Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zo stelen criminelen jouw Bitcoin

Zo stelen criminelen jouw Bitcoin
30 nov 2021 om 09:34

Steeds vaker zien we in het nieuws berichten over mensen die cryptocurrencies kwijt zijn geraakt bij een diefstal. Doordat cryptocurrencies als Bitcoin steeds meer geld waard worden, hebben criminelen het hier steeds vaker op gemunt. Het is van cruciaal belang te begrijpen hoe deze criminelen te werk gaan om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt.

Waarom moet je private keys goed bewaren?

Twee soorten sleutels zijn nodig om een transactie op de blockchain te voltooien: de public key, die zichtbaar zijn voor het publiek, en private keys, die verborgen zijn voor anderen. Het is van cruciaal belang dat je jouw private keys met niemand anders deelt.

Je kunt toegang krijgen tot je cryptocurrency met een private keys. Je ondertekent de transactie met deze private key voordat je de cryptocurrency verstuurt. Dit houdt in dat als jouw sleutels in handen zijn van iemand anders, deze in staat zal zijn om toegang te krijgen tot jouw cryptocurrency en deze te verzenden.

Het is daarom cruciaal belang dat jouw private keys verborgen blijven voor anderen. Dit wordt niet alleen bereikt door het simpelweg niet met anderen te delen, maar ook door de juiste software te gebruiken.

De veiligheid van cryptocurrency exchanges en wallets

Er zijn verschillende cryptocurrency exchanges en software wallets beschikbaar op het internet. Cryptocurrencies kunnen worden gekocht op een exchange en vervolgens worden ze opgeslagen in een software wallet. Het is echter belangrijk om de juiste exchange en wallet te kiezen om je cryptocurrency veilig te bewaren.

De public en private keys van gebruikers worden door een crypto exchange en wallet opgeslagen in een database. Wanneer dit juist gebeurt, worden de sleutels in een cold storage bewaard. Dit betekent dat de sleutels worden opgeslagen in een database die niet altijd online is.

Het is ook van cruciaal belang dat de exchange en de wallet de juiste cryptografie gebruiken om zichzelf te beschermen. Wanneer een gebruiker een van zijn private keys moet gebruiken om een transactie te voltooien, haalt de database deze op. Criminelen kunnen zichzelf toegang verschaffen tot deze sleutels wanneer ze niet veilig worden verzonden.

Voor dieven zijn cryptocurrency exchanges en -wallets een goudmijn. Ze zullen dan ook alles in het werk stellen om toegang te krijgen tot de cryptocurrency die er bewaard wordt. Eén succesvolle aanval kan namelijk resulteren in de diefstal van álle cryptocurrency die beschikbaar is.

Zo beveilig je jouw cryptocurrencies

Natuurlijk moet de beveiliging van een exchange en wallet in orde zijn, maar je kunt ook zelf stappen ondernemen om jezelf te beschermen tegen zo’n aanval. De eerste stap is om onderzoek te doen. Het is een goed idee om onderzoek te doen naar de veiligheid van een exchange of wallet voordat je deze gebruikt. Hoe worden jouw sleutels bewaard? Wat voor beveiligingsopties zijn er voor gebruikers? Zijn er ooit succesvolle hacks geweest? Dit zijn enkele vragen die je in gedachten kunt houden.

Ten tweede kun je ervoor zorgen dat jouw cryptocurrencies op een veilige locatie worden bewaard. Een hardware wallet, ook wel een cold wallet genoemd, is veel veiliger dan software wallets zoals Metamask.

Een cold wallet is vergelijkbaar met een hot wallet, behalve dat je persoonlijke gegevens niet online worden opgeslagen. In plaats daarvan worden ze bewaard op een stukje hardware dat losgekoppeld kan zijn van een systeem. Hackers hebben geen toegang tot de sleutels die op de hardware wallet zijn opgeslagen als deze niet aan een computer is gekoppeld.

Gevaren op het dark web

Op het dark web wordt er ook veel gebruik gemaakt van Bitcoin. Dit is een deel van het internet dat alleen toegankelijk is met een tor-browser. Deze browser zorgt ervoor dat de identiteit van de gebruiker anoniem blijft.

De websites op het dark web accepteren vrijwel uitsluitend betalingen in de vorm van cryptocurrency zoals Bitcoin. Omdat deze websites verborgen zijn voor overheden en autoriteiten, wordt het risico op diefstal groter. In het verleden heeft een aanval op Mt. Gox bijvoorbeeld geleid tot de diefstal van meer dan 100 miljoen dollar aan Bitcoin.

Sommige van deze websites lijken een ‘ecte’ marktplaats, maar zijn in werkelijkheid een valstrik die door hackers is opgezet. De sleutels van de gebruikers worden gestolen nadat ze een transactie hebben voltooid.

Dit gebeurt natuurlijk niet alleen op het dark web, maar ook op publiek toegankelijke websites. Duizenden mensen hebben in het verleden Bitcoin verloren als gevolg van het gebruik van een frauduleuze website die door oplichters was opgezet. Phishing is een techniek die veel wordt gebruikt om consumenten naar dit soort websites te lokken.

De systemen die je gebruikt moeten natuurlijk veilig zijn, maar je bent als gebruiker altijd degene die verantwoordelijk is voor je online-veiligheid. Je kunt zelf al veel problemen voorkomen door goed onderzoek te doen naar bepaalde websites, en je cryptocurrencies goed te bewaren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de extra beveiligingsfuncties die exchanges en wallets tegenwoordig bieden. Denk hierbij aan twee-factor-authenticatie.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.