Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Top 10 IPO’s voor 2022

Top 10 IPO’s voor 2022
28 jan 2022 om 15:44

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat de geplande beursgang van WeTransfer niet meer doorgaat. Toch zijn er in 2022 aardig wat nieuwe IPO’s te verwachten van andere (technologie) bedrijven, waaronder Starlink en TikTok.

In 2021 zag de IPO markt een enorm aantal nieuwe beursnoteringen met een recordhoeveelheid aan nieuw kapitaal dat werd opgehaald. Per Q3 2021 waren er 1635 nieuwe beursnoteringen wereldwijd, waarbij in totaal $330,7 miljard werd opgehaald. De aandelenmarkt in de Verenigde Staten blijft de grootste markt voor nieuwe beursnoteringen. Er waren 403 IPO’s waarbij meer dan $133 miljard werd opgehaald, waarmee nieuwe 20-jarige records zijn gevestigd. De Aziatische markt wist $106 miljard op te halen, en in Europa werd $74 miljard opgehaald.

Hoe nu verder? Niet veel bedrijven hebben officieel een beursgang bekend gemaakt, maar hieronder vind je 10 toekomstige IPO’s die we in 2022 kunnen verwachten.

Starlink

Het Starlink project van Elon Musk biedt razendsnel internet via satellietverbinding op de meest afgelegen locaties in de wereld. In november 2021 waren er reeds 1842 satellieten in een baan rond de aarde gebracht. Sinds oktober 2021 is het ook overal in Nederland mogelijk om gebruik te maken van het satellietinternet van SpaceX. Voor 99 euro per maand kunnen gebruikers het netwerk gebruiken, maar je moet dan wel zelf de benodigde apparatuur zoals een satellietschotel betalen.

Het project werd al in 2015 aangekondigd door Elon Musk, en in 2020 maakte Musk bekend dat een beursgang tot de plannen behoort. Inmiddels is er ruim $10 miljard geïnvesteerd in Starlink. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van ruim $72 miljard in 2021, en er wordt verwacht dat er in totaal $20 miljard geïnvesteerd zal worden in dit project.

TikTok

De bekende social media app TikTok behoort tot het Chinese bedrijf ByteDance, wat eerder al aankondigde dat het plannen heeft om een beursnotering te realiseren.

Hoewel de beursgang begin 2022 stond ingepland, lijkt het er inmiddels op dat die datum is verschoven naar eind 2022.

Voor nu lijkt er erop dat er een nieuwe entiteit zal worden opgericht genaamd TikTok Global, waarbij 80% in eigendom van ByteDance blijft en 20% van Oracle en Walmart. De onderneming zou dan in de Verenigde Staten worden gevestigd.

De vraag is of Oracle en Walmart akkoord gaan met het meerderheidsbelang van Bytedance. De daadwerkelijke vorm blijft dus nog even afwachten, maar een beursgang lijkt vrij zeker.

Reddit

Het veelgebruikte internetplatform Reddit kondigde onlangs aan dat het voorbereidingen treft om een beursgang te realiseren. In december 2021 maakte het bedrijf via een blogpost bekend dat het documenten heeft ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC voor een beursgang.

Via het internetforum Reddit kunnen gebruikers over talloze onderwerpen met elkaar discussiëren door middel van zogeheten subfora (subreddits). Het platform is inmiddels uitgegroeid tot een invloedrijk mediaplatform en heeft circa 52 miljoen dagelijks actieve gebruikers. De waardering van het bedrijf wordt geschat op ongeveer 10 tot 15 miljard dollar.

Discord

Via Discord kunnen gebruikers gratis met elkaar chatten door middel van tekst, spraak en video. Het platform werd oorspronkelijk gebruikt door gamers, maar inmiddels gebruiken ruim 140 miljoen gebruikers het programma.

De waardering van Discord komt uit op circa $7 miljard, maar Microsoft heeft aangegeven dat het $10 miljard zou willen betalen om het te kopen. Die deal ging niet door, en sinds 2021 is de onderneming druk bezig met de voorbereiding van een beursgang.

Instacart

Instacart is een online bezorgingsplatform voor boodschappen. Met Instacart kan men boodschappen bestellen van meer dan 500 verschillende winkels. Het aantal gebruikers is sinds het begin van de pandemie aanzienlijk toegenomen.

Op basis van inschattingen zou de waardering van Instacart kunnen oplopen tot $30 miljard bij de beursgang. De IPO datum is verplaatst naar 2022-2023, omdat Instacart zich eerst wil focussen op het uitbreiden van marktaandeel.

Stripe

Stripe is een online betalingsdienst uit de Verenigde Staten. De onderneming heeft duizenden klanten, waaronder Target en Zoom, en heeft in de pandemie aan populariteit gewonnen.

