Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - woensdag, 6 maart 2019 08:33

Wil je gaan sparen of beleggen? Straks kan je goed kiezen!

2018 was op veel vlakken een mooi jaar. Als we echter inzoomen op het financiële plaatje van 2018 en kijken naar beleggen, dan was 2018 geen goed jaar. De aandelenmarkten daalden in waarde. De vraag die dan direct opspeelt: is sparen dan niet een beter alternatief? Om een goede keuze te kunnen tussen beleggen en sparen is het goed om de voor- en nadelen inzichtelijk te hebben.

Sparen of toch beleggen? Eerst even kort inzoomen op het verschil tussen beide: de risico’s en het rendement. Als je gaat sparen loop je geen risico dat je geld minder waard gaat worden, maar het levert vaak wel minder rendement op.

Let wel op dat je geld over een langere periode wel minder waard kan worden. Door de geldontwaarding (inflatie) koop je met je spaargeld in de toekomst minder. Ook betaal je jaarlijks boven een bepaald bedrag belasting over je vermogen, wat kan leiden tot een negatief rendement.

Beleggen Als je beleggen afzet tegen sparen dan kan beleggen over een langere periode je een (veel) hoger rendement opleveren. Er zijn verschillende manieren om beleggen aan te pakken. Hoeveel risico je daarbij wilt nemen, bepaal je zelf aan de hand van je beleggingsprofiel.

Successen van bedrijven
Als je de keuze hebt gemaakt om via een gespreid beleggingsfonds te investeren in aandelen van diverse ondernemingen kun je als aandeelhouder meedelen in het succes van deze ondernemingen. Niet alleen kan de waarde van je aandeel stijgen op de beurs, ook keren ondernemingen vaak een deel van de winst uit, in de vorm van dividend. Beleggen maakt het mogelijk om op lange termijn vermogen op te bouwen. Aan beleggen zit ook een risico als het bijvoorbeeld slecht gaat met een bedrijf. Je belegging kan minder waard worden.

Handel niet te snel
Kies je ervoor om te gaan beleggen hou er dan rekening mee dat beleggen voor de lange termijn is. De reden hiervoor is dat op lange termijn goede en slechte beursjaren elkaar afwisselen. In 2018 was het rendement op veel aandelenbeurzen bijvoorbeeld negatief. Door onzekerheid bij beleggers over politieke en economische ontwikkelingen. Echter is begin 2019 alweer een stuk zonniger en worden er mooie rendementen behaald. De verliezen van 2018 zijn al goedgemaakt! Bij beleggen is het belangrijk niet naar het rendement over één jaar te kijken. Hoe langer de periode waarover je belegt, hoe groter de kans op een gemiddeld aantrekkelijk rendement.

Sparen of beleggen? Bereken het hier!

De ideale combinatie tussen rendement en risico
Maar wat is nou beter sparen of beleggen? Je bent niet de enige die twijfelt tussen beleggen en sparen als het gaat om het opbouwen van vermogen. Sparen voelt vertrouwd en veiliger. Je spaargeld staat op een rekening binnen handbereik. Dat maakt een spaarrekening een ideale plek voor een financiële buffer voor voorziene en onvoorziene uitgaven op de korte termijn.

Waarschijnlijk houd je naast je buffer nog geld over. Het is een goed idee om dit geld te laten groeien. Dat kun je doen door te beleggen. Zo bouw je vermogen op waarmee je je financiële wensen mogelijk maakt. Bijvoorbeeld een (ander) huis, de studie van je kinderen of meer inkomen voor later.

Bij de keuze tussen beleggen en sparen draait alles om jouw ideale combinatie tussen rendement en risico. Vaak is dat een combinatie van sparen – de genoemde buffer – en beleggen. Hoeveel risico je met beleggen wilt nemen kies je vervolgens zelf. Zo vergroot je je kans op het opbouwen van een aantrekkelijk vermogen op lange termijn. Mocht je eens willen kijken wat sparen of beleggen kan opleveren? Dat kan. Er zijn verschillende sparen of beleggen tools die je kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste keuze.

Belangrijke informatie
Van Lanschot NV is als bank geregistreerd in het Wft-register en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank N.V. (DNB), Postbus 98 1000 AB Amsterdam, en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Postbus 11723 1001 GS Amsterdam.
Van Lanschot NV kan optreden als aanbieder van betaal-, spaar- en kredietproducten, als bemiddelaar van verzekeringsproducten en als aanbieder en/of uitvoerder van beleggingsdiensten.

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Bitcoin prijs houdt stand en blijft bullish

augustus 14, 2020

AEX week 33 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten