Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: Vervolg daling?

Bas Heijink: Vervolg daling?
24 jul 2017 om 09:57

Na de grote doji-twijfeldag viel de AEX afgelopen vrijdag weer aanzienlijk terug. De komende dagen moeten we bezien of de neerwaartse weg weer wordt vervolgd en de doorbraak slechts tijdelijk was.

Kans op lagere top realistisch zolang de AEX onder 531,60-top blijft

Afgelopen woensdag brak de AEX door de dalende kortetermijntoppenlijn. Deze toppenlijn startte bij de jaartop van 537,80 en liep langs de lagere top van 528,50. Deze doorbraak betekende het einde van de twee maanden durende correctieve beweging zoals we die kenden. Toch gaf ik aan dat de kans op een langdurige correctieve fase kansrijk bleef. Deze doorbraak betekende naar mijn mening namelijk niet het einde van de terugval waarbij bij 506,20 al een volgende belangrijke middellangetermijnbodem was gevormd. Als we namelijk kijken naar de gehele terugval dan bedroeg deze slechts 6%, net een normale correctie. Na de zeer lange periode van ruim een half jaar van stijgingen zonder correctieve tegenbewegingen bleef deze terugval naar mijn mening te beperkt. De grote correctiesignalen zijn daarbij nog steeds niet opgeheven en er is een duidelijke vergelijking te maken met de situatie van de lente/zomer van 2015. Zolang de AEX structureel onder de 1e lagere top van 531,60 blijft, blijft de kans op een neerwaarts vervolg naar lagere bodems realistisch. Dit zou dan in de 2e correctie van 2017 kunnen uitmonden. Voor de komende week moeten we eerst bezien of de eerste belangrijke steunpunten in het kortetermijnbeeld worden gebroken en de recente top bij 529,80 van afgelopen donderdag een belangrijke lagere top is geworden.

Correctiesignalen in middellangetermijnbeeld nog steeds intact
Belangrijke topvormingssignalen waren de grote bearish engulfing patronen die werden gevormd rond de jaartop. Niet alleen in de dag- en weekgrafiek, maar vooral de shooting star en bearish engulfing in de maandgrafiek zijn signalen die in het verleden vaak aangaven dat een belangrijke top werd gevormd. We moeten terug naar april 2015 om dergelijke signalen te zien op de maandgrafiek. Verder werd hierna de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn gebroken en werden grote toppatronen afgerond. De kans dat de huidige (forse) opleving uitmondt in een volgende lagere top acht ik reeel. Dit zou daarbij ook nog steeds de 2e schouder van een groot en sinds maart in ontwikkeling zijnde hoofd-schouderpatroon kunnen zijn. Hierbij is de tweede schouder hoger dan de 1e schouder die een top bij 521,50 kende. Dit patroon wordt echter pas geactiveerd onder de neklijn van 506,20, een scenario waar ik in de komende tijd zeker rekening mee houd.

Europa verslechtert verder en de vergelijking met 2015
Eind vorige week besprak ik de discrepantie tussen de Europese en Amerikaanse indices. Daarbij viel vooral de kracht in de VS op. Daarbij moeten we overigens wel de zeer dichtbij liggende oplopende steunlijnen goed in de gaten houden. Heel anders is de technische situatie in Europa. De AEX brak dan nog wel de dalende toppenlijn maar bleef onder de 1e lagere top. De DAX brak al onder de bodems van de afgelopen periode en brak ook onder een stijgende middellangetermijnbodemlijn. Een duidelijke verdere verslechtering. Ook de STOXX Europe 600 zet zijn bodems van de afgelopen weken onder druk en staat op het punt een volgend en groot toppatroon af te ronden. In de Europese indices lijkt een verder neerwaarts vervolg in de komende weken dus realistisch. Ook zijn duidelijke overeenkomsten te zien met de situatie in 2015. Destijds werd ook een normale correctie van enkele maanden al snel afgerond waarna de 1e lagere top werd teruggetest. Dit was het startpunt van een zeer forse correctieve beweging. De situatie in de AEX lijkt sterk op deze situatie, ook als we kijken naar de bewegingen en van zowel het 50-daags en 200-daags gemiddelde. De kans is dus reeel dat de AEX bezig is met de vorming van een belangrijke lagere top waarna de neerwaartse weg wordt vervolgd.

Breekt de AEX vandaag al op slotbasis door de steil oplopende bodemlijn van 522,40?
De doorbraak boven de dalende toppenlijn rond de 522 was een duidelijke verbetering en zorgde voor het einde van de correctie zoals we die kenden, toch is de kans op een volgende correctieve beweging realistisch. Pas een structurele beweging boven de 1e lagere top van 531,60 zorgt voor meer opwaarts potentieel. Dit was naar mijn mening de maximale opwaartse ruimte na de onverwachte doorbraak van de dalende toppenlijn. Boven de 531,60 kan de druk op de jaartop en hoger weer worden opgevoerd en blijft de krachtige en zeer euforische opgaande trend sinds de decemberbodem bij 445,65 intact. Dit verwacht ik echter niet. Na de vorming van de grote doji van afgelopen donderdag werd de 1e opwaartse gap tot aan de 524,40 alweer opgevuld. Daarbij viel de AEX terug tot aan de voormalige dalende toppenlijn en de nieuwe en zeer steil opgaande kortetermijnbodemlijn vanaf de 506,20-bodem. Zodra deze opgaande bodemlijn van vandaag 522,40 op slotbasis neerwaarts wordt gebroken, treedt alweer de 1e verslechtering op. Daarna moet nog bevestiging worden gegeven met een verder neerwaarts vervolg onder de bekende steunzone van 519 – 520 en de recente bodem van 517,30. Daaronder lijkt de lagere top definitief te zijn gezet bij 529,80 en kan de neerwaartse druk op de belangrijke 506,20 weer verder worden opgevoerd.

korte termijn lange termijn Steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 522,40 /  519 – 520 / 517,30 / 515,30 528,50 / 529,80 / 531,60 / 537,60

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.