Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Akzo betaalt meer dan 100 miljoen euro aan boetes vanwege kartelafspraken

Akzo betaalt meer dan 100 miljoen euro aan boetes vanwege kartelafspraken
30 sep 2009 om 16:34

AkzoNobel is met de uitspraak van het Europees hof van justitie vandaag dit jaar al voor bijna 106 miljoen euro beboet door de Europese Commissie voor het maken van kartelafspraken. Akzo slaagde er vandaag niet om aan een boete van 84,38 miljoen euro voor deelname aan een kartel uit te komen. Akzo vormde samen met branchegenoten Arkema een prijskartel voor monochloroacetic acid. Monochloroacetic acid is een stof die wordt gebruikt voor de productie van onder andere wasmiddelen en textielen.  Arkema en Hoechst kregen boetes van respectievelijk 58,5 en 66,63 miljoen euro.

 

Oskar Bosson, een woordvoerder van Akzo, liet in reactie weten dat Akzo al rekening heeft gehouden met een eventuele bevestiging van de boete door het Europese hof. Daarnaast overweegt het chemieconcern of het hoger beroep gaat aantekenen tegen de uitspraak.

Op 10 september werd Akzo ook al veroordeeld voor schending van mededingingswetten. Toen kreeg het chemieconcern, nadat hoger beroep was afgewezen, een boete van bijna 21 miljoen euro voor het maken van prijsafspraken voor cholinechloride. Daarentegen wist Akzo op 22 juli te ontkomen aan een boete voor kartelafspraken vanwege medewerking aan het onderzoek van de Europese Commissie. Volgens Bosson heeft Akzo direct de Commissie op de hoogte gebracht van de prijsafspraken van zijn concurrenten. Over de twee veroordelingen zei Bosson dat de desbetreffende zaken "in het verleden afspeelden," en dat er " sindsdien veel is veranderd."

 

Akzo boekte in het tweede kwartaal een omzet van 3,7 miljard euro en een nettowinst van 155 miljoen euro.

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.