Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wat beleggers kunnen leren van het Italiaans voetbalelftal

Wat beleggers kunnen leren van het Italiaans voetbalelftal
19 jul 2021 om 09:36

Dit artikel verscheen in een eerdere editie van de nieuwsbrief van VanEck


Volgens voetbalanalisten had Italië zijn Europese titel vorige week zondag te danken aan technische vaardigheid, routine en bovenal zorgvuldige planning.

Beleggers kunnen veel leren van de gevierde Italiaanse bondscoach Roberto Mancini. Met een duidelijk plan, zoals dat van Mancini, is het veel eenvoudiger om succesvol te beleggen.

Het begint allemaal met het opzijzetten van een deel van uw reguliere inkomsten. Het Nibud adviseert consumenten om elke maand 10% van hun netto maandsalaris opzij te zetten. Ik ben van mening dat iedereen voor een bedrag van drie tot vijf maanden aan reguliere maandelijkse uitgaven op een spaarrekening zou moeten hebben staan als buffer voor onverwachte financiële problemen. De rest kan worden gebruikt om te beleggen.

Doelen stellen

Als er eenmaal voldoende geld op uw spaarrekening staat, kunt u beginnen met het in de praktijk brengen van uw beleggingsplan. Dat is een plan voor de komende vijf tot tien jaar, of liever voor een nog langere periode, want zo lang kan het duren voordat beleggen vruchten afwerpt. Stel uw doelen op het moment dat u met beleggen begint. Beslis hoeveel geld u wilt opbouwen en hoe lang u daarover wilt doen. Door vervolgens aannames te doen over het jaarlijkse rendement op de door u gekozen belegging, kunt u berekenen hoeveel u moet investeren om uw doel te bereiken.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Inzicht krijgen in risico’s

Als u overweegt om te beleggen in een fonds of ETF, moet u kijken naar de risico’s die met een dergelijke belegging gepaard gaan en moet u bepalen hoe u daarmee omgaat. Om u daarbij te helpen, werken veel fondsen en ETFs met een risicoscore op een schaal van één tot zeven. Op zich is dat een goed startpunt. Deze scores zijn echter nogal elementair en louter gebaseerd op de volatiliteit van de koers, dus op de mate waarin deze stijgt en daalt. Voor de korte termijn is dat een belangrijk criterium, maar op de lange termijn is het heel goed mogelijk dat volatiele beleggingen uiteindelijk de beste rendementen opleveren. Het mooie van een lange beleggingshorizon is dat deze dempend werkt op de volatiliteit. Er is dus een relatie tussen risico (gedefinieerd als volatiliteit) en tijd: hoe meer tijd u neemt, hoe meer risico u kunt dragen. Om de vergelijking met voetbal door te trekken: de beste spelers zijn vaak nogal grillig. Beleggen is echt iets voor de lange termijn, voor bijvoorbeeld vijf tot tien jaar, zoals ik hierboven ook al aangaf. De grafiek geeft een beeld van de potentiële rendementen.

Het rendement op een belegging van € 100 in de VanEck Vectors™ Multi-Asset Growth Allocation UCITS ETF

Bron: VanEck. Gegevens over de periode van 14 december 2009 t/m 30 juni 2021. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Hoe zou u reageren in verschillende scenario’s?

Het belangrijkste is misschien nog wel dat u voor uzelf moet nagaan hoe u zou reageren in verschillende scenario’s. Mogelijk is dat iets wat de voetballers van Mancini ook hebben gedaan tijdens hun voorbereiding op het EK. Hoe zou u reageren in een worstcase scenario? Wat zou u doen wanneer de aandelenmarkt zou instorten? Of, om in voetbaltermen te spreken, hoe zou u reageren als u met 2-0 achterstond? Hoe zou u omgaan met penaltydruk? Beschikt u over voldoende discipline om vast te houden aan uw oorspronkelijke plan? Wanneer de koersen kelderen, moet u zich realiseren dat vorige dalingen altijd werden gevolgd door herstel. U moet beseffen dat verlies pas echt wordt gerealiseerd wanneer u uw aandelen verkoopt, en dat u bij verkoop uw kans op herstel kwijtraakt. Als u zich onprettig voelt bij het nemen van veel risico, zou u kunnen kiezen voor een conservatieve ETF die in hoge mate belegt in obligaties met laag risico.

Maar u moet zich ook bedenken wat er gebeurt wanneer de aandelenmarkt omhoogschiet. Dan moet u niet overmoedig worden, zoals gebeurde met het Nederlands elftal toen het team in de WK-finale van 1974 verloor van Duitsland. En word ook niet overenthousiast: wijk niet af van uw plan door extra te beleggen of uw beleggingswinst te gelde te maken.

Er zijn enkele andere risicotypen die u, ongeacht uw beleggingshorizon, altijd beter kunt vermijden. Dat is hefboombeleggen, dat wil zeggen beleggen met geleend geld, en beleggen in producten die een vorm van tegenpartijrisico met zich meebrengen.

Zet dus eerst spaargeld opzij, zodat u kortetermijn tegenslagen kunt opvangen. Beleg vervolgens met een langetermijnhorizon via beleggingsproducten zoals ETFs, omdat tijd een risicodempend effect heeft. Leer van Mancini en maak een plan dat kan leiden tot de overwinning.


VanEck Asset Management B.V., de beheermaatschappij van VanEck Vectors™ Multi-Asset Growth Allocation UCITS ETF (de “ETF”), een subfonds van VanEck Vectors™ ETFs N.V., is een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De ETF is geregistreerd bij de AFM en volgt een combinatie van obligatie- en aandelenindices. De waarde van de ETF-assets kan fluctueren. Dit is grotendeels het gevolg van de gehanteerde beleggingsstrategie. Als de waarde van een onderliggende index daalt, daalt ook de waarde van de ETF. Beleggers moeten het prospectus en de essentiële beleggersinformatie raadplegen voordat ze in een fonds gaan beleggen. Deze documenten zijn kosteloos in het Engels verkrijgbaar via www.vaneck.com, bij de beheermaatschappij of bij de lokale informatieverstrekkers. De essentiële beleggersinformatie is in voorkomende gevallen ook verkrijgbaar in enkele andere talen. De vermelde rendementen zijn rendementen uit het verleden. De huidige rendementen kunnen beter of slechter zijn dan de getoonde gemiddelde jaarrendementen. Resultaten over een bepaalde periode hebben betrekking op resultaten over een periode van 12 maanden tot het meest recente kwartaaleinde van elk van de laatste 5 jaren, indien beschikbaar. Zo heeft het 1e jaar betrekking op de meest recente periode van 12 maanden en het 2e jaar op de periode van 12 maanden ervoor, enzovoort. De in Nederland geregistreerde ETFs gebruiken een brutoherbeleggingsindex, in tegenstelling tot veel andere ETFs en beleggingsfondsen die een nettoherbeleggingsindex gebruiken. De vergelijking met een brutoherbeleggingsindex is de zuiverste vorm, omdat rekening wordt gehouden met het feit dat Nederlandse beleggers de ingehouden dividendbelasting kunnen terugvorderen. De rendementen zijn inclusief brutodividenduitkeringen, omdat Nederlandse beleggers de ingehouden dividendbelasting van 15% terugkrijgen. Andere typen beleggers en beleggers uit andere rechtsgebieden kunnen mogelijk niet dezelfde rendementen behalen vanwege hun belastingstatus en lokale belastingregels.

Belangrijke kennisgeving

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden. Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen “VanEck”) wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen. Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen. Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck. © VanEck (Europe) GmbH

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.