Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TA: Draaipunten

TA: Draaipunten
5 aug 2021 om 09:43

Vanwege de vakantieperiode zal er in de komende 3 weken geen technische analyse worden gepubliceerd. In de analyse van vandaag zal ik kort ingaan op de technische situatie van meerdere indices.

Europese markten: AEX, Duitse DAX

Naar mijn mening zitten veel indices in de eindfase van een enorm krachtige opgaande beweging over het afgelopen anderhalve jaar. In maart 2020 was er sprake van een extreem forse en snelle vrije val die uiteindelijk zorgde voor een belangrijke bodem als beginpunt van een zeer krachtige opgaande beweging. Deze beweging zorgde veelal voor aanzienlijk hogere all-time highs dit jaar. Veel van deze bewegingen over de afgelopen 3 jaar hebben echter  in meerdere gevallen ook veel weg van de bewegingen die in 1998 – 2001 plaatsvonden. De euforie is momenteel enorm hoog in de markt en het aantal nieuwe beleggers loopt steeds verder op. Veel van dit soort signalen zijn contraire signalen die uiteindelijk kunnen zorgen voor een zeer belangrijke top in de komende tijd. Naar mijn mening is dit een zeer krachtige maar laatste fase van deze opgaande beweging voordat een langdurige en forse neerwaartse trend zal starten. 

Als we kijken naar de AEX dan zien we op de weekgrafiek dat enige tijd geleden de belangrijke opgaande bodemlijn sinds maart vorig jaar werd gebroken. De huidige hogere toppen kunnen daarbij een klassieke terugtest betekenen. Bevestiging van een negatieve draai vindt plaats onder de meest recente bodems in de zone 714 – 718. Opwaartse weerstanden zijn op de weekgrafiek te vinden bij 772 en 790. We moeten de komende tijd alert zijn op toppatronen tijdens deze zogenoemde blow-off beweging (veelal laatste opwaartse fase). 

De Duitse Xetra DAX heeft zijn sinds maart vorig jaar stijgende bodemlijn in mei al gebroken en beweegt al langere tijd in een zijwaartse tendens. De bovenkant van deze tendens ligt bij 15.810. Een structureel slot hierboven zorgt voor meer opwaartse ruimte tot ruim boven de 16.000. Deze kans mogen we niet uitsluiten, maar ook dan blijft er sprake van topvorming in het langere beeld. Bevestiging van een top vindt plaats onder de steun van 14.816 waaronder een aanzienlijke neerwaartse ruimte ontstaat. Onderstaand vind u de grafieken waarna ik nog meerdere indices zal bespreken.

Grafiek AEX-index op weekbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 4 augustus 2021. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Grafiek Xetra DAX

Bron: Reuters Metastock XVII, 4 augustus 2021.

DJ Transport Index

De DJ Transport Index wordt vaak gezien als voorlopende index. Deze index vormde in mei dit jaar al zijn hoogste jaartop met een candlestick-toppatroon waarna de neerwaartse weg werd ingeslagen. De belangrijkste opgaande bodemlijnen in het langere technische beeld werden al gebroken en we zien al enige tijd een neerwaartse trend. Een hertest van deze voormalige steunlijnen is nog mogelijk in de komende tijd wat dan overigens zou betekenen dat er een minder steil dalende trend ontstaat. Belangrijke weerstanden zijn te vinden bij 14.840 en 15.080. Mijn eerste richtpunten voor de komende maanden liggen bij de zone 11.500 – 12.000. Als we kijken naar de ‘Dow theorie’ dan zien we tussen de Transport Index en de Industrials Index al enige tijd divergentie. Dit betekent dat de trends tegengesteld zijn, de DJ Industrials Index maakt namelijk nog steeds hogere toppen. Veelal is dit in het langere technische beeld een belangrijk signaal dat de Industrials uiteindelijk de trend van de Transport zal volgen. 

S&P 500 Index

De S&P 500 heeft sinds maart 2020 ook een enorme opgaande beweging achter de rug. Wel begint de opgaande trend af te vlakken. Dit betekent dat de bovenkant (weerstandslijn) niet meer wordt bereikt de laatste tijd. Een test van deze oplopende weerstanden is nog wel mogelijk zolang er geen duidelijke topsignalen worden gegeven. Deze opgaande toppenlijn ligt momenteel bij 4.560. Aan de andere kant zien we ook dat de opgaande steunlijn sinds maart vorig jaar steeds meer onder druk wordt gezet. Al enkele keren werd deze steunlijn ook kortstondig gebroken. Een structureel slot hieronder met bevestiging onder de meest recente bodems zou een duidelijk kantelpunt voor een neerwaartse tendens kunnen inluiden. Deze opgaande bodemlijn ligt momenteel bij 4.400 en de meest recente bodems zijn bij 4.233 te vinden. Voor de komende tijd lijkt deze opgaande trend dus te kunnen draaien naar een meer zijwaartse en uiteindelijk langer durende neerwaartse trendmatigheid. Ook hier geldt dat de laatste fase lijkt te zijn gestart van een zeer krachtige opgaande beweging sinds maart vorig jaar. 

