Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Weekoverzicht grondstoffen: Inflatiebestrijding & Poetin

Weekoverzicht grondstoffen: Inflatiebestrijding & Poetin
27 sep 2022 om 11:02

WCU: Powell’s inflatiebestrijding compenseert Poetin’s dreigementen ruimschoots

*Transportkosten containers terug naar niveau 2020
*Goud bezwijkt en zal onder druk blijven staan

Grondstoffen handelden over het algemeen lager in een week waarin de grote lijnen werden getrokken door de ontwikkelingen in Washington en Moskou. Tijdens hun laatste FOMC-vergadering wist de Amerikaanse Federal Reserve te verrassen aan de havik-kant van de verwachtingen, nadat een verwachte renteverhoging van 75 basispunten werd gevolgd door het schrappen van de verwachtingen voor een verlaging in 2023. Die wijzigingen werden doorgevoerd ondanks een aanzienlijke verlaging van de bbp-prognose voor dit en volgend jaar en een sterke stijging van de werkloosheidsverwachting, een signaal dat de Fed bereid is de rente te blijven verhogen, zelfs als de economie verslechtert, om de inflatie voor te zijn. Dat schrijft Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank.

Deze ontwikkelingen hielpen de dollar en de rente op Amerikaanse staatsobligaties fors te verhogen. Ook andere grote centrale banken verhoogden de rente waardoor de recessievrees vat op de dollar kreeg en hielp groeigevoelige grondstoffen zoals katoen en koper fors te verlagen. Tegelijkertijd kregen andere grondstoffen zoals goud, tarwe en diesel enige steun, nadat president Poetin zijn op handen zijnde invasie in Oekraïne liet escaleren. Hierdoor kreeg goud een safe-havenbod, terwijl het aanbodrisico van belangrijke grondstoffen zoals tarwe, ruwe olie en brandstofproducten toenam.

De Bloomberg Commodity Index handelde 2,5% lager op de week, geplaagd door een strenger monetair beleid dat de groeivooruitzichten schaadt, de zwakke Chinese economie en de Europese energiecrisis die de inkoopmanagersindex van de regio naar het laagste niveau sinds 2013 dreef. De verliezen werden geleid door aardgas, katoen, ruwe olie en industriële metalen.

Meerdere onzekerheden zullen in de aanloop naar het jaareinde een volatiel klimaat blijven creëren voor de meeste grondstoffen. Hoewel de recessietrommels steeds luider zullen klinken, is het onwaarschijnlijk dat de sector een grote terugslag zal krijgen voordat hij in de loop van 2023 weer op gang komt. De meest recente actie van de FOMC heeft de markt een stap dichter bij de havikpiek gebracht, mogelijk ergens in het laatste kwartaal van 2022.

De prognose voor stabiele tot mogelijk zelfs hogere prijzen, geleid door sterke punten in de belangrijkste grondstoffen in de drie sectoren energie, metalen en landbouw, is gebaseerd op sancties, kosteninflatie in de toeleveringsketen, ongunstige weersomstandigheden en weinig investeringslust. Daarom verwacht Saxo Bank HQ dat de Bloomberg Commodity Index, die een mandje van 24 belangrijke grondstoffen volgt, voor de rest van het jaar het grootste deel van zijn year-to-date winst van ongeveer 15% zal vasthouden.

Wereldwijde containertarieven in vrije val
De verslechterende mondiale economische vooruitzichten blijken uit de voortdurende ineenstorting van de kosten voor het verschepen van containers over de hele wereld, vooral op de belangrijkste routes van China naar Europa en de Amerikaanse oost- en westkust. Het Drewry Composite Container Freight Global Benchmark tarief daalde vorige week met 10% tot $4.472 per box, het laagste sinds december 2020. Het is 57% lager dan de piek van 21 september, maar nog steeds drie keer hoger dan het gemiddelde van vóór de pandemie, wat wijst op een verdere daling omdat de wereldeconomie stoom blijft verliezen. Zoals gezegd zijn alle belangrijke routes van China naar de VS en de EU ingestort, terwijl de trans-Atlantische route naar New York standhoudt, mogelijk door de zwakke euro die de export naar de VS ondersteunt.

Tarwe boekt grote winst

De tarwefutures van Chicago en Parijs, twee van de best presterende grondstoffenmarkten van de afgelopen week, bereikten het hoogste punt in twee maanden, gesteund door het risico van een verscherping van het conflict in Oekraïne, waardoor de door de VN gesteunde graanexportcorridor in gevaar komt, en droog weer in oogstgebieden in Argentinië en de Amerikaanse vlakten. Dit ondanks een optimistische productie-update van de Internationale Graanraad, die de wereldwijde productie voor het seizoen 2022/23 met 8 miljoen ton verhoogde, vooral dankzij verbeteringen in Rusland, Canada en Australië, een opwaartse herziening die de voorraden aan het einde van de periode met 10 miljoen ton zou doen toenemen.

