Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Bas Heijink - dinsdag, 13 oktober 2020 11:07

TA AEX, S&P 500 en de STOXX 600: Brede overgangsfase

De AEX heeft zijn brede consolidatiefase hervat, nadat de neerwaartse fase vorige week werd afgebroken. Dit zorgt in het kortetermijnbeeld voor enige verbetering, maar het langetermijnbeeld blijft onverminderd negatief.


Bevestiging neerwaartse trendomkeer vindt plaats onder de zone 529 - 533

In mijn vorige analyses gaf ik aan dat een definitieve bevestiging van een volgende neerwaartse trendomkeer zou plaatsvinden onder de belangrijke steunzone van 529 – 530. Deze zone werd sinds begin september veelvuldig onder druk gezet, maar nooit gebroken. Het dieptepunt werd bij 533,20 op de borden gezet. Door het patroon van lagere toppen (vanaf de juli-top van 587), werd de bewegingsruimte steeds kleiner en werd de neerwaartse druk tot begin vorige week steeds verder opgevoerd. Door de doorbraak vorige week boven de genoemde dalende toppenlijn werden de eerste verbeteringen in het zeerkortetermijnbeeld zichtbaar. De gevormde opwaartse gap werd vorige week nog wel gesloten maar verdere neerwaartse druk bleef uit. Hierdoor was er geen sprake meer van een kortstondige opwaartse doorbraak. Bevestiging van de huidige herstelbeweging in het zeer kortetermijnbeeld werd gegeven boven de dubbele top bij 568,20. Deze top werd gisteren voor de eerste keer met opnieuw een opwaartse gap gebroken. Hierdoor blijft de brede en sinds begin juni aanwezige zijwaartse consolidatiefase intact. Deze zijwaartse fase is naar mijn mening nog steeds een overgangsfase tussen de krachtige herstelbeweging vanaf de maart-bodem bij 389 en een nieuwe en volgende krachtige neerwaartse beweging. Voor de komende maanden blijft mijn eerste doel de zone 490 – 500. Doordat de neerwaartse druk vorige week opwaarts werd afgerond is er slechts uitstel aan deze verwachte fase ontstaan en naar mijn mening zeker geen afstel. Het langetermijnbeeld blijft onverminderd negatief nadat in 2018 de bijna 10 jaar durende voorafgaande bullmarkt neerwaarts werd gebroken. De krachtige herstelbeweging die volgde op de vrije val beweging eerder dit jaar is daarbij te zien als klassieke terugtest tot aan de voormalige opgaande bodemlijn van deze voormalige bullmarkt.

Visie technische analyse:

korte termijnlange termijnsteunniveausweerstandniveaus
ShortShort567,80 / 560,50 / 555 / 553,10574 / 575,70 / 580,70 / 587

Grafiek AEX-index op dagbasis

 

Bron: Reuters Metastock XVII, 12 oktober 2020, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Tot hoever loopt de AEX in het kortetermijnbeeld op? Blijf alert op nieuwe toppatronen

