Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TA AEX: Stijgende wig gebroken

TA AEX: Stijgende wig gebroken
4 mei 2021 om 10:36

Sinds begin april beweegt de AEX binnen de grenzen van een smalle tradingrange. We zien wel een flink aantal topvormingssignalen waarbij op de weekgrafiek de steil opgaande bodemlijn al neerwaarts werd gebroken.

Een van de uitgangspunten bij technische analyse is dat de geschiedenis zich herhaalt. Ik heb de huidige situatie sinds 2018 geregeld vergeleken met de situatie in de periode 1998 – 2001. Deze vergelijking gaat nog steeds op waarbij we momenteel in de laatste fase van het topvormingsproces zouden zitten. In de vorige periode duurde deze fase bijna een jaar en eindigde met een 2 jaar durende bearmarkt na een hogere all-time high destijds (bij 703). Als we kijken naar de weekgrafiek dan zien we vanaf de maart-bodem in 2020 (380 punten) een krachtige opgaande bodemlijn. Er ontstond na de oktoberbodem bij 528 een opgaande versnelling. Beide oplopende bodemlijnen maken deel uit van een grote stijgende wig. De meest steil opgaande bodemlijn sinds oktober werd vorige week al gebroken. De langere bodemlijn ligt nu bij 687 en een structureel slot hieronder zou een zeer belangrijke langetermijntop bevestigen en de volgende neerwaartse beweging in het langetermijnbeeld starten. In de afgelopen weken zagen we al de nodige verzwakkingen ontstaan in het technische beeld. Aan de bovenkant is nu een weerstandszone bij 717 – 719 ontstaan. Een slot hierboven zou een verdere opgaande beweging mogelijk maken richting 735. De neerwaarts gebroken stijgende bodemlijn op de weekgrafiek ligt overigens bij 725 en kan nog worden teruggetest. Verder zien we al enige tijd duidelijke negatieve divergentie met de RSI en MACD en geven ook meerdere intermarktindicatoren (valuta, rente, goud) aan dat een structurele verdere stijging van de aandelenmarkten niet het meest realistische scenario is. Op de daggrafiek ligt de meest recente bodem bij 699 (onderkant huidige smalle tradingrange). Een slotkoers hieronder zou een verdere verzwakking betekenen en de weg openen naar lagere koersen. Maar ondanks al deze topvormingssignalen is een slotkoers onder de genoemde stijgende bodemlijn op de weekgrafiek bij 687 noodzakelijk voor de bevestiging van een top.

1e verzwakking op de weekgrafiek, bevestiging top onder de 687

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Short 703 – 704 / 699 / 689 / 687 717,70 – 719 / 725 / 735

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 3 mei 2021, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Grafiek AEX-index op weekbasis (sinds 2018)

Bron: Reuters Metastock XVII, 3 mei 2021

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie +   Sterk economisch herstel verwacht vanaf tweede kwartaal
Liquiditeit / rente ++   Centrale banken handhaven zeer soepel beleid en houden de geldkraan vol open
Waardering   ‘Veilige’ beleggingen zoals staatsobligaties zijn hoog gewaardeerd, maar aandelen ook
Sentiment¹   Enkele marktindicatoren wijzen op overdreven optimisme onder beleggers
Technische analyse²   Hogere toppen mogelijk, maar wel negatieve divergentie met technische indicatoren
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 7 april 2021

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.