Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zal de ECB aandelen kopen ?

Zal de ECB aandelen kopen ?
20 aug 2019 om 12:57

Het R-woord (Recessie) is weer helemaal terug. Eén van de belangrijkste voorspellers van een recessie is het gebruik van dit woord in de media. Daarom durven sommigen het woord niet meer uit te spreken er wordt er naar gerefereerd als het “R-Woord”. Er lijkt immers sprake van een zekere “self fulfilling prophecy”. Naarmate er meer over de recessie wordt geschreven, hebben consumenten en investeerders de neiging om minder geld uit te geven waardoor er inderdaad minder orders zijn, waardoor er minder wordt geconsumeerd en geïnvesteerd en zo gaat het vanzelf slechter.

Een andere belangrijke voorspeller van een recessie is de structuur van de rentecurve. In het verleden werd een recessie vaak voorafgegaan door een inverse rentestructuur (rente op korte termijn wordt hoger dan rente op lange termijn). In de V.S. kijkt men daarbij vooral naar het verschil tussen de 2-jarige en de 10-jarige rente. De grafiek hieronder geeft weer dat de vorige keer dat de rentestructuur negatief werd, dit werd gevolgd door de financiële crisis, veruit de zwaarste recessie van de laatste decennia. 

Staat er een nieuwe recessie voor de deur ? De indicatoren zijn in ieder geval niet gunstig en daarom zijn centrale banken wereldwijd (van Nieuw-Zeeland over India, over de Amerikaanse FED, tot de Europese ECB) opnieuw van plan om de rentevoeten te verlagen (en zo de yield curves opnieuw normaal te krijgen). De ECB zit hierbij echter met een merkwaardig probleem. Het centrale tarief is met -0,4 % reeds fors negatief dus het wel zeer sterk de vraag of een rentedaling nog iets kan uitmaken (en of het de Europese banken niet helemaal kopje onder zal duwen). Ook het aankopen van staatsobligaties lijkt nog nauwelijks zin te hebben. De rente op een 10-jarige Duitse Bund is gisteren geëindigd op -0,71 %. Zou het echt nog iets uitmaken als dit nog een beetje lager zou zijn ?

De ECB zal dus iets anders uit de monetaire hoge hoed moeten toveren. Sommigen pleiten voor “Helicopter geld”. Concreet het uitstrooien van geld door bijvoorbeeld ieder gezin in de Eurozone een cheque van 500 of 1000 € te bezorgen, binnen de 6 maanden uit te geven. Dit moet de economische groei dan wel (tijdelijk) ondersteunen. Een andere maatregel die de ECB kan overwegen is het aankopen van aandelen. Dit met de redenering om de financiering van bedrijven te ondersteunen en ook het vertrouwen van de investeerders een “boost” te geven.

Het voordeel voor de ECB zou in ieder geval zijn dat ze via het aankopen van Europese aandelen wel degelijk inkomen kunnen genereren. Europese aandelen bieden een gemiddeld dividendrendement van 3,5 %, bijna 4 % meer dan 10-jarige Duitse Obligaties !

Weinigen zullen enkele jaren geleden gedacht hebben dat aankopen van aandelen door de ECB zou kunnen overwogen worden. Het is nog niet erg waarschijnlijk dat hier op 12 september toe zal besloten worden. Waarschijnlijk zal men zich voorlopig nog tot de conventionele maatregelen (renteverlaging en aankopen van obligaties) beperken. De recente commentaren van Olli Rehn geven echter aan dat de ECB wel degelijk andere maatregelen aan het bekijken is.

Als de ECB Europese aandelen zal kopen, dat zijn er in België alvast koopjes te doen. De BEL20-index staat momenteel op 3.500 punten. Een heel eind onder de topkoersen van meer dan 4.700 punten die in mei 2007 (meer dan 12 jaar geleden!) werden behaald. Indien de ECB effectief tot het aankopen van aandelen zou overgaan, bestaat hopelijk de kans dat wij onze Belgische aandelen aan deze topkoersen aan hen zullen kunnen verkopen. Dat zou betekenen dat nu verkopen aan deze koersen echter de ultieme vergissing zou zijn…..

To be continued

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.