Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Tot hoever zet de AEX door?

Tot hoever zet de AEX door?
22 jan 2018 om 08:44

Na de doorbraak eind vorige week door de 564 zette de AEX zijn opwaartse weg krachtig voort. We lijken momenteel met veel indices in een blow-off fase te zitten. Maar tot hoever zet deze fase door?

Met het doorbreken van de 564-weerstand is de kortetermijnvisie aangepast naar Neutral. De vraag voor de komende tijd is tot hoever deze volgende opwaartse fase zal doorzetten. Bij de 564 lag een zware weerstand en mijn eerstvolgende langetermijndoel dat ik eind 2016 had afgegeven. Toch is de opwaartse weg anders verlopen dan ik had ingeschat. De volgende opwaartse doelen zijn bij 590 en 609 te vinden, niveaus die aan het begin van dit millennium op de borden werden gezet. De 564 was de dubbele top uit 2007. Deze top zorgde destijds voor de start van een forse en langdurige bearmarkt die de AEX tot onder de 200-puntengrens terugbracht. De bodem uit 2009 was toen het startpunt van de huidige zeer lange bullmarkt. De opwaartse weg naar het doel van 564 had ik echter ingeschat met meer tussentijdse correctieve tegenreacties. Sinds de belangrijke bodem van februari 2016 bij 378 bleven deze echter uit. Deze 378-bodem volgde op een forse correctieve tegenreactie van ongeveer 25%. In de periode na deze bodem volgden in 2016 meerdere correcties, maar deze bleven zeer beperkt. In het jaar 2017 vonden er zelfs maar 2 kleine correcties van 5% en 6% plaats, en een mini-correctie van 4%. Een zeer sterke en krachtige opgaande beweging waarbij lange periodes zonder tegenreacties plaatsvonden. Een dergelijke periode hebben we tijdens deze bullmarkt nog niet eerder meegemaakt. Een periode van euforie naar mijn mening. Zodra deze periode eindigt, kan er een forse tot zeer forse tegenreactie starten.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Tegendraadse bewegingen in de intermarktindicatoren
De vraag is waar deze krachtige opwaartse beweging vanaf de februari 2016-bodem gaat eindigen. Dit lijkt momenteel een klassieke blow-off beweging te zijn geworden waar de opgaande bewegingen steeds steiler verlopen. We moeten ondanks de recente vervolgdoorbraak dan ook zeer alert zijn op omkeersignalen in de markt. Het elastiek wordt steeds verder opgerekt, waarbij een neerwaartse doorbraak wel eens voor een krachtige neerwaartse tegenreactie kan zorgen. Als we kijken naar dit jaar dan zien we inmiddels een forse opgaande beweging vanaf de bodem die 2 januari bij 540,35 op de borden werd gezet. De AEX is inmiddels 30 punten opgelopen in bijna een rechte lijn. Alleen onder de 564 vond een kortstondige consolidatie plaats van ongeveer 5,5 punt. Er zijn echter een aantal factoren die van belang zijn in deze euforische periode. Buiten de steeds steilere opgaande bewegingen zien we de RSI weer in een overbought-conditie, waarbij er nog wel steeds sprake is van negatieve divergentie. Andere punten van belang zijn de krachtige opwaartse rente-ontwikkeling en de opwaartse vervolgbeweging van de euro-dollar. Intermarktindicatoren die wijzen op de risico’s in de aandelenmarkten in het middellangetermijnbeeld.

Op weg naar 590, of…..?
Er zullen echter signalen uit de grafiek van de AEX zelf moeten komen om een correctieve beweging te starten. Als eerste moeten we in deze blow-off periode zeer alert zijn op topvormingsignalen. Verder moet de AEX onder de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn breken als definitief startsignaal van een correctie. Deze opgaande bodemlijn ligt momenteel bij 549. In het kortetermijnbeeld zien we verder de contouren van een stijgende wig waarbij de bodems sneller oplopen dan de toppen. De bovenkant ligt momenteel bij 571,70 en vlak daarboven ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de novemberterugval bij 572. Een slotkoers daarboven zet de weg open naar de 584 tot mogelijk al de 590. Zolang er geen verzwakkingen plaatsvinden, blijft dit een mogelijk scenario voor de komende paar weken. De onderkant van de stijgende wig ligt bij 566,50. Een beweging daaronder met bevestiging onder de 564 zou een eerste kleine verzwakking opleveren. Toch zal pas onder de 557,40 – 557,80 (recente bodem en voormalige novembertop) meer neerwaartse druk ontstaan richting de belangrijke stijgende middellangetermijnbodemlijn bij 549. Er is kortom met de doorbraak meer opwaartse ruimte ontstaan, maar de huidige situatie lijkt een klassieke blow-off beweging te zijn waarbij we zeer alert moeten zijn op topvormingssignalen.

STOXX Europe 600 nadert zware weerstandszone
In tegenstelling tot de krachtige vervolgbeweging in de AEX zien we deze vervolgbewegingen niet in de DAX en de STOXX Europe 600. De DAX bevindt zich nog steeds onder de novembertop waarbij de kans aanwezig is dat er in de komende dagen een dubbele top wordt gevormd. In de STOXX Europe 600 werden al wel hogere toppen gevormd, maar daar doemt een zware horizontale toppenzone op tussen de 409 en 415. Deze toppenzone stamt uit het eerste half jaar van 2015. Een eerste verzwakking treedt op onder de bodems van de afgelopen weken rond de 397, maar we moeten vooral de stijgende bodemlijn in de gaten houden. Deze kent meerdere raakpunten en is momenteel te vinden bij 390,50. Een doorbraak hieronder zou het startsein geven voor een krachtige neerwaartse verzwakking. Zolang dat niet gebeurt, blijven hogere koersen realistisch. We moeten daarbij zeer alert blijven op eventuele topvormingsignalen in deze index.

Grafiek STOXX Europe 600 Index op dagbasis

 

Grafiek Xetra DAX op dagbasis

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.