--- ---

De koers van het Belgische AB Inbev daalt sinds afgelopen oktober met 24%. Voor een op het oog defensieve bierbrouwer een stevige daling. Om het in perspectief te plaatsen concurrent Heineken handelt nu op dezelfde aandelenkoers als afgelopen oktober. Wij denken dat dit een interessant instapmoment is voor aandelen AB Inbev.

Wij willen alleen wel bescherming inbouwen en daarbij profiteren van de bewegelijkheid van de aandelen. Hoe we dat doen leggen we u zo graag uit.

Koersontwikkeling AB Inbev afgelopen 12 maanden

Over AB Inbev

Het Belgische AB Inbev (ABI) staat genoteerd aan de Belgische beurs en maakt onderdeel uit van de BEL20 (Belgische AEX). De onderneming groeide de afgelopen jaren naar de grootste bierbrouwer ter wereld. Eerst een fusie met het Braziliaanse Anbev en vervolgens gedurfde overnames zoals Anheuser-Busch (Budweiser) en recent SABMiller. Na iedere overname ligt de nadruk op het snijden van kosten en het realiseren van synergievoordelen. Dit met veel succes. ABI verkocht in 2017 in totaal 612 miljoen hectoliter bier.

Op de beurs geldt voor bierbrouwers een beperkt aanbod. Zo kunt u dichtbij huis kiezen uit slechts 2 namen: Heineken en AB Inbev (met belangrijkste bieren Stella Artois en Jupiler). Gezamenlijk bezitten ze 40% van de wereldwijde biermarkt, waarbij AB Inbev (ABI) met 30% marktaandeel veruit de grootste ter wereld is. Bijzonder in deze is dat ABI voor het eerst in jaren goedkoper noteert dan Heineken. Dit terwijl wij meer potentie voorzien voor ABI. Dus geniet ABI de voorkeur. Met het door ons geselecteerde Rendement Certificaat op ABI kunnen we 11,5% rendement in de komende 7 maanden maken als ABI niet meer dan 11% daalt. Dus tot €72. De laatste keer dat ABI lager stond dan €72 was in februari 2014.

Waardering
ABI geldt als een defensief aandeel. Immers, beleggers verwachten dat mensen in de toekomst onder normale omstandigheden hun biertje blijven drinken. Vanwege deze voorspelbaarheid betalen beleggers geregeld ruim meer dan 17x de winst per aandeel. Analisten rekenen voor 2018 op een winst per aandeel van €5. Op basis van de koers/ winstverhouding betalen beleggers voor ABI 16x de winst per aandeel van 2018. Ter vergelijk, voor Heineken betalen beleggers 23x de verwachtte winst per aandeel. Een verschil van ruim 40%.

Een dergelijk verschil ontstaat niet zomaar. Door het forse aantal overnames van ABI groeide de schuldpositie stevig. Relatief het dubbele van Heineken. Uit de vrije kasstroom, kosten- en synergievoordelen verwachten we dat ABI dit gaat afbouwen en de winst per aandeel sneller gaat opschroeven. Wij geven dus duidelijk de voorkeur aan ABI.

Invullen van de positie

Wij zien na de huidige daling een interessant instappunt ontstaan bij AB Inbev. U kunt natuurlijk op basis van bovenstaande analyse direct beleggen in aandelen AB Inbev, maar wellicht kan het slimmer.

Nu bestaan er certificaten die wellicht een betere risico/rendement verhouding bieden dan een directe belegging. U weet namelijk nooit zeker of een aandeel gaat stijgen. Met onderstaande certificaat maakt u in 7 maanden 10% rendement zolang AB Inbev niet onder de €72 zakt. Geannualiseerd dus 16%.  De aandelen mogen dus 11% dalen. Daalt de koers van AB Inbev wel onder de €72 dan daalt het certificaat mee met de aandelen. Doet het aandeel niet zo veel qua koers dan maakt u altijd nog een mooi rendement met dit certificaat. De kans dat dit certificaat met een aantrekkelijk rendement afloopt is naar onze mening groot.

De Commerzbank certificaten met Isincode NL0012795231 handelen op €83,40 -. Indien AB Inbev tussen nu en 21 december 2018 niet onder €72 komt, ontvangt de belegger €93 retour. Een rendement van 11,5% voor 7 maanden. Op jaarbasis (geannualiseerd) zelfs 18,6%. Het maakt dus niet uit waar de koers over zeven maanden staat mits het aandeel niet de ondergrens van €72 raakt. Uitgaande van een aandelenkoers nu op €80,14 is er tot de ondergrens een marge van 11%. Stel dat de ondergrens wel geraakt wordt binnen nu en 7 maanden, dan is op einddatum de uitkering gelijk aan de koers van Ab Inbev. De certificaten geven geen dividend. In onze optiek zijn de certificaten een goed alternatief voor een directe belegging in de aandelen. Als het aandeel oploopt, zullen de certificaten meebewegen. Iets trager overigens. De uitgevende instelling zorgt voor goede verhandelbaarheid tegen zeer krappe spreads. Een interessante belegging voor de belegger die vertrouwen heeft in Ab Inbev en op een slimme manier wil profiteren.

AB Inbev Rendement Certificaat Commerzbank: ISIN NL00127955231

Meer informatie over het certificaat? Klik Hier.

Eerdere beleggingstips van De Aandeelhouder

28 november 2017: Slim beleggen in Ahold Delhaize - (closed 22 mei 2018) rendement +9% in 7 maanden. Klik voor meer info.

26 januari 2018: Ontvang 2x het dividend Shell - (closed 22 mei 2018) rendement +22,33% in 4 maanden. Klik hier voor meer info.

6 februari 2018. TomTom navigeren naar 15% rendement in 8 maanden. Aankoopkoers: €7,95. Huidige koers: €9,04. Rendement 13,7%. Klik voor meer info.

6 maart 2018 Verstandig beleggen in ING. Aankoopkoers: €15,10. Huidige koers: €15,47. Rendement 2,5%. Klik voor meer info.

Gratis abonneren op tips van De Aandeelhouder

Wil je in de toekomst als eerste op de hoogte zijn van de tips van De Aandeelhouder registreer je dan nu HIER gratis en ontvang de tips direct in je email!

AB Inbev is de vijfde tip van De Aandeelhouder. Alle vorige tips presteren uitstekend in een bewegelijke beurs. Alles staat op een mooie winst!

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De redactie van De Aandeelhouder kan posities innemen op de financiële markten.

Geef een reactie