Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verschil 10-jaars rente VS vs Duitsland naar all-time high

Verschil 10-jaars rente VS vs Duitsland naar all-time high
24 apr 2018 om 13:49

Het verschil tussen de Duitse en Amerikaanse 10-jaars rente is gestegen naar een all-time high. Charlie Bilello twitterde 22 april bovenstaande grafiek. De spread bedraagt nu 2,37%-punt en het lijkt erop dat het verschil nog verder aan het toenemen is. U ontvangt dus momenteel een behoorlijke extra vergoeding op een Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie. Een all-time high zelfs. Is de Duitse rente veel te laag of de Amerikaanse veel te hoog? Het zijn bijzondere tijden.

De dollar is inderdaad sterker ten opzichte van 1 januari 2008, maar het verschil is wel kleiner aan het worden. Het hogere renteverschil van de laatste jaren wordt niet vertaald in een sterkere dollar. Integendeel, de dollar is momenteel weer in waarde aan het dalen.

Wat de inflatie-ontwikkelingen betreft heeft de Duitse inflatie al een stuk van zijn achterstand ingehaald. Hoewel de assen niet gelijk aan elkaar zijn, geeft de richting van beide lijnen wel aan dat de correlatie hoog is. Een stijgende inflatie in de VS zou dus normaliter ook een hogere inflatie in Duitsland en de eurozone moeten betekenen. De grondstoffenprijzen stijgen wereldwijd en in beide regio’s gaat het goed met de arbeidsmarkt. Het is vreemd dat de FED wel anticipeert op toenemende inflatie en de ECB dit niet doet.

De ECB koopt nog iedere maand voor EUR 30 miljard aan obligaties op, terwijl de FED per saldo de balans aan het verkorten is. Het drukken van geld zou normaliter een zwakkere munt moeten opleveren. Het opkoopbeleid van de ECB verklaart wel de lagere rentestand. Doordat de centrale bankiers in Europa de rente nog kunstmatig beïnvloeden, heeft de FED de werking nu meer overgelaten aan de markt, resulterend in een stijgende rente.

De FED heeft de rente inmiddels 6x verhoogd terwijl de ECB nog steeds haar rente op het laagste niveau ooit heeft vastgepind. Het ziet er naar uit dat dit jaar het verschil enkel maar groter wordt en ook de vooruitzichten na dit jaar geven een steeds groter verschil aan. Met andere woorden, de markten gaan er vanuit dat het all-time high in rentespread nog weleens veel groter kan worden.

Ik ben van dit scenario veel minder overtuigd. Het verleden leert dat een dergelijk grote discrepantie in beleid na verloop van tijd wordt gekeerd. Ga er maar vanuit dat binnen het IMF, de Wereldbank en een instantie als de BIS op wereldniveau druk wordt vergaderd en onderhandeld. Het lijkt erop dat het huidige all-time high in rentespread ook te maken heeft met de aanval van de rest van de wereld op de dollarhegemonie. De euro krijgt als mede reservevaluta een grotere rol ten opzichte van de dollar. Het zijn vooral China en Rusland die hun valutareserves wensen te spreiden en ook Europa proberen los te weken van de Amerikanen. Wat mij betreft moet het all-time high ook vooral vanuit geopolitiek oogpunt worden verklaard. De FED kiest zelf haar beleid. Zij verhogen zelf de officiële rentetarieven en hebben zelf besloten hun balans te gaan verkorten. Een hogere rente is niet alleen een rem voor de Amerikaanse economie, maar ook voor die van de rest van de wereld. Landen met hoge dollarschulden moeten steeds meer rente gaan betalen. Minder dollars op de balans van de FED zullen ook de liquiditeit van de reservevaluta beperken. En een hogere olieprijs zal ook grote consequenties hebben voor landen die sterk van de import afhankelijk zijn. Ook met rente en de creatie van geld kun je “oorlog” voeren. Het was niet voor niets dat Draghi in 2012 de term “bazooka” introduceerde toen hij de euro probeerde te redden van de ondergang. Ik zie in veel van de huidige ontwikkelingen toenemende onderliggende geopolitieke spanningen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.