Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

The Winner takes it all

The Winner takes it all
24 mei 2021 om 12:37

Al jaren hebben we te maken met Gigantisme, dus het feit dat grote bedrijven nog groter worden en de kleintjes kapotmaken. Dat hebben we bijvoorbeeld gezien met online verkopen tijdens de Corona-pandemie, de grote ketens hebben goede websites en weten in de zoekmachines ook veel hoger te komen dan de kleine bedrijven.

Maar nee, dat is niet waar ik deze week zo in het weekend van het songfestival op doelde met de titel van een ander Abba nummer, met de titel wilde ik slechts hinten op de column van vorige week toen we het over een andere Abba song hadden als voorbereiding op het grote Europese feest.

Mijn oudere broer Peter, kwam met een song van zijn lievelingsband (een generatiedingetje) The WHO met het nummer: Won’t get fooled again en dat slaat natuurlijk op de Bitcoin-beleggers die als een moderne “Tulp-investeerder” beleggen in iets wat geen cashflow heeft en wat alleen gebaseerd is op het idee van the greather fool (dus iemand die bereid is iets van je te kopen met het idee dat hij of zij het op nog hogere niveaus kan verkopen).

Dit weekend ging de Bitcoin weer verder onderuit en zakte onder de grens van 34.500 USD. Nu lijken de verschillen tussen crypto’s en sommige aandelen niet heel groot, ook veel aandelen, die heel hard gestegen zijn, hebben geen cashflow en ook voor de nabije toekomst is er geen cashflow te verwachten.

Kortom ouderwetse speculatie op de toekomstverwachtingen en helaas heb ik het allemaal al meerdere keren eerder gezien. Om daar dan in deze inleiding toch een stukje muziek aan toe te voegen, citeer ik een deel van de tekst van Raymond Van Het Groenewoud.

“Ik heb zalen doen vollopen en heb zalen doen leeglopen maar dat is het leven”. Voor wie het allemaal wil naluisteren: Je Veux de L’Amour’ op YouTube. Maar na een songfestivalweekend met meer dan genoeg muziek, snel naar de beurzen waar precies zoals ik verwachte de muziek uit begint te geraken.

Smart money gaat weg

Het is zoals vaker voor een grote beweging omlaag, dat de slimme (grote) jongens (smart money) aan het verkopen zijn terwijl de minder goed ingelezen beleggers aan het kopen zijn. Er stond op ZeroHedge een verhaal dat de miljardairs aan het verkopen zijn. Dat hebben we natuurlijk ook gezien met alle IPO’s waarbij de oprichters verkopen en het publiek koopt.

Eens kijken of we dit ook beeld ook in de indices zien?

In de AEX hebben we ondanks de heftige herstelbeweging gewoon nog verkoopsignalen in de Twindicator en de EB indicator. De Twindicator draait op 717.85

Dax futures

De Duitse DAX en daarmee ook de Duitse DAX futures staan nog wel op een koop in de Twindicator maar zolang we niet uitbreken aan de bovenkant zijn we gewoon een top aan het vormen. Waarschijnlijk komt dit door de maakindustrie (lees o.a. staal), die door de hoge commodity prijzen (basis goederen) gevraagd liggen. Op 15.153.84 ligt het officiële Twindicator draainiveau in deze future.

Russell2000

De Amerikaanse indices hebben wel gewoon verkoopsignalen.  Of je nu de Midcap index, de Russell 2000 pakt, of de nog bredere Wilshire 5000, allemaal hebben ze verkoopsignalen.

Wilshire5000

Ook hebben vele indices met een Hamer-achtig Candle-patroon precies of bijna de Twindicator lijn geraakt en gingen daarna weer omlaag. Dit is technisch gezien een Pull Back en dus een bevestiging van een trend draai. De Sp500 future is een mooi voorbeeld. De Twindicator ligt op 4.203,72 dus mochten we daar wel weer boven komen moeten we onze mening aanpassen.

Tesla

De Badcoin of de Bitcoin?

De overheden willen in lijn met het succes van de Crypto’s ook met digitale valuta komen, maar als iemand mij het verschil met de huidige fiduciaire valuta kan uitleggen heel graag. Want ons geld is al heel lang alleen op vertrouwen gebaseerd en dus al heel lang geen Fiat geld meer zie Wikipedia.

De afgelopen week ging de Bitcoin omlaag omdat overheden (Lees o.a. USA) dreigen met belasting en allerlei overheden (lees o.a. China) op andere manieren controle willen krijgen over de betalingen van burgers. Het milieu (Co2) wordt misbruikt om de Bitcoin kleiner te maken, terwijl mijn inziens deze overheden eerder zich niet echt druk maakten over het Co2 probleem.

Cees Coin (CaseCoin) wel prijs-vast

Nu kan het aan de verwachting op beter weer (over 6 maanden) liggen, want terwijl Bitcoin omlaag beweegt is de CaseCoin die converteerbaar is in tuinstoelen:) nog wel prijsvast. Wellicht moeten we het plan van een eigen valuta toch doorzetten en kopen we puts op aandelen onder deze valuta.

