AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Marco Knulst donderdag, 27 mei 2021 13:23

Verkoopsignaal schone energie

Een paar dagen voor het vonnis van de rechtbank tegen Shell, om de CO2-uitstoot sneller te verlagen, geeft uitgerekend de ETF met bedrijven actief in de schone energie een verkoopsignaal. Steeds meer worden bedrijven aangespoord om versnelt hun CO2-uitstoot te verlagen. Juichend komen leden van milieudefensie naar buiten bij dit soort klimaat uitspraken. Echter, de druk op olie- en gasbedrijven is al vele decennia aan de gang, terwijl de totale output steeds verder stijgt. Worden de Shells en Exxons van deze wereld straks echt omgebouwde milieubewuste bedrijven? Op basis van de geschiedenis kijken wij enigszins sceptisch tegen de huidige ontwikkelingen aan. Eerst zien, dan geloven. De strijd om de bodemschatten van deze aarde zijn in volle gang. De wereldmachten komen elkaar voortdurend tegen in hun ongeremde honger naar allerlei soorten grondstoffen en mineralen. Een meer milieubewuste wereld juichen wij van harte toe, maar financieel economische en overige drijfveren zullen het proces zeker niet ten goede komen.

De iShares Global Clean Energy ETF, met als grootste onderliggende bedrijven qua weging Vestas Wind Systems en Orsted, geeft een verkoopsignaal. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) daalde vorige week onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn). Vaak komt dit signaal aan het begin van een lange termijn dalende trend. Hoe waarschijnlijk is dat, wanneer economieën steeds meer moeten overschakelen naar juist deze schone oplossingen? Miljarden dollars, euro's etc zullen de komende jaren geïnvesteerd gaan worden om de klimaatrevolutie te verwezelijken. De huidige daling lijkt uit dat oogpunt eerder een mooie gelegenheid om te kopen, in deze forse correctie van de afgelopen maanden. De opleving van de laatste weken is wellicht een bevestigend signaal voor deze visie. Echter, volgens de regels van onze risico-indicator is de huidige opleving hoogst waarschijnlijk een pullback beweging. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde zal nu als meest belangrijke weerstandslijn gaan fungeren. De kans is groot dat na de test van de blauwe en/of rode lijn de daling wordt hervat. Op basis van onze risico-indicator zijn wij dus heel voorzichtig. Fundamenteel gezien lijkt het eerder echter een lot zonder nieten.

Daarbij komt dat uitgerekend de olie- en gasprijs de hoogste prijsniveaus test van de afgelopen maanden. Een simpele redenering zou kunnen zijn dat er is meer vraag is naar fossiele brandstoffen dan waarschijnlijk naar schone energiebronnen. Maar hoe hoger de fossiele brandstofprijzen stijgen des te aantrekkelijker wordt, economisch gezien, het schonere alternatief. De Golden Crosses Beleggingsmethode heeft ons de afgelopen 25 jaar één belangrijke les geleerd. Als je fundamentele visie niet bevestigd wordt door de status van de risico-indicator, dan kun je beter voorzichtig zijn. Hoe stellig je ook overtuigd bent van je fundamentele gelijk. De geopolitieke ontwikkelingen in de wereld, die zeer onstabiel en onvoorspelbaar zijn, kunnen zowel op de korte als lange termijn resulteren in koersuitslagen die je niet verwacht. Onze risico-indicator wijst momenteel in de positieve richting voor fossiele brandstoffen en in de negatieve richting voor bedrijven actief in de schone energiesector.

Uiteraard zijn er bedrijven binnen de schone energiesector die wel in een stijgende trend noteren. Uitgerekend Vestas Wind Systems met de grootste weging binnen de iShares Global Clean Energy noteert nog steeds in een golden cross-fase. Sterker nog, al weken test de koers haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn en deze lijkt niet te willen capituleren. Volgens de regels van onze risico-indicator wijst dit juist op een prima instapmoment na de recente correctie.

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt