AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Bas Heijink donderdag, 24 september 2020 09:10

TA AEX: Neerwaartse versnelling

De trends in de aandelenmarkt blijven neerwaarts gericht. We zien steeds meer verslechteringen ontstaan en grote toppatronen die worden geactiveerd. Binnenkort kan er een neerwaartse versnelling worden gestart.


1e koersdoel van de gevormde en geactiveerde toppatronen ligt rond de 500

De AEX bevindt zich al langere tijd in een consolidatiefase die ik aanmerk als topvormingsfase. Deze fase startte begin juni en duurt inmiddels al bijna 4 maanden. Begin juni brak de AEX door zijn vanaf de maartbodem (389) stijgende bodemlijn nadat daarvoor een top was gezet bij 573,50. In de daaropvolgende maanden wist de AEX zijn top nog bijna 15 punten te verhogen naar 587, maar we zagen destijds al een duidelijke afvlakking van de opgaande tendens in de AEX. De beweging vanaf de juni-bodem (530) tot aan de juli-top bij 587 zorgde ook voor de contouren van een grote stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen, en dit zijn potentiële toppatronen. Direct na de vorming van de top bij 587 werd de onderkant van deze stijgende wig neerwaarts gebroken. De AEX vormde daarbij ook een driedaags toppatroon, een zogenoemde evening star. Dit zijn relatief zeldzame toppatronen. Vanaf de vorming van deze top en de doorbraak onder de opgaande bodemlijn van de stijgende wig zien we sinds medio juli een patroon van lagere toppen in de AEX. Deze dalende toppenlijn is ook al meerdere keren getest. Hoe vaker een dergelijke lijn wordt getest, hoe krachtiger deze wordt. Vandaag ligt deze dalende toppenlijn bij 556. Pas een structurele doorbraak hierboven en boven de meest recente top van 560 zorgt voor een langere periode van zijwaartse consolidatie. In dat scenario ontstaat ook meer opwaarts potentieel richting de dubbele top bij 568 tot mogelijk hoger. Deze dalende toppenlijn maakte verder ook deel uit van een dalende driehoek. Deze driehoek maakte weer deel uit van een groot en sinds juni gestart hoofd-schouderpatroon. Beide toppatronen zijn inmiddels geactiveerd en hebben voor de komende maanden een te berekenen koersdoel van ongeveer 500 punten in de AEX.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 534,60 / 533,20 / 529,80 / 528,70 545 / 553,80 / 556 / 560 / 568

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 23 september 2020, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Veel signalen die wijzen op topvorming en een neerwaarts vervolg in de komende maanden

Buiten al deze toppatronen zien we meer signalen van de overspannen aandelenmarkt die was ontstaan in de afgelopen maanden. Zo was er tot medio juli duidelijke negatieve divergentie aanwezig in de AEX. Dit betekent dat de AEX zelf in die periode nog hogere toppen op de borden zette, maar de technische indicatoren (MACD en RSI) juist lagere toppen vormden. We zien in deze indicatoren nog steeds een patroon van lagere toppen met nog genoeg neerwaartse ruimte. Verder is het enorme herstel van bijna 200 punten vanaf de maartbodem een klassieke terugtest gebleken naar de voormalige opgaande bodemlijn van de bullmarkt die in 2009 startte en in 2018 al werd beëindigd. Als laatste zagen we recentelijk een opwaartse crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Ik gaf in de afgelopen tijd al vaker aan dat dit geen geldige golden cross was, maar de resultante van de lange en zeer krachtige herstelbeweging. We zien dat beide gemiddelden momenteel neerwaarts gericht zijn en de kans op een nieuwe negatieve crossing (50-daags breekt neerwaarts door het 200-daags gemiddelde) slechts een kwestie van tijd is. Waar liggen nu de belangrijkste punten om in de gaten te houden? Ik gaf hierboven al aan dat de dalende toppenlijn bij 556 is te vinden en de meest recente top bij 560. Een structureel slot hierboven zorgt voor een verlenging van de zijwaartse consolidatiefase die inmiddels bijna 4 maanden duurt. Daarboven ontstaat meer opwaartse ruimte en zal een neerwaarts vervolg worden uitgesteld. Ik blijf wel van mening dat de AEX zich in een langetermijn bearmarkt bevindt en de koersen in de komende 12 maanden nog aanzienlijk lagere niveaus zullen opzoeken. Aan de onderkant zagen we al dat de neklijn van de eerder beschreven toppatronen bij 543,60 – 545 al meerdere keren werd gebroken. Eerder deze week werd een dieptepunt op de borden gezet bij 533,20. Hiermee werd bijna de zeer belangrijke middellangetermijnsteun bij 529 – 530 getest. Een structurele doorbraak onder deze zone zorgt voor de definitieve bevestiging van de top in het langere termijnbeeld en kan een volgende neerwaartse versnelling starten. Ik acht de kans hierop in de komende weken groot. Mijn richtzone voor de komende maanden ligt bij 490 – 500. Hier liggen meerdere belangrijke punten, onder andere het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele herstelbeweging. Een test van deze zone bij 490 – 500 acht ik dit jaar nog zeker mogelijk.

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal -
Macro-economie =/- Economieën zijn sterk opgeveerd, maar herstel lijkt af te zwakken
Liquiditeit / rente ++ Centrale banken halen alles uit de kast en draaien de geldkraan vol open
Waardering -- 'Veilige' beleggingen zoals staatsobligaties zijn hooggewaardeerd, maar aandelen zijn ook duur
Sentiment¹ = Sentiment is vrij neutraal, overdreven optimisme in technologieaandelen loopt er wat uit
Technische analyse² - Vorming van lagere toppen, neerwaartse druk neemt toe
Deze tabel wordt een keer per maand geüpdatet. Laatste wijziging 9 september 2020

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

De Aandeelhouder TV

maart 23, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 23, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 23, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

maart 23, 2023

Prosus knalt omhoog door cijfers Tencent

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt