Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

KPN

KPN
6 jun 2001 om 18:39

KPN weigert in te gaan op geruchten in de markt dat het telecomconcern een claimemissie wil doorvoeren van één nieuw aandeel per drie gehouden aandelen voor EUR 7,00 per nieuw uit te geven aandeel. Wij hebben vrijdag meegedeeld dat we bezig zijn om de mogelijkheden te besturen om onze balans te verbeteren. Eén van die mogelijkheden is een claimemissie, aldus KPN-woordvoerder B. Oudshoorn woensdag desgevraagd tegen Betten Beursmedia News.

De opbrengst van de claimemissie – indien volledig geplaatst – zou zo een EUR 2,8 miljard bedragen. Dit is 12% van de totale schuldpositie van EUR 23,2 miljard per 31 maart 2001.

We zijn heel erg hard bezig om een besluit te nemen over welke optie we kiezen om onze balans te verbeteren, aldus de woordvoerder, die daarbij aangaf dat KPN zo snel mogelijk een besluit wil nemen. Volgens marktgeruchten wil KPN een claimemissie van EUR 2,8 miljard doen waarbij er per 3 bestaande aandelen e e n nieuw aandeel uitgegeven wordt voor EUR 7,00 per aandeel. KPN heeft ruim 1,2 miljard aandelen uitstaan. Een dergelijke claimemissie zou zorgen voor de uitgifte van ruim 400 miljoen nieuwe aandelen, waarmee het aandelenkapitaal met 33% wordt uitgebreid.

Vrijdag meldde The Financial Times nog dat KPN een emissie wilde doen van EUR 5,0-5,5 miljard met een deep discount van 50%. Het aandeel KPN verloor vrijdag – toen het telecomconcern tevens de kwartaalresultaten presenteerde – 18,5%. Dinsdag verloor KPN nog eens 8,9%. Woensdag om 15.15 uur noteerde KPN EUR 0,38 (4,6%) lager op EUR 7,81. Eerder op de dag werd op EUR 7,25 het laagste niveau ooit bereikt. Een aandeel KPN kostte op 6 maart 2000 nog EUR 75,63.

De mening van analisten over het aandeel is overwegend negatief. De vraag is of dit terecht is, of dat analisten zoals gewoonlijks achter de feiten aanlopen?

Eddy Schekman, Neder-iNvest:
Als de omvang van de emissie lager uitvalt kan de koers navenant sterker stijgen. Totdat er meer duidelijkheid is over de emissie laat hij zijn koersdoel staan op € 25.

Jurgen Rutgers, Damrakker:
Het lijkt in principe de enige oplossing om uit de klemmende schuld te komen, maar of de belegger dit ook pikt is nog maar de vraag.

Jacques Potuijt, IEX:
De particuliere belegger moet er voor oppassen dat hij niet als eerste met zijn ogen knippert in het rondje blufpoker dat nu wordt gespeeld. Indien het tot een sterk verwaterende claimemissie mocht komen, doet hij er verstandig aan van zijn claimrecht gebruik te maken en met een gerust gemoed te wachten op de betere tijden die voor KPN zullen aanbreken.

Mike Ackermans, BN.nl:
Met een claimemissie worden de aandeelhouders gedwongen de portemonnee te trekken en de schade helemaal zelf te dragen.

Johan van der Meer, TA.nl:
De verkoopdruk in KPN is enorm. De bodem van gisteren is doorbroken. KPN heeft een nieuw intradaylow gezet op 7,26 euro. Het volume loopt snel op. Een slot boven de slotkoers van gisteren is nodig om de verkoopdruk dmv een reversal teniet te doen.

Amstgeld, Beursonline:
Volgens Amstgeld bevindt KPN zich met haar aandeelhouders between a rock and a hard place. Het advies luidt derhalve: Underperformer.

ING, Eurobench:
De komende tijd verwacht ING strategische zetten van KPN, zoals het afstoten van bepaalde onderdelen of het zoeken van partners op de mobiele markt. Reden om hun koersdoel aan te passen tot EUR 26,10

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.