Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - vrijdag, 14 september 2018 13:59

Winter in de chipindustrie

Aandelen in de chipsector staan al geruime tijd onder druk. Vooral de zogenaamde ‘back-end’ spelers als Besi dalen fors (65% daling vanaf de piek). Kwaliteitsspelers als ASML, NVIDIA en Intel beginnen nu ook te corrigeren. Zo staat ASML 16% onder het hoogste niveau van het jaar en Intel 18%. Als belegger moet je nu de inschatting maken of dit tijdelijk is, of misschien een voorbode van een langere periode slecht nieuws uit de sector.

Het heeft er alle schijn van dat de afname van activiteit tijdelijk is. De onderliggende trends in de industrie zijn niet te stoppen. The Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence, Big Data en de Cloud zal de vraag naar chips de komende decennia exponentieel laten groeien. Daarbij komt de groei in China en de uitrol van 5G en 3D imaging bijvoorbeeld. Uit de presentie van Besi komt onderstaand plaatje waarin Besi weergeeft dat het aantal data gemeten in zeta bytes verdrievoudigd in slechts 3 jaar.

Klik Hier voor de live koers van ASML, BESI en ASMI

Overcapaciteit

Veel bedrijven zien bovengenoemde ontwikkelingen en investeerden de afgelopen jaren stevig in nieuwe capaciteit. Daar lijkt nu ook de crux te zitten. In een rapport van analisten van Morgan Stanley van een maand geleden geven analisten aan dat voorraadniveau ’s in de industrie bovengemiddeld zijn. Dit in combinatie met de sluimerende handelsoorlog (veel bedrijven in de sector zitten in Azië) zet de signalen om te investeren tijdelijk op rood. Samenvattend: vanwege de hoger dan gebruikelijke voorraden in combinatie met de handelsoorlog trappen bedrijven op de rem met nieuwe investeringen.

Dat op de rem trappen gaat in de chipindustrie niet geleidelijk. Zeker niet voor het meest cyclische gedeelte in de sector (Back-end – Besi). In het eerste kwartaal boekte Besi €205 miljoen nieuwe orders en in het 2e kwartaal €86 miljoen aan orders. In het 2e kwartaal 2017 boekte Besi €130 miljoen aan orders. Het is dus winter in de sector en hier moet je als belegger doorheen. Dit kan zeker nog 2 a 3 kwartalen duren zo bleek onlangs uit diverse presentaties van bedrijven in de sector bij een technologie conferentie van Citigroup. Machinefabrikant KLA-Tencor sprak van droogte in september en gaf aan dat het herstel in december niet zo sterk zal zijn als eerder gedacht. De aandelen daalden op deze uitlatingen 9%. Ook geheugenchips producent Micron gaf aan op de korte termijn voorzichtig te zijn en de aandelen daalden met 10%. In het kielzog van deze aandelen dalen ook de aandelen van ASML, ASMI en Besi. Wellicht interessant voor de belegger die niet bang is voor een achtbaanrit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De redactie van De Aandeelhouder kan posities innemen op de financiële markten.

 

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten

10 aug 11:10 Nico Bakker

RANDSTAD bulls aan het roer

Het laatste beursnieuws