Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TA DAX: Cruciaal stijgende bodemlijn

TA DAX: Cruciaal stijgende bodemlijn
24 mrt 2021 om 09:11

De Duitse Xetra DAX vormde eind vorige week een volgende hogere top en daarmee ook een hogere all-time high? Hoeveel opwaartse ruimte is er nog en waar liggen de cruciale steunpunten voor een neerwaartse draai?

De top die eind vorige week verder werd opgehoogd, ligt bij 14.804. Begin dit jaar werd al een eerdere hogere top gevormd rond de 14.130. Er werd daarna in de afgelopen drie maanden een meervoudige toppenzone gevormd bij 14.130 – 14.180. Deze zone werd pas op 8 maart met een krachtige opwaartse beweging doorbroken waarna recentelijk de genoemde hogere top bij 14.801 op de borden werd gezet. Wat wel opvalt, zijn meerdere vermoeidheidsverschijnselen in de DAX. De stijgende toppenlijn sinds november vorig jaar blijft ver weg van de huidige koersniveaus en werd sinds begin dit jaar niet meer bereikt. Deze stijgende toppenlijn maakt verder onderdeel uit van een grote stijgende wig. De onderkant van deze stijgende wig startte bij de bodem van ongeveer een jaar geleden 8.257 en loopt langs de oktoberbodem. Deze belangrijke opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 14.200 en loopt dagelijks bijna 25 punten op. Het is naar mijn mening niet de vraag ‘of’ maar ‘wanneer’ deze belangrijke steunlijn wordt gebroken. Als we overigens kijken naar de logaritmische weekgrafiek dan ligt deze belangrijke steunlijn ongeveer gelijk aan de genoemde stijgende bodemlijn op de daggrafiek. Zodra deze steunlijn structureel wordt gebroken, lijkt een belangrijke langetermijntop te zijn geplaatst en ontstaat een fors neerwaarts potentieel. Bevestiging moet daarna nog wel worden gegeven onder de meest recente bodem bij 13.673. Zolang de genoemde opgaande bodemlijn niet wordt gebroken, blijft een verdere verhoging van de jaartop (en all-time high) mogelijk in de komende periode, maar we moeten daarbij wel zeer alert zijn op de vorming van toppatronen in zowel de dag- als de weekgrafiek. Eerste weerstand ligt bij 14.804 en daarboven bij de stijgende toppenlijn die al enige tijd niet meer is getest bij 15.290. Voor de komende maanden verwacht ik een neerwaartse doorbraak en een forse verdere daling waarbij een belangrijk richtpunt ligt bij de oktoberbodem van 11.450.

Vermoeidheidsverschijnselen in DAX, maar kans op hogere koersen bestaat nog steeds

Visie technische analyse:

trend steunniveaus weerstandniveaus
Toppend 14.409 / 14.200 / 14.130 – 14.180 14.804 / 14.910 / 15.290

Grafiek Xetra DAX op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 23 maart 2021, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Grafiek Xetra DAX op weekbasis (sinds 2008)

Bron: Reuters Metastock XVII, 23 maart 2021

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =/+   Sterk economisch herstel verwacht vanaf tweede kwartaal
Liquiditeit/ rente ++   Centrale banken handhaven zeer soepel beleid en houden de geldkraan vol open
Waardering   ‘Veilige’ beleggingen zoals staatsobligaties zijn hoog gewaardeerd, maar aandelen ook
Sentiment¹ =   Overdreven optimisme van beleggers is enigszins afgenomen
Technische analyse²   Meerdere topvormingssignalen, negatieve divergentie met technische indicatoren
Deze tabel wordt een keer per maand geüpdatet. Laatste wijziging 10 maart 2021

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.