Voor de komende dagen moeten we bekijken tot hoever de AEX in het kortetermijnbeeld zal oplopen. We moeten daarbij zeer alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen. Bij de top in juli (587) werd een driedaags en relatief zeldzaam toppatroon gevormd, een zogenoemde ‘evening star’. Dit patroon is nog steeds geldig zolang de AEX onder de 587 weet te blijven. Tot aan deze top ligt alleen nog de eerdere en lagere top bij 575,70 boven de markt. Ook gaven de technische indicatoren in de afgelopen dagen een opwaarts signaal, maar lijkt het opwaarts potentieel beperkt. Pas boven de 587 zal een verdere herstelbeweging kunnen worden ingezet richting de zone 600 – 610. Ik acht de kans op een dergelijk scenario nog steeds klein. Naar mijn mening zal deze langdurige consolidatiefase uitmonden in een neerwaartse omkeer in de komende tijd, ondanks dat deze fase al langere tijd intact is. Na de doorbraak onder de opgaande bodemlijn (begin juni) van de krachtige herstelbeweging vanaf het maartdieptepunt, werd de top nog wel verder opgehoogd (ongeveer 14 punten hoger), maar zagen we in de afgelopen maanden al meerdere topformaties ontstaan. We moeten niet alleen alert zijn op de vorming van nieuwe toppatronen in de komende dagen, maar ook op enkele gevormde opgaande steunpunten. Zo werd gisteren een opwaartse gap gevormd. Deze is te vinden tussen 567,80 en 568,80. Ook zien we vanaf de 533,20 een nieuwe en zeer steil opgaande kortetermijnbodemlijn. Deze is vandaag bij 560,50 te vinden en loopt dagelijks ongeveer 2 punten op. Vlak daaronder liggen verder nog het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Deze staan nog steeds op het punt een nieuwe neerwaartse crossing te maken, maar dan moet de AEX in de komende tijd wel weer onder deze gemiddelden zakken. Een sluiting van de genoemde gap in de komende 2 dagen evenals een slotkoers onder de genoemde stijgende kortetermijnbodemlijn zou een duidelijke verzwakking betekenen en opnieuw de neerwaartse druk richting de zone 529 – 533 kunnen inzetten. Zolang deze zone echter in de komende periode niet neerwaarts wordt gebroken, blijft de consolidatiefase intact.

S&P 500 en STOXX Europe 600: opwaartse ruimte lijkt beperkt voor vorming volgende top

Hoe zien de technische plaatjes van enkele andere indices eruit? Als we naar de Europese STOXX Europe 600 Index kijken dan zien we daar ook al langere tijd een zijwaartse consolidatiefase. Deze index is ook lang niet zo ver hersteld als de AEX en de Duitse DAX vanaf de maartbodems. De belangrijke steunzone bij 349 – 351 werd al wel precies getest in de afgelopen weken, maar nog niet doorbroken. Aan de bovenkant liggen de 376 en 380,20 als belangrijke weerstanden boven de markt. Deze lange consolidatiefase is relatief dus ook minder breed dan in veel andere Europese indices. Boven de 380 ontstaat meer herstelruimte richting de 396 – 401. Naar mijn mening zal deze consolidatiefase echter uitmonden in een nieuwe neerwaartse beweging richting aanzienlijk lagere niveaus in de komende maanden. Maar deze fase zal pas worden gestart onder de zone 349 – 351. In de VS zette de herstelbeweging aanzienlijk verder en ook langer door. Daar werden veelal nieuwe all-time highs gevormd begin september. We zagen vanaf de maart-bodems daarbij wel steeds meer en steilere versnellingen. Deze werden enkele weken geleden neerwaarts gebroken. De huidige herstelbewegingen van de afgelopen dagen zijn daarbij te zien als terugtesten naar de minst steil opgaande versteilingen. Een normale maar krachtige terugtest voor de vorming van een lagere danwel gelijke top in de komende tijd. Ik acht de kans groot dat hierna een nieuwe krachtige neerwaartse beweging zal starten naar aanzienlijk lagere niveaus dan de bodems van enkele weken geleden. Deze bodem van enkele weken geleden in de S&P 500 is bij 3.209 te vinden.

Grafiek S&P 500 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 12 oktober 2020

Grafiek STOXX Europe 600 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 12 oktober 2020

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal-
Macro-economie=/-Economische vooruitzichten zijn onzeker, herstel lijkt af te zwakken
Liquiditeit / rente++Centrale banken halen alles uit de kast en draaien de geldkraan vol open
Waardering--'Veilige' beleggingen zoals staatsobligaties zijn hooggewaardeerd, maar aandelen zijn ook duur
Sentiment¹=Sentiment is redelijk neutraal, overdreven optimisme in technologieaandelen is afgenomen
Technische analyse²-Technisch beeld van veel aandelenindices verzwakt, neerwaartse druk neemt toe
Deze tabel wordt een keer per maand geüpdatet. Laatste wijziging 7 oktober 2020

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021

24 nov 12:50 Marco Knulst

Edelmetalen onder druk

23 nov 15:09 Nico Bakker

NIKKEI in correctie

Het laatste beursnieuws