Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: AEX -verdere verhoging

Bas Heijink: AEX -verdere verhoging
6 okt 2017 om 08:29

Het opwaartse trendkanaal sinds eind augustus is nog steeds intact. De eerder deze week gevormde toppatronen in de daggrafiek werden gisteren ook weer opgeheven met de verdere verhoging van de jaartop.

7 opwaartse gaps in vijf weken tijd, een ongekend aantal gaps

Er blijft nog steeds veel kracht in de verschillende aandelenindices aanwezig waarbij de afgelopen week bijna dagelijks de jaartop verder werd verhoogd. Rond 22 september vond nog een kleine terugtest plaats tot aan de 527. Rond deze bodem werd ook de stijgende kortetermijnbodemlijn flink onder druk gezet en zelfs intraday kortstondig gebroken. Toch bleek dit de opbouw van kracht te zijn voor de doorbraak door belangrijke weerstanden in de afgelopen week. Zonder veel moeite werden zowel de 1e lagere toppenzone bij 531,60 – 533,20 evenals de jaartop opwaarts gebroken. Deze jaartop bij 537,80 werd zelfs met een opwaartse gap gebroken. Dit betekende (sinds de bodem bij 505,90 van eind augustus) alweer de 7e opwaartse gap in het kortetermijnbeeld. Een ongekend groot aantal gaps in de steile opgaande kortetermijntrend. Een dergelijk aantal gaps in zo’n kort tijdsbestek zijn zeldzaam. Ruim een week geleden leek de 5e opwaartse gap tot net onder de zone 531,60 – 533,20 een laatste beweging (exhausting gap) te zijn geworden onder de 1e lagere toppenzone. Toch wist de AEX zijn krachtige opgaande kortetermijnbeweging tegen mijn verwachting in door te zetten naar de huidige niveaus. Ondanks de duidelijke verbeteringen in het middellangetermijnbeeld, lijkt de huidige euforische markt binnenkort een stapje terug te kunnen doen. De diepte van deze terugtest zal bepalend zijn of het gaat om een nieuw aanloopje of dat een volgende correctieve beweging.

Let op de opgaande kortetermijnbodemlijn bij 536,50
Zolang er geen verslechteringen in het kortetermijnbeeld optreden, blijft een verdere verhoging van de jaartop in de komende tijd realistisch. Tot gisteren leken de eerste tekenen van een volgende tijdelijke top te zijn gegeven. De AEX vormde zowel een tweetal hanging man’s evenals een bearish engulfing. Aan het einde van de handelsdag van gisteren werden deze toppatronen weer opgeheven. Toch moeten we alert blijven op de vorming van nieuwe toppatronen en vooral de belangrijke kortetermijnsteunpunten in de gaten houden. Een eerste verslechtering treedt op zodra de recente 7e gap tussen de 537 en 537,80 wordt gesloten. Deze gap zorgde voor de doorbraak boven de voormalige jaartop van mei. Daaronder moet de steile opgaande bodemlijn nog worden gebroken. Deze startte bij de augustusbodem van 505,90 en loopt langs de hogere kortetermijnbodems van 512,80 en 527. Dagelijks loopt deze opgaande bodemlijn ongeveer 1 punt en is vandaag alweer te vinden bij 536,50. Volgende week zal deze opgaande bodemlijn het eerste steunpunt zijn. Zolang elke terugval wordt opgevangen boven deze steunniveaus, blijft de opwaartse druk intact en zijn hogere jaartoppen reeel.

Tot waar stijgt de AEX in de komende tijd?
Eind vorig jaar gaf ik een koersdoel af voor het einde van 2017 van 564. Hier ligt de belangrijke top uit 2007. Na de maanden mei en juni leek de kans op het behalen van dit koersdoel dit jaar steeds kleiner te worden. De contouren van een groot topvormingsproces leken zich af te tekenen. In de afgelopen twee weken werd dit proces echter afgebroken met de doorbraak door zowel de zone 531,60 – 533,20 als de jaartop van 537,80. Hiermee werden ook de grote toppatronen in de maandgrafiek weer opgeheven. In totaal werden drie grote en zeldzame maand-toppatronen achter elkaar gevormd. Hiermee leek ook eenzelfde topformatie te worden afgerond (van vijf maanden lang) als in 2015. Daar hield uiteindelijk de vergelijking mee op. In augustus 2015 werd na de 5 maanden van consolidatie een krachtige neerwaartse vervolgbeweging ingezet. De krachtige kortetermijntrend en het opheffen van de toppatronen in de maandgrafiek wijzen naar mijn mening nog steeds op de euforische marktstemming sinds eind vorig jaar. Tot op heden bleef ook het aantal correcties van dit jaar beperkt tot een tweetal correcties van 5% en 6%. Zeer minimale correcties en in de afgelopen jaren zagen we jaarlijks vaak 6 tot 7 correcties. Ik acht de kans dan ook groot dat in de laatste paar maanden nog minimaal 1 (forsere) correctie zal plaatsvinden binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend. De vraag is alleen vanaf welk niveau deze zal starten.

De belangrijkste steun en weerstandniveaus
Waar liggen de belangrijkste punten in het kortetermijnbeeld? De eerste weerstand is te vinden bij de bovenkant van het sinds augustus zeer steil stijgende trendkanaal. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 547,20. Daarboven liggen nog horizontale punten bij 551,70 en 559,40. Zolang er geen verslechteringen plaatsvinden in het kortetermijnbeeld blijft een verdere stijging tot mogelijk zelfs mijn volgende langetermijnkoersdoel van 564 mogelijk. De afstand hiernaartoe bedraagt inmiddels nog ongeveer 20 punten. In de afgelopen vijf weken is de AEX aan de andere kant al 37 punten opgelopen. Aan de onderkant ligt als eerste steun de meest recente en 7e gap van de opgaande beweging tussen de 537 en 537,80. Hier ligt ook de voormalige jaartop van mei. Daaronder ligt de onderkant van het steile en ongeveer 10 punten brede trendkanaal bij 536,50. Zodra deze niveaus structureel neerwaarts worden gebroken, treden de eerste verslechteringen op in het kortetermijnbeeld. Toch is een beweging onder de langere stijgende bodemlijn noodzakelijk om de 3e correctieve beweging van dit jaar in te zetten. Deze startte bij de belangrijke langetermijnbodem van februari 2016 bij 378. Inmiddels is deze opgaande bodemlijn bij 522 te vinden. Ook zien we de RSI op hetzelfde overbought-niveau noteren als ten tijde van eerdere toppen in de markt, zoals in mei dit jaar bij 537,80. Ook een risico voor de komende tijd. We moeten dus zeer alert blijven op toppatronen en een verslechtering in het kortetermijnbeeld. Zolang deze echter niet optreden blijven hogere niveaus mogelijk in de komende paar weken.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 537-537,80 / 536,50 / 533,40–533,25 547,20 / 551,70 / 559,40 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.