Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Veel te lage prijs voor Altice Europe beleggers

Veel te lage prijs voor Altice Europe beleggers
12 sep 2020 om 11:04

Aandelen Altice stegen gisteren met 24% naar EUR 4,13. Grootaandeelhouder Patrick Drahi doet met zijn vehicle Next Private een bod van EUR 4,11. Volgens het persbericht een premie van 23,8% ten opzichte van de slotkoers van 10 september 2020 en een 16,5% premie ten opzichte van de gemiddelde koers over de afgelopen 180 dagen.

In mijn ogen een veel te lage prijs voor de aandelen. Hierbij een aantal observaties.

  • De koers van Altice stond op 25 augustus nog boven de EUR 4. Sindsdien daalden de aandelen zonder aanwijsbare rende naar EUR 3,32. Vorige week belde ik nog bevriende beleggers en analisten met de vraag of ik iets gemist had…..Geen nieuws en een daling van 20%. Dit kan natuurlijk maar wel opvallend.
  • De premie over de laatste 180 dagen….Deze begint dus op 16 maart te lopen op een Altice koers van ongeveer EUR 2,66. Toevallig op ongeveer de laagste koers van het jaar midden in de Corona paniek.
  • Pre Corona (februari van dit jaar) stonden de aandelen op een koers van EUR 6,5. De geboden koers van EUR 4,11 moet met 58% stijgen om op dit niveau te komen.
  • Van de vier uitvoerend bestuurders in de board doen er drie niet mee in de onderhandelingen vanwege belangenverstrengelingen. Zie hier onder stukje uit het persbericht.

Op basis van bovenstaande observaties krijg ik een slechte smaak in de mond. Daar komt bij dat ik denk dat de aandelen ook objectief gezien veel meer waard zijn. Leden van ProBeleggen weten dat ik al meerdere jaren waarderingsanalyses over Altice schrijf . In het kort mijn gedachtengang.

Altice torst al jaren een (veel) te hoge schuld met zich mee. De onderneming probeert middels onder andere het verbeteren van de operaties, verkopen van enkele assets en het verlagen van de rentelasten de schulden te verlagen. Doelstelling is een zogenaamde net/debt van tussen de 4 en 4.5 voor de telecom perimeter. Beetje cryptisch, maar midden dit jaar lag deze ratio op 4,9. Altice begint deze grens dus te naderen.

Voor een aandelenbelegger komt nu juist nu een interessant moment. Op het moment dat de schulden binnen de bandbreedte vallen kan alle vrije kasstroom ten gunste vallen aan de aandeelhouder. In verschillende conference calls gaf het management ook aan dat ze in dat geval share buy backs overwegen. Gezien de hoge schuld en lage marktwaarde van de aandelen kan er bij dit omkeerpunt een enorme hefboom ontstaan op de aandelenkoers in mijn ogen.

Nu dit moment dichtbij lijkt wil grootaandeelhouder Drahi de aandelen in mijn ogen voor een fooi van de beurs halen. Ben alleen bang dat er weinig aan te doen valt…

 

Albert Jellema

ProBeleggen profiel Albert Jellema

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.