Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - woensdag, 4 september 2019 10:17

Wijziging huidig financieel systeem nabij

De Amerikaanse dollar is de wereld reservevaluta. Het is de dominerende munteenheid die centrale banken over de hele wereld als reserve aanhouden om hiermee internationale betalingen te doen. De status van de dollar geeft de VS veel macht. Het is een land wat er al decennia in slaagt om structureel een handelsbalanstekort te hebben. Daarnaast is enige discipline om het begrotingstekort binnen de perken te houden ook ver te zoeken. Hoewel de financiële situatie van Groot-Brittannië, de eurozone, Japan en China ook niet gezond te noemen zijn, hebben deze 4 gemeen dat hun handelsbalansen een stuk beter in evenwicht zijn. Vooral China en de eurozone hebben te maken met een duidelijk overschot op hun handelsbalans. Het is voornamelijk de VS, met in hun kielzog de Britten, die er al jaren structureel in slagen om meer te kopen dan te verkopen. Het voorrecht van de Amerikanen nadert zijn einde.

Veel landen in de wereld willen een einde aan het Amerikaanse privilege maken. Zij willen niet meer betaald worden met US dollars. Zij streven naar een nieuwe wereld reservevaluta. Normaliter zou je verwachten dat het einde van het dollar tijdperk zou betekenen dat de dollar in waarde gaat dalen. Het tegenovergestelde is echter momenteel het geval. De US dollar sterkt steeds meer aan. Zeker in vergelijking met onze euro, maar momenteel ook ten opzichte van het Britse pond en de Chinese yuan. Is dit de laatste stuiptrekking van de dollar? Nog één keer fors in waarde stijgen ten opzichte van alle overige valuta om vervolgens in elkaar te storten? Het is een scenario waar wij zeker rekening mee houden. De Golden Crosses Beleggingsvisie houdt sterk rekening met een verandering van het financiële systeem in de nabije toekomst. De wereldhegemonie is aan het veranderen. De machtsverhoudingen die na de Tweede Wereldoorlog zijn ontstaan, worden openlijk aangevallen. China durft met bondgenoot Rusland de strijd aan. Uiteraard hebben zij om zich heen nog veel andere politieke leiders verzameld van landen die niets te verliezen hebben. Wij omschreven het in onze video van afgelopen vrijdag als de strijd tussen de G7 en de BRICS (klik op onderstaande afbeelding voor het starten van de video).

Mark Carney, de president van de Bank of England, heeft tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole op 23 augustus een opmerkelijke speech gegeven. F. William Engdahl, één van onze meest gerespecteerde bronnen in de afgelopen jaren bij de vorming van onze lange termijn visie, heeft een zeer interessant artikel geschreven die een diepere analyse geeft van de inhoud van de speech van Carney. "Er ontvouwt zich een zeer lelijk wereldscenario bij het beëindigen van de dollar hegemonie. De FED lijkt opzettelijk aan te sturen op een dramatische economische depressie!", is een citaat uit dit artikel. Volgens Carney leert de geschiedenis ons dat de transitiefase naar een nieuwe mondiale reservevaluta niet geruisloos zal geschieden. Iets wat wij onze volgers ook al jaren voorhouden. Overgangen gaan vaak gepaard met depressies en/of oorlogen. U mag kiezen welke u prefereert. Trump staat voor oorlog (Derde Wereldoorlog) en de FED staat voor een depressie, als wij tussen de regels door lezen. Carney lijkt aan te sturen op een grotere rol voor het IMF. De SDR (Special Drawing Rights) wordt de nieuwe stablecoin in plaats van de private Libra van Facebook en zijn bondgenoten. De wereld tendeert naar digitale cryptocurrencies onder regie van centrale banken.

De dollar wint momenteel, maar ons inziens is dit de laatste stuiptrekking. Degene die financieel wil overleven tijdens de komende rumoerige fase, zal buiten de gebaande paden moeten denken. Beleg ook in assets waarvan je niets verwacht. Golden Crosses heeft momenteel circa 20% van de portefeuillewaarde belegd in dollars via staatsobligaties. Ook hebben wij 2,25% belegd in cryptocurrencies waarvan we niet verwachten dat deze de basis zullen gaan vormen in het nieuwe financiële systeem. We hebben 17,50% belegd in edelmetaalgerelateerde beleggingen, die wellicht als anker gaan dienen in de nieuwe SDR. Ook hebben we circa 26% belegd in andere valuta dan de dollar via liquiditeit of staatsobligaties. Onze overige beleggingen hebben meer een traditioneel karakter. Wij weten niet wat er gaat gebeuren. Maar er is zich een "Dorian" aan het vormen op de mondiale wereldkaart. Nadat deze storm is overgetrokken ziet het landschap er totaal anders uit. Het artikel van F. William Engdahl geeft weer veel stof tot nadenken (druk op onderstaande afbeelding voor het gehele artikel).

De Aandeelhouder TV

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 sep 16:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19

22 sep 09:08 Redactie

3 aandelen die kunnen knallen bij verkiezingsverlies Trump