Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - donderdag, 16 januari 2020 11:00

Tegengestelde signalen in energiesector


Het is de week van een dead cross in de Natural Gas Future, maar een golden cross voor de iShares STOXX600 Oil & Gas. Het lijkt er dus op dat de risico-indicator wil aangeven dat de gasprijzen nog verder gaan dalen, maar dat Europese olie en gasbedrijven juist aan de vooravond staan van een verdere stijging. Er zou dus sprake zijn van een tegengestelde correlatie tussen de grondstoffenprijs en de bedrijven die actief zijn in de onderliggende grondstof. Wat ons betreft is een dergelijke tegenstelling op lange termijn niet houdbaar. Dus welke kant gaat het waarschijnlijk op?

De prijs van de Natural Gas future beweegt zich geheel conform de eigenschappen van het onderliggende goedje. Soms zijn er flinke periodes met stevige koersexplosies. Tientallen procenten erbij of eraf in een korte tijd is niet vreemd. Maar het afgelopen jaar stond in het teken van een per saldo sterke prijsdaling. Het lijkt erop dat de vraagkant sterk is gedaald en/of dat het aanbod van gas enorm is toegenomen. Veel zal ook te maken hebben met de onderliggende geopolitieke strijd. De hoofdrolspelers die actief zijn in de gasproductie zijn nu niet bepaald elkaars beste vrienden.

Wij hebben sterk het vermoeden dat ze elkaars industrieën kapot aan het maken zijn. En dat de lage gasprijs ook sterk te maken heeft met de onderliggende geopolitieke strijd. Echter, een gasprijs van nul kunnen wij ons niet voorstellen. Er zal een moment komen dat de strijd escaleert en dat er daarna een periode zal aanbreken van meer "normale" marktomstandigheden. Dit zou voor gas weleens kunnen betekenen dat de daling van de afgelopen 10 jaar grotendeels terug corrigeert naar een wat meer normaal niveau. Ons inziens ligt dat beduidend hoger.

Europese olie en gasbedrijven die opgenomen zijn in de iShares STOXX600 Oil & Gas geven juist deze week een koopsignaal. Aangezien de gasprijs nu een verkoopsignaal geeft, is dat signaal direct een stuk zwakker. De strijd om olie, maar zeker ook om gas, is dagelijks te volgen via alle schermutselingen in het Midden-Oosten. Maar ook recent was er een signaal dat de geopolitieke strijd de markt stevig in zijn grip heeft. Het Nederlands-Zwitserse Allseas trok zich terug uit de aanleg van de NordStream2 pijpleiding tussen Rusland en Duitsland. De VS zou sancties opleggen aan alle bedrijven die nog langer mee zouden werken aan dit project. Inmiddels wordt er gewerkt aan allerlei andere belangrijke trajecten. Een zuidelijke route via Turkije en de Balkan landen bijvoorbeeld. Er wordt gestreden om posities in de Middellandse Zee. Het is hierdoor mede onrustig rond o.a. Cyprus en Libië. Er is recent ook een belangrijke leiding geopend tussen Rusland en China. Al met al wordt er dus druk gewerkt aan strategische grondstoffenbelangen.
Ondanks dat de gasprijs daalt, stijgt de iShares Oil & Gas Exploration & Production ETF. De koers noteert sinds kort ruim boven haar psychologische barrière, het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Ook hierdoor is de kans op een nieuw golden cross-signaal sterk gestegen. De tracker belegt in mondiaal gevestigde bedrijven die actief zijn in de productie en exploratie van olie en gas.

Zit het geheim dan toch enkel en alleen in de olieprijs? Deels wel. Want de olieprijs is recent opnieuw uitgebroken boven de rode lijn. Een signaal dat de kans op verdere olieprijs stijgingen reëel is. Maar sinds de Iraanse generaal door de VS is omgebracht, daalt de prijs weer hard. Er lijkt nu sprake van consolidatie rondom deze belangrijke grens uit de technische analyse. Wat verwachten beleggers in de olie- en gasbedrijven? Zijn zij aan het kopen omdat zij verwachten dat een nieuwe escalatie ronde aanstaande is? Niets is zo onzeker dan onrust voorspellen en dan ook nog eens de goede koersrichting bepalen die daarop volgt. In een goed gespreide beleggingsportefeuille horen wat ons betreft zeker ook aandelen en grondstoffentrackers uit de energiesector. Als de geopolitieke situatie escaleert, kan deze sector weleens geheel ongecorreleert reageren op de totale richting van de financiële markten. Dit is mogelijk. Maar binnen de sector, zoals nu blijkt door de conflicterende signalen, komen soms ook merkwaardige ongecorreleerde bewegingen voor.

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Bitcoin prijs houdt stand en blijft bullish

augustus 14, 2020

AEX week 33 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk

11 aug 14:35 Marco Knulst

GOLDEN CROSS euro inflation linked bonds

11 aug 09:04 Van Eck

Goudprijs bepaald door financiële markten

Het laatste beursnieuws