Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Overname Jumbo kost banen

Overname Jumbo kost banen
19 okt 2009 om 15:55

Naar verwachting zullen er bij Super de Boer (SdB), nu de overname door Jumbo een feit is, 350 banen verdwijnen op het hoofdkantoor van SdB. Dit liet SdB bestuursvoorzitter Jan Brouwer vandaag weten aan Dow Jones nieuwsdienst. Daar staat overigens wel tegenover dat de overname ook weer nieuwe banen zal opleveren.

 

Beter bod

Volgens Brouwer was het bod van Jumbo in meerdere opzichten superieur aan die van Sperwer. Niet alleen bood Jumbo een hoger bedrag, ook voor de werk- en franchisenemers bood een overname door Jumbo meer kansen. Het Brabantse familiebedrijf heeft zijn eerdere bod verhoogd tot omgerekend 4,82 euro per aandeel. Het concurrende bod van Sperwer bedroeg 4,50 euro per aandeel.

 

Noodzaak

Voor Jumbo was een overname van Super de Boer inmiddels essentieel geworden . Jumbo had reeds aangekondigd dat het over enkele maanden uit inkooporganisatie Superunie zou stappen en dat het samen met Schuitema een nieuwe inkooporganisatie zal starten. Om een succesvolle inkoopcombinatie te kunnen opbouwen moet er wel voldoende inkoopkracht, ofwel voldoende vierkante meters supermarkt, vertegenwoordigd zijn. Zonder de overname zou Jumbo te klein zijn en significant meer moeten gaan betalen waardoor de eigen marges flink onder druk zouden komen te staan. Na het bod van Sperwer op Super de Boer, verwachtten analisten dan ook dat Jumbo met een hoger bod terug zou komen . Brouwer liet weten in het verleden ook met Schuitema te hebben gesproken over een inkoopcombinatie, maar om diverse redenen is dit nooit concreet geworden.

 

Consument blij

Op de website van Telegraaf laat merkendeskundige Paul Moers weten dat de consument tevreden kan zijn met de overname. Jumbo staat voor hoge service in combinatie met lage prijzen. Daarbij is het arsortiment van Jumbo ook nog eens twee keer zo groot als die van Super de Boer.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.