Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Schiphol, wel of niet?

Schiphol, wel of niet?
22 mrt 2001 om 00:40

De privatisering van Luchthaven Schiphol wordt tot nadere order uitgesteld. Dit heeft de minister van Verkeer en Waterstaat vandaag besloten, toen de beursgang van Schiphol door de vaste Kamercommissie voor Verkeer van de Tweede Kamer werd besproken.

De minister heef toegezegd aan de kamercommissie om extra onderzoek te doen. Hierdoor komt de voor het najaar geplande beursgang van Schiphol op Euronext Amsterdam op losse schroeven te staan.

Een aantal politieke partijen hebben problemen met de privatisering. Ook de KLM is er niet blij mee: zij vreest dat de tarieven verhoogd zullen worden als gevolg van de privatisering. Het CDA meent dat het publieke belang onvoldoende is veiliggesteld. Het CDA wil dat er hoorzittingen gevoerd worden waarbij alle direct betrokkenen (Schiphol, vliegtuigmaatschappijen en consumenten- organisaties) de kamer over hun standpunt kunnen informeren. Het CDA wil in eerste instantie alleen maar een minderheidsbelang afstoten als het publieke belang voldoende is gewaarborgd. De staat moet de meerderheid van de aandelen houden.

De VVD gaat akkoord met de privatisering mits er aan 5 extra VVD wensen wordt voldaan op gebied van functioneringseisen. De VVD wil dat de overheid een beslissende stem krijgt bij strategische beslissingen of andere publieke belangen. Verder moet er een Service Level Agreement gesloten worden waarin de rechten en plichten van Schiphol in zijn geregeld.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.