Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext

Euronext
4 okt 2001 om 12:53

In Parijs, waar het beursbedrijf zijn hoofdnotering heeft, koopt de beurs eigen aandelen in en laat hij zijn grootaandeelhouder BNP Paribas als animateur handelen in het aandeel om de koers op peil te houden. De beurs heeft de bank een handelsportefeuille van euro 3 mln beschikbaar gesteld, zo meldt het FD. Zo een gedeelde rekening wordt met klem ontmoedigd in de richtlijn die Euronext in Amsterdam heeft uitgegeven voor partijen die vanaf 29 oktober de hier nu nog onbekende functie van animateur gaan bekleden.

De functie die BNP Paribas in Parijs vervult, staat in meer opzichten op gespannen voet met de Amsterdamse richtlijn. De grootste Franse bank heeft een groot aantal potentieel conflicterende belangen bij de beurs, als grootaandeelhouder, grootste gebruiker en huisbankier van de beurs, als effectenadviseur van beleggers en nu als animateur die een markt in het aandeel onderhoudt. In Amsterdam waarschuwt Euronext expliciet tegen elke informatie-uitwisseling tussen de animateur en het beursgenoteerde bedrijf, iets dat tussen de beurs en de bank in Parijs nauwelijks te vermijden lijkt.

In Frankrijk is een nauwe band tussen beursfonds en animateur geaccepteerd. Euronext is een Frans beursfonds, maar als nv tevens een Nederlandse onderneming. De fusiebeurs valt ook onder Nederlandse voorkenniswetgeving en moet zijn aandeleninkoop melden bij toezichthouder STE.

Euronext ging begin juli, begeleid door BNP en ABN Amro, voor euro 24 naar de beurs en noteert nu rond euro 15. Sinds vier weken koopt Euronext eigen aandelen in ten behoeve van de koersstabilisatie. Tot heden is via dagelijkse transacties voor ruim euro 2 mln bij elkaar 0,13% van het kapitaal teruggekocht op koersen tussen euro 15,91 en euro 13,15, zo zegt het FD.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.