Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Alcon

Alcon
19 okt 2001 om 16:58

Werelds grootste voedingsmiddelenproducent,
het Zwitserse Nestlé, heeft vrijdag samen met zijn omzetcijfers over het voorlaatste kwartaal ook bekendgemaakt dat het een minderheid van zijn Texaanse oogheelkundedivisie Alcon naar de beurs brengt. Volgens analisten is dat bedrijf zo een $10 miljard waard.

De beursintroductie, waarvoor nog een datum moet worden geprikt, wordt door de markt beschouwd als een eerste stap van het 135 jaar oude bedrijf om op minder conservatieve voet waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. Een concentratie op voedsel, die het bedrijf op termijn nastreeft, zou Nestlés financiële positie verder kunnen versterken. Nu al heeft het Zwitserse bedrijf een AAA-kredietwaardigheid. Echter, van de verkoop van 49% in LOreal, het grootste cosmeticabdrijf ter wereld, waarop sommige aandeelhouders hebben aangedrongen, is vooralsnog geen sprake.

Winstcijfers werden niet bekendgemaakt, maar de omzet van Nestlé is over de afgelopen negen maanden met 4,9% toegenomen tot Zfr 62,7 miljard. Een stuk beter dan 0,8% die de Franse collega voedingsmiddelenfabrikant eerder bekendmaakte, maar analisten hadden op 5,5% gehoopt. Vooral nieuwe markten in Afrika en Azië-Oceanië zorgden met 6,1% voor groei. In Amerika groeide de omzet met 2,9%, in op thuismarkt Europa maar 1,9%.

Topman Peter Brabeck, die in juli 1997 aantrad, voorziet voor heel het jaar een hogere omzet en meer winst. Nestllé dat dit jaar een autonome groei nastreeft van 4%, zag deze terugvallen tot 4,2%, waar deze over het eerste halfjaar gemeten nog 4,6% was.
Nestlé meldde verder dat de overname van de Duitse ijsmaker Schöller is afgerond en dat het een venture capitalist heeft opgericht die veelbelovende jonge bedrijven moet helpen ontwikkelen. In het fonds van dat bedrijfje is Zfr 200 miljoen gestort.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.