Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zilver capituleert niet

Zilver capituleert niet
6 apr 2021 om 11:58

De zilverprijs in USD is gisteren iets boven haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn (rode lijn) gesloten, nadat er de voorgaande 2 dagen koersvorming was onder deze belangrijke psychologische barrière. Hoewel wij zilver zeer kansrijk vinden, het is één van onze kanshebbers voor 2021, is het vanuit risicomanagement gezien geen sterk signaal wanneer de prijs meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn zou noteren. Volgens de regels van onze risico-indicator stijgt dan namelijk de kans op een dead cross-fase, wat staat voor een officieel (lange termijn) dalende trend. Echter, in de beleggingswereld is niets zeker. Je kunt nog zo’n sterk geloof hebben dat iets gaat stijgen of dalen, maar 100% zeker is deze kans nooit. Anders zou iedereen miljonair zijn, toch? Onze positieve visie voor zilver heeft 2 belangrijke redenen. Ten eerste is dit edelmetaal het goedkopere broertje van goud. Vanuit dat oogpunt zien wij zilver vooral als een monetair middel. Een soort vervanger van het fiatgeld. Ons inziens gaat ons financiële systeem met 100% zekerheid veranderen. Hiervoor geldt namelijk hetzelfde als in het leven. Één ding weten wij in het leven zeker, we worden geboren en gaan een keer dood. Zo is het ook met het financiële systeem. Elke keer wordt er een nieuw systeem ontwikkeld omdat het andere in een vertrouwenscrisis ten onder is gegaan. Alles wijst erop dat wij ons nu bevinden in zo’n transitiefase. De dood van het huidige systeem nadert. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een nieuw systeem op basis van Central Bank Digital Currencies (CBDCs). De e-SDR doet wellicht de komende jaren zijn intrede. Een nieuw digitaal systeem moet in principe het oude digitale systeem gaan vervangen. Want chartaal geld, munten en papiergeld, hebben een afnemende functie in het huidige systeem. Geld heeft mondiaal een functie als het door iedereen wordt geaccepteerd en anders heeft het op zijn hoogst, enkel op regionaal niveau, een geldfunctie. Zilver en goud zijn daarentegen wereldwijd geaccepteerd. Beide edelmetalen behoren niet toe aan een centrale bank en daarmee een land of muntunie.

De tweede functie van zilver is die van industrieel metaal. Hoe meer industriële activiteiten waarbij zilver gebruikt wordt, des te hoger de vraag. Er is momenteel een mondiale energietransitie en digitalisering revolutie gaande. In hoeverre deze revolutie inderdaad een schonere en betere wereld gaat opleveren, betwijfelen wij. De negatieve bijeffecten zouden op den duur weleens groter kunnen zijn dan de huidige kwaal. Desalniettemin kan zilver als vluchthaven dienen bij onrust in het financiële systeem en als grondstof een (belangrijke) rol vervullen.

Feit is dat sinds het woord “silver squeeze” in omloop is gebracht, rond de jaarwisseling, zilver een zeer felle maar korte opleving kende. Daarna is het bergafwaarts gegaan nadat voorspellingen van USD 100 per troy ounce de ronde gingen doen. Het lijkt er voorlopig op dat de zilver bezitter gesqueezed wordt. Desalniettemin behoort Golden Crosses tot het kamp dat positief is voor zilver maar niet met 100% zekerheid.

De gebroeders Hunt moeten in 1980 ook gedacht hebben om succesvol de markt te gaan squeezen. In korte tijd verveelvoudigde de prijs. Maar even zo snel kelderde deze weer naar zijn evenwichtsprijs. Een andere belangrijke datum in de geschiedenis is uiteraard de speech van President Nixon waarbij hij de koppeling tussen de US dollar en goud doorhaalde. Deze monetaire ingreep had ook direct consequenties voor de prijs van zilver. De andere koersexplosie met als hoogtepunt de lente van 2011 had alles te maken met de Kredietcrisis en de naweeën daarvan. Het financiële systeem stond opnieuw op omvallen. Evenals de gebroeders Hunt willen nu een groep beleggers de zilverprijs squeezen. En dit squeezen valt samen met een nieuwe grote verandering in het financiële systeem. Een soort combinatie van 1971 of 2011 samen met 1980. Een super squeeze!!

De lange termijn grafiek van zilver in USD, gecorrigeerd voor inflatie, met de headline ‘Consumer Price Index’ leert ons één ding. De koopkracht van 1 troy ounce zilver ligt sinds kort iets boven het niveau van de Eerste Wereldoorlog, toen voor koopkracht gecorrigeerd de prijs van zilver iets onder de USD 20 noteerde. Met behulp van een paar pieken kon de koopkracht verveelvoudigd worden, echter dan moest u wel tijdig uw zilver verkopen. Zilver is, voor koopkracht gecorrigeerd, momenteel zeker niet goedkoop. De meeste jaren noteerde zilver onder de USD 20, tegen de koopkracht van vandaag. Toch is het wel degelijk mogelijk dat zilver aan de vooravond staat van een supercyclus. 100% zeker is die kans uiteraard niet. Zolang de risico-indicator niet langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteert zonder deze lijn te raken, is de kans op een verdere stijging groot. Echter, laat u zich niet verblinden door hebzucht. De geschiedenis leert dat na alle financiële crisissen van de afgelopen 100 jaar, zilver in koopkracht de belegger geen structurele gouden bergen heeft bezorgd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.