Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Schiphol

Schiphol
6 mrt 2001 om 12:12

Regeringspartij PvdA twijfelt aan de noodzaak van de beursgang van Schiphol, zo meldt het FD. Fractiewoordvoerder Rob van Gijzel vindt de onderbouwing van de beursgang door het kabinet uiterst dun en wil eerst nog een aparte discussieronde voor hij eventueel in kan stemmen. Het betekent dat de informele timing van de beursgang, deze zomer, in ieder geval in de knel komt. Privatisering deze zomer kan niet, aldus Van Gijzel.

Het kabinet wil dit jaar een eerste tranche van de aandelen NV Luchthaven Schiphol naar de beurs brengen. Een beursgang moet Schiphol de financiële armslag leveren voor internationale expansie. Op termijn wil het kabinet alle aandelen Schiphol vervreemden.

Het kabinet wil een scheiding van zijn rollen van aandeelhouder enerzijds en regelgever en toezichthouder anderzijds. De rijksoverheid bezit 75,8% van de aandelen, de gemeente Amsterdam 21,8%, en de gemeente Rotterdam 2,4%.

Mocht de PvdA alsnog overtuigd worden van de noodzaak van privatisering, dan kan de beursgang alleen doorgaan onder een aantal strikte voorwaarden, meent Van Gijzel. Hij verwijst daarbij naar een concept-motie die later deze maand aan het partijcongres van de PvdA zal worden voorgelegd.

Daarin staat dat privatisering pas mag als de milieugrenzen voor Schiphol duidelijk in een vergunning zijn vastgelegd, en als de handhaving niet via de luchtvaartwet maar via milieuwetgeving wordt geregeld. Dit laatste houdt in dat niet het ministerie van Verkeer en Waterstaat, maar het ministerie van Vrom de handhaving doet.

Verder wil de PvdA scherpe waarborgen voor de mainport-functie van Schiphol en mag Schiphol geen exploitatievergunning voor onbepaalde tijd krijgen, maar een concessie met beperkte duur.

Op al deze punten gaat de PvdA verder dan de voorstellen die minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft gedaan. Van Gijzel: De voorstellen die er nu liggen moeten aangepast worden.

De andere regeringspartijen VVD en D66 hebben minder moeite met de huidige plannen voor een beursgang. VVD-woordvoerder Te Veldhuis staat positief tegenover de voorstellen van Netelenbos. D66-woordvoerder Van Walsem wil nog wel wat sleutelen aan de voorwaarden, maar dat is volgens hem een kwestie van finetuning. Het CDA laat bij monde van Jacob Reitsma weten nog geen standpunt te hebben geformuleerd.

De beursgang van Schiphol is niet het enige privatiseringdossier waarover de PvdA twijfels heeft. In 1999 keerde de PvdA zich tegen privatisering van de NS.

Recent is de PvdA ook dwars gaan liggen bij de privatisering van stroombedrijven. In Amsterdam heeft de PvdA-fractie zich volledig tegen de privatisering van Schiphol gekeerd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.