--- ---

Warren Buffett is ongetwijfeld een van de beste stock pickers en investeerder aller tijden. Zijn keuzes leverden hem de bijnaam 'Orakel van Omaha' op, Omaha is waar hij woont en zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway runt.

Warren Buffett's vermogen wordt geschat op ruim 83,6 miljard. Na zijn training bij de legendarische belegger Benjamin Graham, hield Buffett vast aan bepaalde regels aan de hand waarvan hij bepaalt welke aandelen te kopen.

Warren Buffett's beleggingsstijl

De iconische belegger maakt verschillende overwegingen wanneer hij bepaalt welke aandelen te kopen. Een van zijn maatstaven is dat het instrument intrinsieke waarde moet vertegenwoordigen. Value investing is de kunst van het identificeren van aandelen van bedrijven die lager gewaardeerd zijn dan de werkelijke waarde. Dit is een belangrijke reden waarom Buffett zich pas recentelijk heeft gewaagd aan aandelen in de technologiesector, en aandelen zoals Apple aan zijn stock portfolio heeft toegevoegd.

Wat velen verrast is dat Buffett bij het selecteren van aandelen zich niet laat leiden door wat andere marktdeelnemers doen. Hij richt zich puur op de waarde van het aandeel of instrument. Onderwaardering is niet het enige criterium waar Buffet op filtert. Hij staat erom bekend dat hij meer dan 8 uur per dag, rapporten en financiële documenten doorspit.

Enkele belangrijke statistieken waarop hij zijn beslissingen welke aandelen te kopen baseert zijn:

  • De schuld/eigen vermogen ratio - Buffett prefereert bedrijven die eigen kapitaal aanwenden voor groei, i.p.v. geleend kapitaal. Dit is een van de redenen waarom hij relatief ongeschonden uit de crash van 2008 kwam; door zorgvuldige selectie welke aandelen te kopen behaalde hij in de nasleep hiervan zelfs grote winsten.
  • Aandeelhouders ROI - Dit is een belangrijk gegeven voor Buffet. Typerend is dat wanneer hij overweegt welke aandelen te kopen, hij de voorkeur geeft aan dividendaandelen. Als zodanig verdient hij lange termijn aan de waardeontwikkeling van een aandeel en casht hij tussentijds als het bedrijf goed presteert.
  • Lange termijn visie - Buffett staat erom bekend dat hij aandelen soms decennialang bezit. Een bekende quote van de Berkshire Hathaway topman is ‘Leg u uitsluitend toe op investeringen waar u zich over 10 jaar nog goed bij voelt’. Dit is een van de belangrijkste criteria waarop Buffet de beslissing welke aandelen te kopen stoelt.

Buffet’s onderzoek- en analyse proces is uiteraard meer omvangrijk dan hier is weergegeven. Echter met deze basis kunnen we de vraag welke aandelen te kopen in 2019 in de stijl van Warren Buffet beantwoorden.

Welke aandelen te kopen in 2019

# 1 - Technologie Aandelen

Apple-aandelen vormen de op één na grootste positie in de aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway. Hoewel zij pas in het afgelopen jaar aandelen in het bedrijf begonnen op te kopen, zijn ze nu een van de 3 belangrijkste aandeelhouders in Apple.

Het ecosysteem van Apple is ontworpen om aankopen van terugkerende klanten te stimuleren. Apple presenteert zichzelf als lifestyle bedrijf. Als u een willekeurige koffieketen binnenloopt zult u een zee van Macbooks zien. U bent niet slechts een Apple bezitter, u bent een Apple gebruiker. Als u een MAC heeft zult u waarschijnlijk ook een iPhone en iPad aanschaffen.

Laten we niet vergeten dat de ‘return customers’ voor iPhones alleen al, gelijk is aan een marktaandeel van 25%. Apple heeft beschikking over een eigen vermogen van ruim $ 70 miljard en geeft jaarlijks meer dan $ 14 miljard uit aan Research & Development. Zowel consumenten als investeerders kijken met enthousiasme uit naar wat het bedrijf in petto heeft. De lange termijn resultaten van Apple lijken zeer rooskleurig.

# 2 Het Bankwezen

Als men de beslissingen van Buffett welke aandelen te kopen analyseert, kan men een sterke voorkeur voor aandelen van bedrijven in het bankwezen zien. Eerder kocht hij aandelen van American Express. Hij deed dit toen het bedrijf het vertrouwen van andere beleggers verloren had. Na de financiële crisis investeerde hij groots in Goldman Sachs en Bank of America. Het legde hem geen windeieren, de sector herstelde en Buffett was een rijk(er) man.

Anno 2018 bestaat de grootste participatie in de aandelenportefeuille van Warren Buffett uit Bank of America aandelen en 4 van zijn 5 grootste holdings zijn banking stocks.

  1. Wells Fargo
  2. VS Bancorp
  3. Bank of New York Mellon

Uit Buffets’ acties in de afgelopen periode kan men een duidelijk advies welke aandelen te kopen in 2019 afleiden. Het ‘Orakel van Omaha’ heeft gedurende het jaar actief aandelen in de genoemde bedrijven bijgekocht. Ook heeft Buffett de afgelopen periode zwaar geïnvesteerd in Goldman Sachs en JP Morgan Chase .

De door de Amerikaanse Federal Reserve Bank doorgevoerde renteverhogingen hebben banken geholpen positieve resultaten te behalen. Een stijging van de rente houdt in dat zij hogere tarieven kunnen berekenen voor leningen, hetgeen zich voor de banken vertaalt in meer winst.

#3 Transport sector

Bij beantwoording van het vraagstuk welke aandelen te kopen in 2019 zal u wellicht airline stocks willen overwegen. Warren Buffet staat bekend om zijn voorkeur voor investeringen in de transport sector. Naast enkele bekende vroege investeringen in spoorwegbedrijven, behoort hij tot de grootste investeerders in maar liefst 4 verschillende luchtvaartbedrijven: American Airlines, Delta Airlines, Southwest Airlines en United Airlines.

Er zijn geluiden dat Buffett voornemens is zijn belangen in deze bedrijven uit te breiden. De redenering achter deze monster posities is dat de luchtvaartsector doorgaans zal profiteren van een booming economie, zoals we de afgelopen periode in de VS hebben gezien.

Recente NFP data suggereert een dalende trend in werkloosheidscijfers. Een groter deel van de beroepsbevolking heeft (meer) besteedbaar inkomen. Naar verwachting zal dit een flinke boost voor zowel corporate als leisure (vakantie) travel - luchtvaartverkeer - inhouden.

#4 Berkshire Hathaway

Wilt u het vraagstuk welke aandelen te kopen in 2019 zo veel mogelijk vergemakkelijken? Met investeringen in Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij onder supervisie van Buffett, profiteert u indirect van de koersontwikkelingen van alle eerder genoemde aandelen. Berkshire Hathaway behoort tot de aandelen sector die bekend staan als de ‘Forever Industries’. Het bedrijf zeer recentelijk een share buyback van ruim $1 miljard gemeld. Wat ons betreft de ultieme blijk van vertrouwen!

Redactie

Geef een reactie