fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -dinsdag, 6 augustus 2019

Tankbestuurder Trump

De tank van Trump

Ik heb nooit in het leger gezeten, dus alles wat ik weet over wapentuig heb ik ontleend aan sterke verhalen van echte mannen. Zo’n echte man was een jaargenoot van mij, die tijdens zijn diensttijd bestuurder was van een tank. Hij legde mij ooit uit hoe je een tank bestuurt. Er zit geen stuur in, maar je hebt twee handels, die als gas- en rempedaal fungeren. Als je ze allebei evenveel indrukt, gaat de tank recht vooruit. Druk je er maar één in dan gaat hij naar links of rechts. Als de met de ene remt en de ander gas geeft, dan ga je rondjes draaien.

Ik probeer me voor te stellen hoe Donald Trump een tank zou besturen. Kirrend als een klein kind zou hij gas geven en remmen. Hou zou net zo lang rondjes draaien totdat de tank uit elkaar zou vallen.

Dat is wat hij nu doet met zijn economisch beleid. Met de rentehandel geeft hij gas. Hij buldert tegen zijn assistent Jerome Powell (red. Voorzitter Federal Reserve) dat hij de rente moet verlagen. Braaf als hij is, doet Powell dat. Hij ziet ook wel dat de wereldeconomie last heeft van handelsoorlogen.

Op het moment dat Trump zijn zin heeft gekregen, gaat hij los. Hij geeft een daverend salvo met een bommetje dat handelsoorlog heet.

De markten regeerden op alle commotie die deze primitieveling veroorzaakt. De koersen dipten n het rentebesluit. Het was minder dan verwacht, maar er trad weer snel herstel op. Nog geen 24 uur later draaiden de markten door de handelsoorlog.

Trump maakt ons draaierig. Het zal wel weer goed komen, maar we schieten er niets mee op. Het is nu vooral de angst en volatiliteit die overheerst.

BNR gaf ik commentaar op de rentestap. Ik wist toen nog niet dat Donald Trump daarna weer rottigheid zou veroorzaken. Je zou hopen dat hij zich eens in zijn eigen voet schoot. Maar dan zijn we allemaal het haasje.

 

De Aandeelhouder TV

december 13, 2019

2020 jaar voor aandelen VS en opkomende markten

december 12, 2019

Lagarde zorgt voor frisse moed

december 12, 2019

AEX 11 december 2019 Nico Bakker Daily Charts BNP

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

Columns

Nieuw
12 dec 15:21 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: China voorbij de handelsoorlog

10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak

Het laatste beursnieuws