Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Cryptocurrency Verge (partnership en hack)

Update: Cryptocurrency Verge (partnership en hack)
5 apr 2018 om 13:45

Vorige week publiceerde ik een artikel over Verge en de grootste partnership die het project zou hebben binnengehaald. Om dat artikel kort samen te vatten. Cryptocurrency Verge kondigde aan de grootste partnership ooit te hebben binnengehaald. De samenwerking zou echter alleen doorgaan als het Verge team 75 miljoen Verge coins – oftewel $4,3 miljoen – bij elkaar zou krijgen. Het team begon een crowdfund campagne en de deadline werd gezet op 26 maart. Wanneer de target van 75 miljoen Verge voor de deadline zou worden behaald was de partnership zo goed als zeker. De naam van het bedrijf zou dezelfde dag nog bekend worden gemaakt. In dit artikel zal ik uitleggen waarom ik ver weg blijf van ‘shitcoin’ Verge.

De crowdfunding

Tijdens het schrijven van mijn eerste artikel op de dag van de deadline staat de teller op 20 miljoen Verge. Hiervan is 15 miljoen gedoneerd door TokenPay. TokenPay is een ICO met goede relaties binnen het Verge team. De hoofd ontwikkelaar van Verge, Justin Vendetta, is adviseur voor TokenPay.

Omdat het de dag van de deadline was achtte ik de kans nihil dat de target van 75 miljoen zou worden behaald. Toen gebeurde er iets onverwachts. TokenPay kondigde aan het resterende aantal Verge te doneren. De totale bijdrage van TokenPay komt daarmee op zo’n 66,5 miljoen Verge. Dit betekent dat de overige 8,5 miljoen Verge uit de gemeenschap is gekomen. Wat mij betreft vrij mager gezien het feit dat deze gemeenschap zichzelf de VergeFamily noemt. Een beetje familie doneert toch wel meer dan 8,5 miljoen Verge ($580.000) als het team het nodig heeft?

Maar laten we niet afdwalen. De target is behaald en dat betekent dat de partner bekend wordt gemaakt. Helaas: via Twitter laat het Verge team weten dat er de volgende ochtend pas een video online zal komen van oprichter Justin Vendetta met nieuws over de crowdfunding. Dit vind ik dubieus. Je hebt met je team zojuist de grootste partnership ooit binnengehaald en je hebt beloofd aan je investeerders hun hier dezelfde dag nog over te informeren. In plaats van dezelfde avond de video te maken gun je jezelf eerst wat slaap?

De volgende dag wordt een video gepost op YouTube door Verge, maar deze wordt vrijwel meteen weer verwijderd – wat natuurlijk zorgt voor verwarring. Uiteindelijk post Justin de video opnieuw en laat hem deze keer online staan. Hij begint de video met een grap door te zeggen dat hij zijn spullen heeft gepakt en naar een eiland vertrekt dat hij heeft gekocht met de gedoneerde Verge. Een misplaatste en onprofessionele actie als je het mij vraagt. Vervolgens zegt hij dat de partnership officieel is en dat de naam van de partner bekend wordt gemaakt op 17 april en dat er tegelijkertijd een wereldwijde marketing campagne van start gaat. Later in de video benadrukt hij nogmaals hoe groot deze partnership is en bedankt hij TokenPay, de community en het Verge team.

Verge

Ik betreur dat mijn technische kennis niet voldoende is om te kunnen bepalen in hoeverre Verge doet wat het beloofd, namelijk privacy bieden. Ik lees tegenstrijdige verhalen en moet mijn mening baseren op wat ik wel begrijp. Van de dingen die ik wel begrijp kan ik zeggen dat het uiterst amateuristisch overkomt. Ik acht de kans nog steeds zeer onwaarschijnlijk dat Verge een partnership van ongekende grootte heeft binnengehaald en zet mijn vraagtekens bij ‘de grootste ooit in cryptoland’. Ter vergelijking: er zijn cryptocurrencies die samenwerkingen hebben met IBM, BMW, Bosch, Volkswagen, Intel en Microsoft. Ik zie een coin als Verge dit niet overtreffen. Bovendien hebben deze coins professionele teams op projecten als Ethereum, VeChain, IOTA en Stellar. Het Verge team wordt geleid door Justin Vendetta en online is er maar weinig over hem te vinden. Door op zijn echte naam Justin Valo te Googlen wordt al snel duidelijk waarom Justin online een andere naam heeft aangenomen. Hij heeft een strafblad voor drugsbezit. Weliswaar marihuana en paddo’s, substanties waar we in Nederland minder op neerkijken, maar toch. Door verder te zoeken wordt duidelijk dat Justin vroeger een bedrijf heeft gehad, MobileNetz. Het bedrijf is gedwongen gesloten omdat Justin het papierwerk niet op orde had

De rest van het team staat bekend onder namen als ‘Cees’,‘GreentAzn’ en ‘EdwinB89’. Nu zijn dit soort aliassen niet ongebruikelijk voor crypto ontwikkelaars. Maar de namen die ik noem zijn van marketeers. Vrij merkwaardig als je het mij vraagt.

Daarnaast is Verge een project met een historie van vertragingen. De meest geanticipeerde update voor Verge, het Wraith Protocol zou in 2017 worden gelanceerd. Na 3 gemiste deadlines werd nu de hoop gezet op een lancering tijdens oudjaarsavond. Op 31 december zitten Verge investeerders gekluisterd aan hun computer in afwachting van de lancering. Op 1 januari 2018 is het Wraith protocol nog steeds niet gelanceerd. De investeerders beginnen te twijfelen en verkopen in paniek hun Verge. De prijs zakt hierdoor met 40%. In de vroege ochtend wordt Wraith dan toch gelanceerd. Al snel blijkt dat er problemen zijn en het lijkt erop dat het team een half product heeft geleverd.

Conclusie

Verge komt over als een amateuristische cryptocurrency en dat is niet zo gek want het is ooit begonnen als hobby project. Ik neem terug wat ik in mijn vorige artikel zei en ga er niet vanuit dat Verge een oplichting is, maar ik durf wel te zeggen dat het een ‘shitcoin’ is. De enige ontwikkelaar, Justin, is iemand met een verleden van het niet nakomen van afspraken. Daarnaast getuigt het lot van zijn onderneming MobileNetz niet van leiderschap en professionaliteit. Het is voor mij dan ook een raadsel waarom Verge de afgelopen dagen als een raket aan het stijgen is gezien het feit het team wederom beloftes niet is nagekomen. Ik kijk uit naar 17 april en ben heel benieuwd naar hoe dit allemaal gaat uitspelen. Teleurstelling is naar mijn verwachting onvermijdelijk.

Een paar uur na het schrijven van dit artikel wordt bekend dat Verge slachtoffer is geworden van een  zogeheten ‘51% aanval’ waarbij de aanvaller 250.000 XVG ($14.250)  heeft buitgemaakt. 250.000 is het aantal dat wordt genoemd door Justin. De persoon die de aanval in eerste instantie aan het licht brengt schat het gestolen aantal Verge echter op 3,8 miljoen ($217.000) . Justin doet de aanval af als klein incident maar dit is overduidelijk niet het geval. Bovendien blijkt uit de oplossingen die hij programmeert ver van een ervaren of talentvolle ontwikkelaar is. Elke oplossing lijkt het probleem alleen maar groter te maken en de manier waarop het Verge team omgaat met de hele situatie bevestigt voor mij wat ik al dacht. Ik blijf ver van deze cryptocurrency vandaan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.