Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Tekenen van verzwakking in de AEX

Tekenen van verzwakking in de AEX
26 nov 2019 om 09:11

Er blijft in de AEX sprake van een consolidatiefase op hoog niveau. Vorige week werd de meest steil opgaande bodemlijn neerwaarts gebroken, maar deze verzwakking werd niet doorgezet in de afgelopen dagen.

Eindfase van een krachtige stijgende trend sinds eind vorig jaar   
Het jaar 2019 loopt gestaag richting het einde. Dit jaar vond een krachtige opwaartse beweging plaats vanaf de bodem van eind 2018 bij 472,20. In 2019 was tot op heden slechts sprake van een tweetal normale correcties. De eerste vond in mei plaats vanaf de 572 tot aan de 534,50. De 2e correctie was forser, maar bleef net onder een 10% daling. Deze correctie startte in juli vanaf de 586 en zorgde voor een eendaagse doorbraak onder de belangrijke horizontale steun van 534,50. Hij vormde begin augustus een bodem bij 528,70. De bodem van deze 2e correctie was het startpunt van de huidige en krachtige opwaartse beweging zonder noemenswaardige terugvallen. Inmiddels heeft de AEX ook de zware toppenzone van de afgelopen twee jaar opwaarts gebroken waarna een verder opwaarts potentieel ontstond. Deze doorbraak zorgt echter niet voor een wijziging van mijn langetermijnopinie. Deze opinie blijft op Short staan. Ik ga er vanuit dat de huidige opwaartse beweging sinds begin dit jaar in zijn eindfase zit, waarbij de jaartop bij 602,40 mogelijk nog verder wordt verhoogd. Toch hebben de huidige bewegingen in de aandelenmarkten veel weg van een tijdelijke overshoot, een zogenoemde blow-off beweging aan het einde van een bijna 1 jaar durende opgaande fase. Veel analisten gaan momenteel uit van een voortzetting van de stijgende langetermijntrend. Naar mijn mening is er geen sprake van de voortzetting van de stijgende langetermijntrend. De bijna 10 jaar durende bullmarkt werd namelijk in het laatste kwartaal van 2018 neerwaarts gebroken met de beweging onder de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Ook is er naar mijn mening geen sprake van de start van een nieuwe stijgende langetermijntrend, maar van een groot en langdurend topvormingsproces.

Er zijn veel signalen die niet wijzen op een duurzaam stijgende langetermijntrend
Dit topvormingsproces in het langetermijnbeeld duurt inmiddels 2 jaar waarbij we naar mijn mening alert moeten zijn in de komende periode op een duidelijke verslechtering en krachtige neerwaartse versteiling. Veel Europese indices (behalve de AEX) beweging nog onder hun toppen van de afgelopen 2 jaar. Maar we zien ook in veel indices een zeer steile versnellingsfase die wijst op de laatste fase van een krachtige opgaande middellangetermijntrend. Kijken we naar de technische indicatoren dan zien we in het langere beeld nog steeds duidelijke negatieve divergentie. Dit betekent dat in de afgelopen maanden wel hogere toppen in de AEX zijn gevormd, maar lagere of gelijke toppen in de technische indicatoren. Zowel de MACD als de RSI vormden lagere toppen waarbij in het kortetermijnbeeld de MACD in de afgelopen dagen ook een neerwaartse crossing maakte. Verder is de euforie onder zowel beleggers als analisten weer op zeer hoge niveaus uitgekomen waarbij veel koersdoelen aanzienlijk verder worden verhoogd voor zowel aandelen als aandelenindices. Kijken we verder nog naar de intermarktindicatoren (zoals de rente, valuta, olie en goud) dan zien we ook een beeld dat niet wijst op een duurzame verdere stijging in de aandelenmarkten. Daarbij is vooral het uitbodemingsscenario in de 10-jaars rentes van belang. Deze krachtige opwaartse beweging in de AEX met slechts een beperkt aantal correcties (2 stuks) in 2019 had ik niet verwacht, vooral niet toen de sinds 2009 stijgende langetermijntrend neerwaarts werd gebroken. Overigens is de huidige opleving nog steeds een terugtest naar de 1e voormalige stijgende bodemlijn in het langetermijnbeeld. Een terugtest die wel zorgde voor hogere jaartoppen. Tot hoever de huidige blow-off fase zal doorzetten is echter onmogelijk te zeggen in een euforische omgeving. De eerstvolgende zone na de eerdere doorbraak is inmiddels aan de onderkant getest. Deze zone ligt bij 600 – 610. Hier liggen ook de toppen uit de jaren 1999 – 2001. Deze toppen waren destijds de hoogtepunten van de schouders van een zeer groot topvormingspatroon (een meerjarig hoofd-schouderpatroon). Als we overigens de Fibonacci-projectieniveaus toepassen op deze gehele opwaartse beweging zijn deze projecties te vinden bij 610 en 640. Deze vallen samen met de genoemde toppen en een andere horizontale weerstand bij 635.

Drie versteilingen en een stijgende wig in de krachtige opgaande trend vanaf de 472,20-bodem
Als we overigens kijken naar de gehele beweging sinds eind vorig jaar dan valt op dat er een drietal versteilingen van de opgaande trend zijn. De eerste en minst steile trend loopt langs de bodem van 472,20 (december 2018) en de augustusbodem van 528,70. Deze opgaande bodemlijn moet in het langere beeld worden gebroken om een krachtige verdere neerwaartse beweging voor de daaropvolgende maanden te starten. Deze bodemlijn ligt vandaag bij 553,80, gelijk aan de oktoberbodem. Vanaf de 528,70 is langs de genoemde oktoberbodem een steilere opgaande trend te zien. Deze ligt vandaag bij 582 en moet neerwaarts worden gebroken voor een duidelijke bevestiging dat een top is gezet in de AEX. Deze opgaande bodemlijn ligt overigens gelijk aan het oplopende 50-daags gemiddelde. Vanaf de 553,80 bodem in oktober is de 3e en meest steil opgaande bodemlijn te zien, die overigens (net als in veel andere indices) deel uitmaakt van een stijgende wig. Deze opgaande bodemlijn werd eind vorige week al kortstondig gebroken. Vandaag ligt deze bodemlijn bij 595. De neerwaartse doorbraak van vorige week werd echter niet bevestigd en zorgde alleen voor een terugtest naar de voormalige jaartop bij 586,30. De vraag is nu of de AEX in de komende dagen zijn jaartop bij 602,40 opnieuw gaat testen of mogelijk zelfs doorbreekt. We moeten echter zeer alert blijven op de vorming van toppatronen in de komende handelsdagen. Om een duidelijke verdere verslechtering te bewerkstelligen, is het dus belangrijk dat zowel de twee meest steil opgaande bodemlijnen neerwaarts worden gebroken die bij 595 en 5832 zijn te vinden. Daaronder lijkt de top te zijn bevestigd en kan aanzienlijk meer neerwaartse druk ontstaan. Vooral zodra een lagere danwel dubbele top wordt gevormd, lijkt een dergelijk scenario nog dit jaar te kunnen plaatsvinden. Daarna kan de druk richting de 553,80 en zelfs de 534,50 snel ingezet worden.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Short 595 / 586,30 / 582 / 575,50 602,40 / 606,40 / 610

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.