Analisten verwachten dat Stripe in 2022 wel eens naar de beurs zou kunnen gaan.

Klarna

Klarna is een Zweeds fintech bedrijf dat online betalingsdiensten aanbiedt voor bijvoorbeeld e-commerce en retailers. De pandemie heeft het aantal online bestellingen enorm doen toenemen, en Klarna heeft daarvan kunnen profiteren.

De onderneming is actief in meer dan 20 verschillende landen met meer dan 90 miljoen gebruikers. De waardering wordt geschat op circa $46 miljard. Om nieuw kapitaal op te halen overweegt Klarna een beursgang in 2022.

Chime

Chime is een van de grootste digitale banken in de Verenigde Staten, met een waardering van circa $14,5 miljard. Het bedrijf kreeg momentum vanwege de pandemie, omdat klanten overstapten naar een online platform voor bankzaken.

Chime heeft een gebruiksvriendelijke app waarmee het zich probeert te onderscheiden van de concurrentie.

De onderneming is een beursgang aan het voorbereiden, maar de exacte datum van de IPO is nog niet bekend.

Databricks

Databricks richt zich zoals de naam al doet vermoeden op data. Via het platform kan men allerlei oplossingen vinden voor dataverwerking, machine learning en andere data-gerelateerde problemen. Bekende klanten van Databricks zijn onder meer ABN AMRO, H&M, T-mobile en Shell.

Databricks heeft nog geen informatie gedeeld over de beursgang, maar de voorbereiding zijn in gang gezet. De geschatte waardering voor het bedrijf komt uit op $28 miljard.

Impossible foods

Impossible Foods is een groot Amerikaans bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en produceren van plantaardig voedsel. De onderneming is in eerste instantie de markt opgekomen met een vleesvervanger en plantaardige hamburger. Die bleken populair, en het bedrijf richt zich nu ook op bijvoorbeeld zuivel.

De vraag naar gezond en plantaardig voedsel neemt ieder jaar toe. Impossible Foods wordt op ongeveer $8,4 miljard gewaardeerd, maar kan tegen de tijd van de beursgang ook $10 miljard waard zijn. Een datum is echter nog niet bekend.

Behalve de bedrijven hieronder zijn er nog veel meer ondernemingen die wellicht een beursgang gaan realiseren in 2022. Denk aan bijvoorbeeld Mercury Retail Group of Sotheby’s.

Dit waren tien voorbeelden van te verwachten IPO’s in 2022. Wil je weten hoe je gemakkelijk deze aandelen kunt kopen? Neem eens een kijkje op het Freedom24 platform van Freedom Finance.

Klik hier om je te registreren bij Freedom24

Het is een Europese broker die meer dan een miljoen handelsinstrumenten aanbiedt, waaronder talloze IPO aandelen. Op dit moment het de enige broker in de Europese Unie die het mogelijk maakt om te investeren in IPO’s.

Hieronder zie je de resultaten van de beste IPO’s in 2021 (prijsgroei van het aandeel na 93 dagen lock-up periode)

Upstart – 475% (lock-up afgelopen 18 maart 2021)

BioAtla – 293% (lock-up afgelopen 18 maart 2021)

Doximity – 231% (lock-up afgelopen 27 september 2021)

D-local – 224% (lock-up afgelopen 9 september 2021)

Verve – 215% (lock-up afgelopen 20 september 2021)

Natuurlijk is het zo dat niet alle beursgangen succesvol uitpakken voor beleggers. In 2022 zijn de meest bekende IPO’s die van Starlink, Stripe, TikTok, Databricks en andere bedrijven, die vermoedelijk hard kunnen stijgen. De volledige lijst kun je vinden via: https://freedom24.com/ipo

IPO’s zijn in trek en daardoor is er continue een sterke vraag naar de aandelen vanwege de beursgang. Het aantal IPO aandelen is daardoor beperkt, en ze worden verdeeld onder de Freedom Finance klanten op basis van klantwaardering.

Klanten kunnen hun waardering snel ophogen en hogere allocatie verkijgen gedurende een IPO door een sterke beleggingsportefeuille op te bouwen. Door aandelen te kopen via Freedom24 krijgt men niet alleen toegang tot veelbelovende beleggingen, maar ook toegang tot unieke IPO privileges.

Je kunt je gemakkelijk registreren op de website van Freedom24 – het kost maar 10 minuten. Via de link hieronder kun je een account aanmaken:

Klik hier om je te registreren bij Freedom24

Vergeet niet dat beleggen in aandelen altijd risico met zich meebrengt. Je kunt je kapitaal verliezen, en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.