AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst maandag, 22 november 2021 14:15

Verkoopsignalen obligaties

De afgelopen weken hebben wij geregeld aandacht besteed aan de verkoopsignalen voor euro obligaties. Dit in tegenstelling tot de wereldwijde en Amerikaanse obligatie indices/ETF's die juist nog in stijgende trends noteerden. Op dit moment treden er echter meer verslechteringen op, want ook de Amerikaanse benchmarks geven nu verkoopsignalen. Oftewel, de kans dat de kapitaalmarktrente ook daar verder gaat stijgen neemt toe. En dat is niet vreemd als wij naar de bovenstaande grafiek kijken. In de lange termijn grafiek van de website AdvisorPerspectives is de aardschok duidelijk zichtbaar. De inflatie in de VS neemt schrikbarend snel toe. In oktober kwam de stijging van het officiële prijspeil uit op 6,2% op jaarbasis! De groene staafjes in de grafiek komen hierdoor ruimschoots boven beide renteniveaus uit. De blauwe lijn geeft hierbij de 10-jaars staatsrente (treasuries) aan en de rode lijn de geldmarktrente (federal funds rate). Van iedere US dollar die gespaard en/of wordt belegd in Amerikaanse staatsobligaties verdampt de koopkracht in rap tempo. Dat is wat de huidige status van de grafiek zegt. Een hoge inflatie is voor een spaarder of obligatiebelegger helemaal niet erg, als hij tenminste wel wordt gecompenseerd door een hogere rentevergoeding. Zie voor dit voorbeeld vooral de jaren '70. Wij hebben het in onze wekelijkse Beursvisies en YouTube video's in de afgelopen jaren verschillende keren gesproken over een dreigende stagflatieperiode. Wij werden dan vaak aangekeken als een pessimistische dr. Doom. Laten wij er nu nog maar een schepje bovenop gooien. Op basis van het verleden zien wij toenemende kansen op de meest negatieve scenario's die wij de afgelopen jaren hebben geschetst. "Riemen vast" stelden wij vaak als conclusie.

De iShares $ Treasury Bond 7-10yr ETF in USD (linker grafiek) geeft nu een dead cross-signaal. Volgens de regels van onze risico-indicator stijgt daarmee de kans aanzienlijk dat er een nieuwe dalingsfase voor dollar staatsobligaties volgt. De tegenhanger voor euro staatsobligaties gaf al een aantal weken eerder haar verkoopsignaal. Hoewel er de laatste weken in de euro grafiek weer sprake is van een opleving, noteert de koers nog steeds onder de belangrijke psychologische barrière, het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). De kans blijft daarmee groot dat een nieuwe dalingsfase aanbreekt.

Wanneer wij de grafiek van de iShares $ Treasury Bond 7-10yr ETF vergelijken met dezelfde onderliggende waarde, maar nu afgebeeld in euro's, dan is te zien dat die grafiek juist in een versnellingsfase naar boven zit! Oftewel, hoewel er sprake is van een dead cross van de iShares $ Treasury Bond 7-10 yr in USD, is er wel sprake van een golden cross in euro's. Het verschil is simpel te verklaren. Dit komt namelijk door de wisselkoersschommelingen tussen de euro en US dollar.

De US dollar stijgt sinds het begin van de zomer hard ten opzichte van onze euro. Hoewel er dus sprake is van een negatief rente effect, wordt deze ruimschoots voor de euro belegger gecompenseerd door een positief valuta-effect. De trouwe Golden Crosses volger weet dat wij een belangrijke rol weggelegd zien voor valuta diversificatie voor de periode die komen gaat.

Wij kunnen e.e.a. goed verduidelijken met bovenstaande som. Wij kiezen hier met opzet voor de Global Government Bond ETF. Want met zo'n ETF kunt u in één belegging een gespreid mandje van Westerse valuta aanleggen die u deels kan beschermen tegen een val van de euro. De huidige ontwikkelingen op de obligatiemarkt wijzen ons erop dat de neerwaartse koersrisico's voor obligaties hoog zijn. De rente ligt ver achter bij de inflatieontwikkelingen. En hoewel centrale bankiers nog steeds wijzen op de zogenaamde tijdelijkheid van de hoge inflatie, is dat ons inziens veel minder zeker. De geopolitieke ontwikkelingen in de wereld wijzen namelijk op toenemende instabiliteit. Daar bovenop geteld is de verdeeldheid in de samenleving enorm door de coronapandemie. Deze ontwikkelingen hebben ons inziens veel met elkaar te maken. Hiervoor verwijzen wij naar onze lezing "Geld (r)evolutie, de strijd om de wereldmacht". Veel van de huidige ontwikkelingen hebben wij namelijk ruimschoots van tevoren aan zien komen en gecommuniceerd. Niet dat wij helderziend zijn, maar onze ruimschootse kennis van het verleden gaf dit met een hoge mate van zekerheid aan. Wanneer u benieuwd bent naar wat u nog meer staat te wachten en/of hoe wij dit hebben onderbouwd, bekijk dan onze videoreeks. Deze is via onze website te bestellen.

Seismologisch gezien was de economische vulkaan dood. De rente noteerde al jaren rond de nul procent. De inflatie bleek zich te gedragen als een uitgedoofde draak die geen vuur meer kon spuwen. De stabiliteit in de samenleving was relatief hoog en iedereen sprak over de toenemende welvaart etc. Wij waarschuwden de afgelopen jaren voortdurend voor de toenemende onderliggende instabiele verhoudingen. De onevenwichtigheden op sociaal, financieel en economisch gebied namen enkel toe. De strijd om de wereldmacht is in volle gang. De kans dat de witte vlag op korte termijn wordt gehesen is klein. Mede omdat er tevens wordt gestreefd naar een "Nieuwe Wereldorde". Nieuwe wereldordes zijn in de duizenden jaren geschiedenis zelden tot stand gekomen zonder slag of stoot. Het zijn vaak de meest zwarte periodes uit de geschiedenis die vooraf gaan aan een zogenaamde Nieuwe Wereldorde. Termen als "The Great Reset", "Build Back Better", "A new Bretton Woods system" etc zijn allemaal uitingen van wereldwijde instituties die grote veranderingen weergeven. De pandemie is slechts een instrument om het hogere doel te bereiken. "A small window of opportunity", zoals verschillende wereldleiders de huidige pandemie noemen. De huidige dead crosses voor Amerikaanse obligaties in US dollar zijn extra waarschuwingssignalen.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…

27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft