Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De tikkende cryptocurrency tijdbom genaamd Tether

De tikkende cryptocurrency tijdbom genaamd Tether
7 mrt 2018 om 10:11

De cryptocurrency Tether is een zogeheten ‘stable coin’. Dit betekent dat de waarde van de cryptocurrency in tegenstelling tot de rest van de volatiele markt stabiel blijft. De munt die wordt uitgegeven door het bedrijf Tether Ltd is gelijk aan de waarde van de dollar. Dat is tenminste de bedoeling, elke Tether wordt gedekt door een echte dollar. Sinds de eerste uitgifte van Tether in 2014 is de prijs op enkele uitzonderingen na altijd $1 gebleven. De uitzonderingen zijn uitschieters in waarde van maximaal $0,10 cent. Het idee achter Tether is dat de munt gebruikt wordt om onder regulering en belasting uit te komen. In theorie bezit je namelijk dollars die buiten het bereik van de overheid liggen. Daarnaast kan de munt worden gebruikt voor cryptocurrency investeerders die hun winst of verlies willen vastleggen door deze om te zetten in Tether. Op veel exchanges is het niet mogelijk je cryptocurrency te verkopen voor Euro’s of Dollars, Tether is echter beschikbaar op vrijwel alle grote exchanges. De munt biedt in dat opzicht zeker oplossing voor een probleem. Tether is niet voor niets de twee na grootste cryptocurrency op basis van handelsvolume ($2,1 miljard). Het klinkt allemaal prachtig maar zoals bij de meeste prachtige ideeën zijn er toch wat vraagtekens bij te zetten.

Op moment van schrijven zijn er ongeveer 2,2 miljard Tether in omloop. Aan de hand van het gegeven dat elke Tether gedekt wordt door een dollar betekent dit dat ergens op een rekening van Tether Ltd $2,2 miljard moet staan, zoals zichtbaar in onderstaande balans:

 

Bron: Tether.to

 

Red flags

  1. Ter onderbouwing van bovenstaande balans huurt Tether Ltd in 2017 accountancy firma Friedman LLC in om de boekhouding te controleren. De publicatie van deze audit wordt echter keer op keer vertraagd en begin 2018 wordt duidelijk dat de samenwerking tussen Tether Ltd en Friedman LLC per direct is beëindigd. Waarom de relatie wordt beëindigd blijft onduidelijk.
  2. Tether Ltd is een bedrijf gevestigd op de Britse Maagdeneilanden dat geen zaken mag doen in de Verenigde Staten maar wel dollar tokens uitgeeft. Deze vestiging is niet meer dan een brievenbus. Daarnaast wisselt het bedrijf bijna wekelijks van bank, het gerucht gaat dat Tether recentelijk een rekening heeft gekregen bij ING.
  3. Het Tether team. Tether Ltd is opgericht door de mensen die ook achter Bitfinex zitten. Bitfinex is één van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld maar heeft een dubieus verleden. In 2016 vindt één van de grootste crypto diefstallen ooit plaats bij Bitfinex, er worden 120.000 Bitcoin buit gemaakt. De details van deze hack zijn nooit bekend gemaakt. Het bedrijf dat de beveiliging voor Bitfinex verzorgd, BitGo, claimt dat de servers nooit zijn aangevallen. Een merkwaardige situatie waarbij de mogelijkheid dat Bitfinex er zelf vandoor is gegaan met de Bitcoin niet ondenkbaar is. Deze mogelijkheid wordt verder onderbouwt wanneer gekeken wordt naar het management van Bitfinex: De Chief Executive Officer van Bitfinex, de Nederlandse Jan Ludovicus van der Velde is een mysterieus geval. Er is online opvallend weinig te vinden over de CEO van één van de grootste cryptocurrency exchanges. Vrij ironisch gezien hij op één van zijn weinige online profielen claimt meer transparantie te willen. Chief Strategy Officer Phil Potter is een voormalig werknemer van Morgan Stanley. Potter is destijds ontslagen bij de financiële dienstverlener wegens opscheppen over zijn uitbundige lifestyle tegen de New York Times. Het meest verdachte figuur is echter toch wel de Chief Financial Officer Giancarlo Devasini. Devasini wordt in 1996 gepakt met het verkopen van illegale Microsoft software. De Italiaan komt er vanaf met een schikking van $100 miljoen.

Conclusie

Ik benoem hierboven drie punten van zorg, dit is slechts het topje van de ijsberg. Tether heeft alles weg van oplichting maar toch heeft niemand het kunnen bewijzen. Bovendien is Tether zo belangrijk geworden voor de cryptocurrency markt dat het eigenlijk niet meer zonder kan. De markt is op moment van schrijven $470 miljard waard. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken betekent dit niet dat er ook $470 miljard is geïnvesteerd. Analisten van JP Morgan schatten dat het ratio, marktwaarde tegen ingebracht kapitaal 50:1 is. Een cryptocurrency met een marktwaarde van $1 miljard heeft dan een initiële investering van $20 miljoen. Bij Tether is dit anders, voor 1 Tether betaal je namelijk 1 dollar. Dit betekent dat het geïnvesteerde kapitaal gelijk is met het aantal uitgegeven Tether oftewel, $2,2 miljard. Wanneer we de analyse van JP Morgan doortrekken en deze $2,2 miljard maal 50 doen komt dat neer op $110 miljard, oftewel 23,4% van de totale markt. Daarnaast komt 13% van het dagelijkse handelsvolume in cryptocurrency van Tether.

Stel nu dat Tether een oplichting blijkt te zijn, dit heeft dan zonder twijfel rampzalige gevolgen voor de markt. Oplichting of niet, de munt is te belangrijk om te falen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.