Het feit dat ik wat positieve reacties kreeg op mijn plan doet mij denken aan mijn oude geboortedorp. Aldaar hadden we een snackbar met een gokmachine. Sommige van mijn vrienden gooiden er standaard bij ieder bezoek 5 euro (lees guldens) in de fruitautomaat en soms wonnen ze maar nog vaker verloren ze.

Nu is gokken op zijn tijd best leuk en in die zin snap ik Crypto’s. Ook denk ik dat je meer vertrouwen kunt hebben in de Crypto gemeenschap dan in overheden. Maar dat terzijde. Ondanks dat ik dus wel een rol zie voor een aantal Crypto’s ben ik voorlopig op deze niveaus niet positief op Bitcoin.

Bitcoin

We hebben de klassieke hype eerder gezien in de Nasdaq

Op Twitter maakte ik de vergelijk tussen de Nasdaq van 2000-2002  met de huidige Bitcoin grafiek. Dit betekend dat we eerst nog veel lager gaan en dan een mogelijk herstel krijgen om vervolgens nog weer lager te gaan. Maar gezien de hype kan het ook zoals de Tulpenbollen gewoon blijven dalen zonder herstel.

Bitcoin&Nasdaq2000

Minder Creditcard schuld

Los van wat er in de corona tijd is gebeurd met de Bitcoin is er ook wellicht mede door de Bitcoin goed nieuws voor de economie. Want de Amerikanen konden geen geld uitgeven tijdens de pandemie en kregen wel geld van de overheid en daarom zijn de creditkaartschulden afgenomen.

De Credit card delinquenten staan op een laag niveau. Zeker als we weten dat het een periode van economische teruggang was. Maar met de hand op de knip zouden we ook minder positief kunnen worden op de Amerikaanse economie die erg van de consument afhankelijk is….

wanbetalers creditkaart

 

Bron: FRED https://fred.stlouisfed.org/series/DRCCLACBS

Het laagte punt in creditkaart delinquenten (wanbetalers) bedroeg 2.02 procent en nu is hij weer 2.12%. Dus gelukkig zit er weer een stijgende lijn in. Ook het aantal wanbetalers bij hypotheken liep terug. Dit is erg gecorreleerd met de werkloosheid in de VS.

In dit licht is het wel leuk om weer eens naar de scene uit de film de Big Short te kijken Jared Vennett’s Pitch to Front Point Partners (Jenga Blocks Scene) uit de ‘goede oude’ tijd dat het misging met de huizenmarkt.

Mortgage Delinquency

Bron zie website:

Het andere probleem: autoleningen (Car loans)

We hebben gelukkig nog veel meer leningen in de VS. Er zijn studenten leningen en ook autoleningen. Over de studenten leningen kom ik wellicht een volgende keer weer. Maar over de autoleningen: Zoals gemeld door The Wall Street Journal op maandag (5 april) missen leners met lagere kredietscores, met name subprime-leners (onderste groep) betalingen op hun autoleningen.

TransUnion merkte op dat 10,9 procent van de subprime-leners (gedefinieerd met een kredietscore lager dan 620) ten minste 60 dagen achterstallig is op hun leningen zoals gemeten in februari, ongeveer 0,20 hoger dan de voorgaande maand en aanzienlijk hoger dan de 8,7 procent van een jaar geleden. Zie ook mededelingen van de FED

Los van de autoleningen die vroeg of laat een probleem kunnen worden moeten we ook de spanningen in de Chinese zee goed blijven volgen. Als China verder de druk opvoert bij Taiwan dan hebben we nog meer chipproblemen en dan zijn bij een escalatie de chips nog ons minste probleem. Want wij zouden  in een gewapend conflict terecht kunnen komen waar de VS in meegesleurd wordt.

TSMC

Subsidie voor de grote jongens?

Om dan toch af te sluiten met de chips wil ik ook nog mij kritisch uitlaten over het lokken van chipproducten met enorme subsidies naar Europa. We gaan als het Europese plan lukt, 10 miljard geven aan bedrijven (lees TSMC) die reeds miljarden verdienen en gemakkelijk aandelen kunnen uitgeven in het huidige sentiment om zo geld op te halen voor een nieuwe fabriek. Moeten we zo echt omgaan met ons belastinggeld?

Intel

Om toch ‘positief’ af te sluiten

Overigens heb ik verkoopsignalen in alle Chipaandelen en dat is wel bijzonder als we de verhalen over tekorten horen. De conclusie komt samen in de grafiek van de Nasdaq. Je hebt het gevoel dat we nog doende zijn met een recordrace, maar dat zijn we dus niet meer. Voorzichtigheid is geboden.

Nasdaq100 futures

 

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website. In het verleden werd deze column gepubliceerd als de Polder Portefeuille (later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.