Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Is nieuwkomer Prosus nog interessant na 25% stijging?

Is nieuwkomer Prosus nog interessant na 25% stijging?
11 sep 2019 om 16:03

Sinds woensdag is Naspers afsplitsing Prosus genoteerd aan het Damrak. En met een marktwaarde van dik €100 miljard mocht het aandeel op grote belangstellingrekenen. Ter vergelijk: Prosus is na Shell en Unilever het grootste ‘bedrijf’ aan de Amsterdamse beurs. Dik 5 keer zoveel waard als ABN Amro. Prosus is een holdingmaatschappij en houdt belangen aan in andere ondernemingen. Daarvan is de Chinese techgigant Tencent verreweg de grootste.

Dinsdagavond werd de introductiekoers van Prosus aangekondigd door Euronext Amsterdam, €58.70, met een totaal van 1,624,652,070 aandelen. Het aantal vrij verhandelbare aandelen is nog niet vastgesteld. De vraag was woensadgochtend of er genoeg aanbod van aandelen zou zijn om het market mechanisme zijn werk te laten doen. Dit was er overduidelijk, want in het eerste uur waren al 1 miljoen aandelen verhandeld, en 5,9 miljoen aandelen om 4 uur Nederlandse tijd. Prosus opende op een koers van €76 en gedurende de handelsdag behaalde het aandeel een top van €77.40 en een dal van €72.38 om te sluiten €74,19. De implicatie van deze gebeurtenis is dat de discount dat het aandeel had op Tencent aandelen in een dag flink gedaald is. De vraag is hoeveel?

Voor wie alles wil weten over Prosus: Lees de volledige analyse: Potentiële nieuwkomer in de AEX Prosus

Is er nog een discount na deze stijging?

Om de discount vast te stellen moeten de waardes van alle onderliggende ondernemingen berekend worden. In de tabel hieronder alle waardes:

 

Asset

Waarde

     Beursgenoteerde Bedrijven:
     Tencent
$131.2 miljard / €119.4 miljard
     Delivery Hero
$2.0 miljard / €1.9 miljard
     Mail.ru
$1.3 miljard / €1.2 miljard
     Makemytrip
$635 miljoen / €577 miljoen
     Niet Beursgenoteerde Bedrijven
$17 miljard / €15.4 miljard
     Net Cash
$6 miljard / €5.4 miljard
     Totaal
$158.2 miljard / €144.0 miljard

De waardes van de niet beursgenoteerde bedrijven en net cash posities zijn op basis van een analyse van Morgan Stanley. Met de huidige koers, €74.06 (15:30 Nederlandse tijd), is Prosus $132.3 miljard (€120.3 miljard) waard. Hierdoor is het voor het eerst dat de waarde van Prosus hoger is dan de waarde van het belang in Tencent. Uit de waarderingen en het gesprek met Eoin Ryan, Head of Investor Relations van Naspers, is duidelijk dat de net asset value van Prosus tussen de €144 en €144.5 miljard ligt. De nieuwe discount op het aandeel is 16.5% (€120.3 miljard/€144.0 miljard) en daarmee is de discount sinds de beursnotering dus gehalveerd. Op een koers van €88.94 zou het aandeel geen discount meer hebben.

Video: Prosus interessante aanwinst Damrak

Conclusie:

De stijging van de koers op de eerste handelsdag heeft de discount op Tencent gehalveerd. Toch is een discount van 16.5% relatief tot andere holding bedrijven zoals GBL (25%) en HAL Trust (15%) nog niet extreem laag. Daardoor kan voor beleggers nog steeds interessant zijn om via Prosus in Tencent te handelen. Daarnaast krijg je als belegger ook nog de bonus van het participeren in andere groeisectors zoals Food Delivery en de Classifieds. Deze twee sectoren groeide 30% in het afgelopen jaar aldus Prosus.

Wilt u beleggen in Prosus met Turbos dan kan dat met Commerzbank:  Klik hier voor alle beschikbare turbos.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Prosus

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.