Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext

Euronext
6 aug 2001 om 18:04

ABN Amro en BNP Paribas oefenen hun greenshoe-optie op aandelen Euronext niet uit, zo meldt het FD. Daardoor loopt de Frans-Belgisch-Nederlandse fusiebeurs, die begin juli notering kreeg, euro 103 mln mis. Dat bevestigen doorgaans goed geïnformeerde marktpartijen.

ABN Amro, BNP Paribas en Euronext weigeren commentaar. De banken hebben formeel tot 5 augustus de tijd om de koers te ondersteunen en tot 17 augustus hierover een mededeling te doen.

Euronext had de banken de optie gegeven om 4,3 mln aandelen extra te plaatsen tegen de introductiekoers van euro 24. Aangezien de koers hier geen moment bovenuit is gekomen, is het plaatsen van extra stukken onbegonnen werk. Vrijdag sloot Euronext op euro 21,50, ofwel 10% onder de introductiekoers.

De beursgang van Euronext is geen succes, zegt analist Bart Horsten van Van Lanschot bankiers tegen het FD. Het slechte sentiment op de beurs is volgens hem niet voldoende om de koersdaling te verklaren. Gezien het koersverloop is het aandeel door de banken te hoog geprijsd. Je kan verder vragen stellen bij de timing van de beursgang.

Euronext zette de beursgang door, ondanks de matige belangstelling en het grillige beursklimaat. De koers van het aandeel Euronext stond vanaf dag één sterk onder druk. Banken hadden grote moeite een vuist te maken tegen de verkoopgolf. Zittende aandeelhouders bleken een deel van hun belang te verkopen dat niet onder een verkoopverbod viel.

Het is niet de eerste keer dat ABN Amro in de afgelopen anderhalf jaar niet toekomt aan het plaatsen van extra aandelen. Ook bij de emissies van World Online in maart 2000 en KPN in november mislukte dat. Bij de herplaatsing en emissie van respectievelijk TNT Post en Reed Elsevier oefende de bank wel de greenshoe-optie uit.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.