Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - donderdag, 3 oktober 2019 17:53

Waarschuwingssignalen Amazon en Alibaba

Beleggers in de 2 grootste e-commerce bedrijven van de wereld, Amazon en Alibaba, lijken het vertrouwen te verliezen. Deze 2 bedrijven zijn de afgelopen jaren zo overheersend geworden, dat een terugval in hun beurskoersen van aanzienlijke invloed is op bijna alle beleggingen in de wereld. Door hun zware wegingen in zeer veel beursindices hebben veel ETFs (trackers) en beleggingsfondsen grote posities in beide bedrijven.

Koersverloop Amazon en Alibaba in 2019

Wat opvalt in bovenstaande grafieken is dat Amazon nu meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) noteert. De kans stijgt hierdoor aanzienlijk dat Amazon in een dalende trend terecht gaat komen. Het is het voorlopende signaal wat wijst op een naderende dead cross. Voor Alibaba is het nog niet zover. Maar ook de koers van het aandeel Alibaba, in dollars aan de beurs in New York, noteert inmiddels 2 volle dagen onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Als het sentiment niet snel verbetert, dan zal ook Alibaba het waarschuwingssignaal gaan geven.
De 2 e-commerce grootmachten weten vrijwel iedere consument over de hele wereld te bereiken. Producten met het label "made in China" en "made in the US" maar ook vrijwel alle andere consumentenproducten, ergens op de wereld geproduceerd bieden zij tegenwoordig aan. Deze twee bedrijven zijn de grootmachten die er tevens verantwoordelijk voor zijn dat de ouderwetse retailer in de straat verdwijnt. Hun schaalgrootte is onovertroffen.

ETF's

Amazon is het op 2 na grootste bedrijf in de iShares Core MSCI World. En alleen vanwege het feit dat Chinese bedrijven niet zijn opgenomen in "deze wereld", anders zou ook Alibaba in de top 10 noteren. Alleen Apple en Microsoft hebben momenteel een grotere weging. Eveneens Amerikaanse bedrijven, dus het is niet verwonderlijk dat Amazon ook de nummer 3 positie in neemt in de MSCI North America (zie hieronder). Een veel gebruikte benchmark.
De huidige geopolitieke strijd om de wereldmacht zit momenteel in de fase "handelsoorlog". Hoe moet dit met de producten uit de regio's van beide kemphanen, teweten de VS en China? Logistieke stromen zullen gefrustreerd raken. De Amerikanen dreigen al om Chinese aandelen van de Amerikaanse beurs te halen. Wat gaat er dan gebeuren met de aandelen Alibaba in New York? Wat hebben de importheffingen voor invloed op de prijsstelling van dezelfde producten op de 2 verschillende platforms?

Laten we ook eens kijken naar de positie van Alibaba. Hiervoor ziet u hieronder de samenstelling van de iShares MSCI Emerging Markets en China. In beide ETF's neemt Alibaba de tweede positie in en hoeft het enkel Tencent voor zich te dulden, waarbij het u zeker ook opvalt dat het verschil in weging zeer gering is.

De invloed van Alibaba op de koersen van Emerging Markets ETFs en/of beleggingsfondsen, maar ook op die van beleggingen gericht enkel op China, is enorm. De koersvorming van Alibaba heeft circa 10% invloed op de totale richting van deze beursindices. Deze 2 bedrijven zorgen niet alleen voor de fysieke verkoop van producten over heel de wereld, maar hebben ook een enorme invloed op de richting van de financiële markten. Het lijkt erop dat de handelsoorlog steeds meer zijn tol begint te eisen. Inkoopmanagersindices van de industrie over heel de wereld wijzen op krimp. Maar behoren Amazon en/of Alibaba tot de sector industrie? Waarschijnlijk zitten hun cijfers verdisconteerd in de dienstensector. Maar zij vormen wel het wereldwijde loket waar die consumenten hun producten kopen die door de industrie wordt gemaakt. De industrie- en dienstensector zijn op veel gebieden aan en/of met elkaar verbonden. Het is dan ook wachten op slechte cijfers vanuit de dienstensector. De beleggers in e-commerce bedrijven lijken de boodschap te begrijpen en de recente verkopen zijn een helder teken. De recessie komt er ook voor hen aan!

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO

25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden