Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -dinsdag, 6 augustus 2019

Tankbestuurder Trump

De tank van Trump

Ik heb nooit in het leger gezeten, dus alles wat ik weet over wapentuig heb ik ontleend aan sterke verhalen van echte mannen. Zo’n echte man was een jaargenoot van mij, die tijdens zijn diensttijd bestuurder was van een tank. Hij legde mij ooit uit hoe je een tank bestuurt. Er zit geen stuur in, maar je hebt twee handels, die als gas- en rempedaal fungeren. Als je ze allebei evenveel indrukt, gaat de tank recht vooruit. Druk je er maar één in dan gaat hij naar links of rechts. Als de met de ene remt en de ander gas geeft, dan ga je rondjes draaien.

Ik probeer me voor te stellen hoe Donald Trump een tank zou besturen. Kirrend als een klein kind zou hij gas geven en remmen. Hou zou net zo lang rondjes draaien totdat de tank uit elkaar zou vallen.

Dat is wat hij nu doet met zijn economisch beleid. Met de rentehandel geeft hij gas. Hij buldert tegen zijn assistent Jerome Powell (red. Voorzitter Federal Reserve) dat hij de rente moet verlagen. Braaf als hij is, doet Powell dat. Hij ziet ook wel dat de wereldeconomie last heeft van handelsoorlogen.

Op het moment dat Trump zijn zin heeft gekregen, gaat hij los. Hij geeft een daverend salvo met een bommetje dat handelsoorlog heet.

De markten regeerden op alle commotie die deze primitieveling veroorzaakt. De koersen dipten n het rentebesluit. Het was minder dan verwacht, maar er trad weer snel herstel op. Nog geen 24 uur later draaiden de markten door de handelsoorlog.

Trump maakt ons draaierig. Het zal wel weer goed komen, maar we schieten er niets mee op. Het is nu vooral de angst en volatiliteit die overheerst.

BNR gaf ik commentaar op de rentestap. Ik wist toen nog niet dat Donald Trump daarna weer rottigheid zou veroorzaken. Je zou hopen dat hij zich eens in zijn eigen voet schoot. Maar dan zijn we allemaal het haasje.

 

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

De Aandeelhouder TV

augustus 22, 2019

AEX 22 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 22, 2019

Komt de volgende crisis uit Hongkong? • Z zoekt uit

augustus 22, 2019

Effecten lagere rentestanden

augustus 22, 2019

Private video

Columns

Nieuw
22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?