--- ---

De AEX staat 8% onder het hoogste niveau van het jaar en daalt met 3% sinds de start van 2018. Aandelenmarkten zitten in een lastige fase en dit zien we ook terug in de hoge bewegelijkheid van de beurs. Dit meten beleggers vaak met volatiliteit. Deze ligt nu op 16% tegen gemiddeld 10% vorig jaar. Een stijging van 60%. Dit biedt voor de slimme belegger natuurlijk ook kansen!

Vandaag de 4e beleggingstip van De Aandeelhouder. We nemen positie in op ING. Niet direct in de aandelen maar op een andere wellicht verstandige wijze. Met deze belegging profiteer je van de hoge bewegelijkheid van de aandelen en daarbij ben je beschermt tegen een daling van 25% van de aandelen. Dalen de aandelen niet met 25% tot 21 december 2018 dan maak je een minimaal rendement van 9%. Hoe dit werkt leggen we je zo uit.

ING

Aandelen ING handelen op het moment van schrijven op €14,23. Een daling vanaf de piek eerder dit jaar van 14%. Voor het jaar staan de aandelen op een min van 6,5%. Niets bijzonders wat ons betreft. Aandelen van banken en verzekeraars bewegen vaak simpelweg wat meer dan een index zoals de AEX.

De laatste kwartaalresultaten van ING waren ook prima. ING boekt gematigde omzetgroei en de kosten lopen wat op vanwege strengere wet- en regelgeving. De winst per aandeel kwam uit op €1,26 in 2017 en ING keert een dividend uit van €0,67. De aandelen handelen dus op een koers- winstverhouding van 11x en een dividendrendement van 4,6%. Voor 2018 verwachten analisten een winstgroei van 5% en een dividend van €0,70. De aandelen handelen op een bescheiden waardering ten opzichte van de markt. Dit is al jaren zo want beleggers zijn de kredietcrisis en het specifieke extra risico voor banken en verzekeraars nog niet vergeten.

Wij vinden de aandelen op de huidige koers aantrekkelijk geprijsd. Met een rente die niet lager kan, een solide balans, goede investeringen in de digitalisering van bankdiensten en prima vooruitzichten voor winstgroei ziet de toekomst voor ING er wat ons betreft gedegen uit. Zoals aangegeven kopen we niet direct de aandelen. We willen ook een stuk bescherming inbouwen in onze belegging.

Is ING veilig?

Slecht 10 jaar geleden kwamen banken zwaar in de problemen tijdens de kredietcrisis. Zo kreeg ook ING staatsteun om deze moeilijke periode te overleven. Toezichthouders proberen nu te voorkomen dat dit niet snel nog een keer gaat gebeuren. Ze verplichten banken om veel meer kapitaal aan te houden dan voorheen. Eind vorig jaar kwamen er eindelijk nieuwe boekhoudregels. Dit noemen de centrale bankiers Basel-4. Deze regels scheppen duidelijkheid voor beleggers en creëren een stevige buffer voor moeilijkere tijden. ING heeft tot 2027 de tijd om aan deze nieuwe eisen te voldoen. Dit moet ING in die tijd makkelijk lukken en voor de belegger geeft het meer veiligheid.

Beleggen in ING

Nu kun je dus direct aandelen ING kopen, maar tegen een daling heb je dan geen enkele bescherming. Met de hoge bewegelijkheid kun je ook, op een in onze ogen verstandigere manier, beleggen in ING.

Hoe werkt dat?

De tip betreft een zogenaamd Bonus Certificaat op ING met ISIN code: NL0012236194. De looptijd van het Bonus Certificaat bedraagt ruim 9 maanden en loopt dus af in december.

Een Bonus Certificaat kent een ratio. Een zogenaamde deelfactor om het product een absolute waarde te geven. Dit klinkt ingewikkeld, maar in het geval van ING is het heel simpel want de ratio is 1. Dus we hoeven niets te delen.

De Bonus van het Certificaat bedraagt €16,5. Dit bedrag ontvang je minimaal als de ondergrens van €11 in de aandelen niet geraakt wordt in de komende 9 maanden. De aandelen mogen dus nog 25% dalen! Het Bonus Certificaat handelt nu op een koers van €15,10. Nu zijn er een aantal scenario’s mogelijk. Dit kunnen we het makkelijkst onderverdelen in ondergrens aandelen ING wel geraakt of niet geraakt. Zie hieronder de uitkomst. Daarbij staat in de tabel ook het rendement wat u maakt met een directe belegging in de aandelen.

Je maakt dus een positief rendement van minimaal 9% als aandelen ING niet onder de €11 zakken. Aan de andere kant geef je het dividend op. In dit geval €0,67. Dit offer je dus als het ware op om het Bonus Certificaat haar specifieke karakteristieken te geven. Wij vinden dit een verstandige manier om een positie in ING op te bouwen. Wij horen graag onder deze column je mening en deel ook gerust je eigen mening over ING.

Wil je maar achtergronden lezen over het Bonus Certificaat? Klik hier.

Gratis abonneren op tips van De Aandeelhouder

Wil je in de toekomst als eerste op de hoogte zijn van de tips van De Aandeelhouder registreer je dan nu HIER gratis en ontvang de tips direct in je email!

ING is de vierde tip van De Aandeelhouder. De vorige twee tips houden zich uitstekend staande in de huidige lastige beurs. Beide staan op een mooie winst in een dalende beurs!

 

Geef een reactie