China

De Chinese index die ik bekijk is de Hang Seng China Enterprises Index. Sinds de top in 2015 bij 14.806 is er in deze Chinese index al sprake van een dalende trend. Daarbij werden forse dalende trends afgewisseld met krachtige opgaande bewegingen. Na de bodem in maart vorig jaar bij 8.300 werd een krachtige opgaande beweging gestart die zorgde voor een top bij 12.270. Dit zorgde in het zeer langetermijnbeeld dus opnieuw voor een lagere top. Deze top werd in februari dit jaar geplaatst waarna de opgaande bodemlijnen werden gebroken en deze Chinese index alweer enige tijd in een krachtige neerwaartse beweging zit gevangen. Deze bewegingen wijken dus enorm af ten opzichte van de bewegingen die we in veel andere indices zien. De bodem tot op heden werd eind juli op de borden gezet bij 8.720. De huidige herstelbeweging kan naar mijn mening zorgen voor een volgende lagere top in de dalende trend sinds februari dit jaar. Belangrijke richtzone hiervoor is bij de recent gevormde neerwaartse gap te vinden tussen de 9.650 en 9.800. Maar zelfs een hertest van de 10.300 mag daarbij niet worden uitgesloten. Voor de komende maanden verwacht ik een verdere daling richting de 8.300 tot mogelijk de langetermijnsteun van 7.500 (uit het jaar 2016). 

Nikkei 225 Index

De laatste index die ik in deze technische analyse bespreek is de Japanse Nikkei 225 Index. Net als de Chinese index vormde de Nikkei zijn hoogste jaartop in februari dit jaar bij 30.714. Deze top werd gevormd na een zeer krachtige opgaande beweging vanaf de bodem in maart 2020 bij 16.360. Na de vorming van de top in februari zien we een patroon van lagere toppen in het afgelopen half jaar. Ook werden de belangrijke opgaande bodemlijnen allemaal gebroken. De laatste week is de Nikkei in gevecht met de horizontale steunzone van 27.350 – 27.600. Een structurele slotkoers hieronder lijkt het meest waarschijnlijke scenario in de komende tijd waarna een tweetal grote toppatronen worden afgerond sinds begin dit jaar. Het betreft hier een dalende driehoek evenals een hoofd-schoudertoppatroon. Zolang de Nikkei boven deze steunzone weet te blijven, is de kans op een hertest van de dalende toppenlijn sinds februari nog mogelijk. Deze dalende weerstandslijn is bij 29.000 te vinden. Maar een definitieve neerwaartse doorbraak onder de genoemde horizontale steunzone blijft in de komende tijd realistisch waarna een aanzienlijk verder neerwaarts potentieel ontstaat richting in eerste instantie de 24.100. 

Op de volgende pagina’s vind u de grafieken van de hierboven besproken indices. Ik wens u verder een prettige zomervakantie en over 3 weken wordt de volgende technische analyse weer gepubliceerd. 

Grafiek DJ Transport Index

Bron: Reuters Metastock XVII, 4 augustus 2021.

Grafiek S&P 500 Index

Bron: Reuters Metastock XVII, 4 augustus 2021.

Grafiek Hang Seng China Enterprises Index

Bron: Reuters Metastock XVII, 4 augustus 2021.

Grafiek Nikkei 225 Index

Bron: Reuters Metastock XVII, 4 augustus 2021.

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie +   Wereldeconomie zal dit jaar sterk herstellen van coronacrisis
Liquiditeit / rente ++   Centrale banken handhaven zeer soepel beleid en houden de geldkraan vol open
Waardering   ‘Veilige’ beleggingen zoals staatsobligaties zijn hoog gewaardeerd, maar aandelen ook
Sentiment¹   Enkele marktindicatoren wijzen op overdreven optimisme onder beleggers
Technische analyse²   Signalen van topvorming, negatieve divergentie met technische indicatoren
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 12 mei 2021

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.