Een vermindering van de reeds zwakke uitvoer van tarwe van hoge kwaliteit uit Oekraïne kan de prijzen in de wintermaanden echter ondersteunen, niet in het minst gezien het risico van een driedubbele La Ninã die de bezorgdheid over de productie tijdens het komende groeiseizoen op het zuidelijk halfrond doet toenemen. De Oekraïense export bedroeg in augustus 883.000 ton, ongeveer 2,7 miljoen ton minder dan vorig jaar. Dat tekort kan groter worden in september, normaliter de drukste maand voor de Oekraïense export, die vorig jaar 4,6 miljoen ton bereikte. Door de route open te houden, blijft de export echter gesteund in wat normaal het schouderseizoen is.

Goud bezwijkt

Goud slaagde er het grootste deel van de week in om een geopolitiek gerelateerd bod te vinden om het te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de sterk gestegen rente op Amerikaanse Treasuries en de dollar. Uiteindelijk bezweek de markt echter onder het gewicht van het verslechterde marktsentiment, aangedreven door een stijging met 32 basispunten van de Amerikaanse tienjaarsrente naar het hoogste punt in 12 jaar op 3,75% en een stijging met 2% van de Bloomberg Dollar Index naar een recordhoogte (sinds 1997).

Goud en de andere semi-beleggingsmetalen zoals zilver en platina zullen waarschijnlijk onder druk blijven staan tot de markt zijn piek bereikt, mogelijk niet voordat de 10-jaarsrente 4% bereikt en de dollar alle resterende shortposities uitdrukt. Of het omslagpunt voor het einde van het jaar wordt bereikt, valt nog te bezien. Door de rente te blijven verhogen en tegelijkertijd de verwachtingen voor lagere groei en stijgende werkloosheid te verhogen, geeft het FOMC aan dat een recessie een prijs is die het waard is te betalen om de inflatie onder controle te krijgen. Wij handhaven onze lang gekoesterde visie dat de markt, net als het FOMC, uiteindelijk te optimistisch zou kunnen zijn in hun overtuiging dat de inflatie zal terugkeren naar het niveau onder de 3% dat momenteel via de swapmarkt is ingeprijsd.

De weerstand is opgeschoven naar 1690 dollar, terwijl de doorbraak onder 1654 dollar op vrijdag de markt zou kunnen richten op het 50% retracement van de rally van 2018 tot 2020 op 1618 dollar.

Koper en ruwe olie handelen lager

Groei- en vraagafhankelijke grondstoffen, van koper en aluminium tot ruwe olie, daalden allemaal met de focus op de genoemde macro-economische ontwikkelingen, waarbij ondersteunende aanbodproblemen, vooral bij ruwe olie, voorlopig opzij werden geschoven. Enige tekenen van zwakte werden echter gezien bij koper, waar de kopervoorraden die door de London Metal Exchange worden gecontroleerd, vijf dagen op rij sterk stegen, terwijl de recente krapte op de spotmarkt tekenen van verzachting vertoonde. De High-Grade copper futures verhandeld in New York daalden vrijdag met 4% tot 3,33 dollar per pond, een doorbraak die het metaal mogelijk een nieuwe kans geeft om de belangrijkste steun rond 3,14 dollar per pond, het dieptepunt van juli en 61,8% retracement van de rally van 2020 tot 2022, te betwisten.

Ruwe olie koerste ondertussen lager, na het grootste deel van de week in een relatief krappe bandbreedte te hebben doorgebracht, waarbij de strijd tussen Powell en Poetin (vraag versus aanbod) geen duidelijke winnaar kende, tot vrijdag, toen zowel Brent als WTI daalden toen de door het FOMC veroorzaakte daling van de risicobereidheid en de angst voor groei een tandje werd bijgezet, terwijl de dollar en de rente verder stegen. Er wacht een moeilijk en mogelijk volatiel kwartaal met meerdere en tegenstrijdige onzekerheden die de richting bepalen. Terwijl het risico voor de groei wordt ingeprijsd, heeft de markt het tot een andere dag uitgesteld om zich zorgen te maken over het aanbodbeperkende effect van een EU-embargo op Russische olie en brandstof en over een gedeeltelijke terugdraaiing van de verkoop door de VS van 180 miljoen vaten uit hun strategische reserves.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.