Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wat betekent een handelsoorlog voor de beurs?

Wat betekent een handelsoorlog voor de beurs?
22 jun 2018 om 14:46

Laten we eerst eens kijken naar wat nu eigenlijk een handelsoorlog is. 

Een handelsoorlog is een vaak economisch conflict tussen twee landen. Beide proberen elkaar via economische sancties te treffen. Vaak ligt een economisch conflict ten grondslag aan de handelsoorlog. Één land voelt zich onheus beconcurreerd door de industrie van een ander land, of ergert zich over het feit dat een andere land via subsidies of heffingen zijn binnenlandse markt afsluit voor andere landen maar wel zelf wel veel exporteert. Zoals in de ogen van de Amerikanen de Chinezen doen. In een handelsoorlog willen landen uiteindelijk hun eigen markt beschermen door protectionistische maatregelen te treffen.

Wat is er nu aan de hand en wat zijn de gevolgen?

De Amerikaanse president Trump won de verkiezingen met de slogan ‘America First!’. Nu wil hij de daad bij het woord voegen en denkt dit te kunnen bereiken door zware importheffingen op te leggen aan onder andere China, Canada en Europa. Dit resulteert echter in een domino-effect van importheffingen. De Verenigde Staten legt bijvoorbeeld China importheffingen op en China reageert met importheffingen op Amerikaanse goederen. Betekent dit het einde van de hyperglobalisering? Of kunnen protectionistische maatregelen ook positieve effecten hebben?

Sinds maart rekent de VS 25% importbelasting op staal en 10% op Aluminium. Door een handelsoorlog te beginnen ondergraaft Trump de vrije en open handel die voor zo veel welvaart heeft gezorgd. De voordelen van de globalisering wegen volgen Trump niet zwaar genoeg in Amerikaans voordeel en sijpelt niet door naar de laagste klassen in de Amerikaanse samenleving. Met deze gedachte kreeg Trump draagvlak voor protectionisme. Verder vermindert protectionisme de koopkracht van gezinnen vanwege hogere prijzen, leidt het uiteindelijk tot minder concurrentie en een lagere productiviteitsgroei.

De financiële onzekerheid en het afnemend vertrouwen dat gepaard gaat met een handelsoorlog kan de Nederlandse economie hard raken. Zo ver is het nog niet.  Loopt de handelsoorlog wel uit de hand loopt dan gaat dat veel landen economische schade opleveren. In het donkerste scenario kost een handelsconflict Nederland in 2030 zo’n 2,5% economische groei aldus experts.

De Verenigde Staten schiet nu de meeste pijlen af op China. Verder gaan ze een handelsconflict met Europa, Canada, Mexico en China niet uit de weg. Vooral tussen de Verenigde Staten en China gaat het er stevig aan toe. De laatste zet van Trump betreft het opleggen van 10% importheffingen op crica $200 Chinese exportgoederen. Het Chinese ministerie van Handel zegt met tegenmaatregelen te komen.

Handelsconflicten uit het verleden.

Grote handelsconflicten uit het verleden liggen niet voor het grijpen. Tijdens de Grote depressie (1929-1939) legden enkele landen eenzijdige- en tegenmaatregelen genomen die de economische depressie verder hebben uitgediept. Kleine handelsoorlogen door Europa met Amerika over staal en textiel met China werden wel gevoerd. Voormalig President Barack Obama legde China in 2009 sancties op vanwege het dumpen van een overschot aan autobanden. China nam wraak en verhoogde de heffingen bij de invoer van Amerikaanse kip.

Conclusie

Vaak eet men de soep niet zo heet als die wordt opgediend. In dit geval lijkt er wel een president in de Verenigde Staten te zitten die niet snel opgeeft. De Amerikaanse beurs daalt al acht dagen op rij, maar Trump zet zijn plannen gewoon door. Een gevaarlijk spel wat grote impact op de beurs kan hebben. Zo ver is het nog niet maar voor de belegger zou het fijn zijn als het bij de huidige rimpeling blijft.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.