Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Super de Boer voortaan van Jumbo

Super de Boer voortaan van Jumbo
19 okt 2009 om 08:19

Dit weekend is duidelijk geworden dat Jumbo de Super de Boer-winkels zal overnemen. Het Brabantse familiebedrijf heeft zijn eerdere bod verhoogd tot omgerekend 4,82 euro per aandeel, zo meldde persdienst Dow Jones vanochtend. Het concurrende bod van Sperwer bedroeg 4,50 euro per aandeel. Jumbo neemt echter slechts de activa en passiva over en dit betekent dat er straks nog een beursnotering rest met daarachter louter een goed gevulde portefeuille en verder niets. De Vereniging van Effectenbezitters is tegen deze overname omdat op deze wijze aandeelhouders die niet akkoord zijn met de overname buiten spel worden gezet.

 

Winkelverdeling levert discussie op

Jumbo is van plan om van de 305 winkels van Super de Boer, er 80 door te verkopen aan Schuitema, exploitant van C1000, en wil de andere winkels onder eigen naam voort laten bestaan. Schuitema is niet van plan om van de 80 winkels er 36 door te stoten aan Ahold. Voorheen was Ahold aandeelhouder van Schuitema en bij verkoop van zijn belang bedong Ahold dat Schuitema tot 2011 voor elke aanzienlijke aankoop van nieuwe winkels of toestemming moet vragen aan Ahold of een deel van de aankoop moet doorstoten. Ahold is van plan Schuitema aan deze afspraak te houden, maar Schuitema meent nu Jumbo de werkelijke partij is die Super de Boer overneemt, het zich niet aan deze afspraak hoeft te houden.

 

Noodzaak

Voor Jumbo was een overname van Super de Boer inmiddels essentieel geworden. Jumbo had reeds aangekondigd dat het over enkele maanden uit inkooporganisatie Superunie zou stappen en dat het samen met Schuitema een nieuwe inkooporganisatie zal starten. Om een succesvolle inkoopcombinatie te kunnen opbouwen moet er wel voldoende inkoopkracht, ofwel voldoende vierkante meters supermarkt, vertegenwoordigd zijn. Zonder de overname zou Jumbo te klein zijn en significant meer moeten gaan betalen waardoor de eigen marges flink onder druk zouden komen te staan. Na het bod van Sperwer op Super de Boer, verwachtten analisten dan ook dat Jumbo met een hoger bod terug zou komen .

 

Wat Sperwer nu zal doen om te kunnen blijven bestaan, is onduidelijk.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.