--- ---

Verdubbel het dividendrendement met deze turbo op het dividend!

26 januari 2018: Ontvang 2x het dividend Shell - (closed 22 mei 2018) rendement +22,33% in 4 maanden.

Met deze belegging zet u de turbo op het dividend van Royal Dutch Shell. Een slimme belegging als u net als ons denkt dat het dividend houdbaar is en de aandelenkoers niet al te veel kan dalen.

Twee voorwaarden voor de belegging in deze Turbo van BNP Paribas: de houdbaarheid van het dividend van Shell en het stop loss-niveau van de gekozen Turbo.

Stop-loss
Om met de laatste te beginnen. Het stop loss-niveau van de geselecteerde Turbo ligt op €15,50. 48% lager dan de huidige koers. Op dit moment noteert de Royal Dutch Shell Turbo Long €14,59. Stijgt of daalt het aandeel Royal Dutch Shell met €1%, dan stijgt of daalt de Turbo mee. Mocht Shell halveren, dan houdt de Turbo op te bestaan. Die kans is echter zeer klein. Als Turbobelegger profiteert u ook van het uitgekeerde dividend. Zolang Royal Dutch Shell niet onder het stop-loss niveau van €15,50 zakt, ontvangt u de komende jaren een dividend uitkering van ongeveer €1,60. Aangezien de investering in de Turbo met €14,59 ongeveer de helft is van de aandelen, komt het dividendrendement uit op 11% op jaarbasis! Daar moeten nog wel de financieringskosten van af. Daarover straks meer.

Dividend zeker?
Bij de huidige olie- en gasprijs, lijkt het dividend van Shell de komende jaren zeker. Shell keert al 110 jaar steevast dividend uit en bovendien is dit vrijwel altijd gestegen. Dat biedt zekerheid. Een compleet andere situatie bestond er 2 jaar geleden.

In januari 2016 zat de schrik zat er stevig in bij beleggers. Op de bodem noteerde de aandelenkoers van Shell net onder €18. Het door iedereen onaantastbaar gewaande Shell zakte bijna 1 op 1 mee met een naar $25 dalende olieprijs. Voor het eerst sinds 1943 vroeg men zich af of het heilige dividend wel zeker was. Het bedrijf leende geld om het te kunnen uitkeren en overwoog om volledig over te stappen op scrip dividend (uitkering in aandelen). Maar Shell stelde orde op zaken, staakte activiteiten en verkocht voor €30 miljard onderdelen en waarborgde zo haar dividend. De koers herstelde daarop stevig. De grootste koersstijging ligt dus misschien achter u, maar deze belegging draait om het dividend. En dat lijkt behoorlijk zeker.

Shell=stabiliteit
Vorig jaar vertoonde Shell weer het oude vertrouwde stabiele karakter waar het om bekend staat. Een koers die met 7,5% van €26 opliep naar €28 en een dividendrendement van 5,5%. Een prima totaalrendement van 13% wat vergelijkbaar was met de performance van de AEX. Maar wie beter naar de koersontwikkeling kijkt, ziet dat vooral de 20% stijging van de laatste 3 maanden er positief uitspringt.

Als je deze koersontwikkeling afzet tegen de koersontwikkeling van de Brent olieprijs zie je nagenoeg eenzelfde grafiek. Van een Brent olieprijs van onder de $50 in het eerste helft van het jaar naar een prijs van $67 in december. Een bewijs dat beleggers in tijden van paniek de Brent olieprijs beschouwen als een belangrijke graadmeter.

Toekomstperspectief
De zware bezuinigingen van de afgelopen 2 jaar zorgden voor een impuls in de kasstroom van Shell. Als gevolg daarvan kan Shell het dividend vandaag de dag weer betalen uit de operationele kasstroom. Daarbovenop is Shell ook beter ge-equipeert in tijden van lage olie- en gasprijzen. Het break-even niveau ligt onder een olieprijs van $50 per vat. Door de recente sterke stijging van de olieprijs verbetert het profiel van Shell substantieel. Met de focus op kasstroom kan Shell de schuld verminderen, dividend betalen en uiteindelijk weer investeren in nieuwe projecten met lage kosten. De dividendvooruitzichten voor Shell verbeteren per kwartaal en dat geeft vertrouwen voor toekomstige uitkeringen.

Waardering & invulling
Rekenend met een winst van €2 per aandeel in 2019 en een dividend van €1,60 kent de huidige markt het aandeel een reële waardering toe. Met het hoge dividend zien wij meer potentie in de Turbo dan in een directe belegging in het aandeel. De financieringskosten zijn dankzij de lage rente momenteel zeer laag: slechts 1,63%. Het voordeel zit dus vooral in het dividend. En dat krijg je indirect ook met de Turbo.

Hoe u het dividend ontvangt?

Op het moment dat Shell dividend uitkeert aan de aandeelhouders, dan verlaagt BNP op dat moment het financieringsniveau met hetzelfde bedrag. Het financieringsniveau is het bedrag dat BNP financiert en waar u de rente over betaalt.

Dat is nu €14,39. Wanneer er €1 aan dividend wordt uitgekeerd, dan is het nieuwe financieringsniveau €13,39. Bij een gelijke aandelenkoers van Shell, is de Turbo €1 meer waard geworden. Zo onvangt u indirect 2x het dividend.

3 scenario’s
Stel dat u 100 Turbo’s zou kopen, dan moet u over het bedrag wat u leent financieringsrente betalen. In het huidige renteklimaat betaalt u 1,63%. Hieronder in de tabel ziet u het rendement in 3 scenario’s bij de huidige aandelenkoers van bijna €29 (zonder transactiekosten):

Kosten en verhandelbaarheidUiteraard zijn er talloze scenario’s denkbaar, maar u ziet duidelijk dat aan de rendementszijde de Turbo aantrekkelijker is. Uitgaande van een zijwaartse koers, is dik 9% een heel mooi resultaat.

U dient rekening te houden met een verschil tussen de bied- en de laatprijs, ook wel de spread genoemd. Dit is ongeveer €0,01. Daarbij betaalt u over het geleende financieringsniveau €14,39 momenteel 1,63% rente op jaarbasis. Dit komt neer op €23,45. Net als een aandeel, is de Turbo verhandelbaar tijdens beursuren.

Via deze link vindt u de precieze details van de Turbo.

Geef een reactie