Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TA AEX: Donkere wolken

TA AEX: Donkere wolken
20 okt 2020 om 09:43

De huidige en brede zijwaartse trend vindt nog steeds plaats binnen de grenzen van de lange dalende tendens. De opgaande zeerkortetermijnbeweging lijkt in zijn eindfase te zitten en we moeten alert zijn op een neerwaartse draai.


Zijwaartse overgangsfase wordt onder 529 – 533 afgerond.

Na de vorming van een hogere top in februari bij 632 werd een enorme vrije val gestart. Deze beweging zorgde voor een daling van ongeveer 240 punten in slechts 4 weken tijd tot een dieptepunt bij 389. Een dergelijke daling in een dergelijk kort tijdsbestek komt bijna nooit voor. Tijdens deze vrije val werd mijn 2e neerwaartse doel bij 380 bijna bereikt. We zagen rond de bodem bij 389 al meerdere signalen die wezen op een krachtige herstelbeweging. Deze werd ook ingezet, maar ging aanzienlijk verder en langer door dan ik had verwacht. Mijn richtpunten lagen destijds bij 482 en 528. Na de vorming van een top rond de 574 werd de krachtige opgaande bodemlijn van deze herstelbeweging gebroken en ontstond een overgangsfase, een zijwaartse tendens. Hierin bevindt de AEX zich nog steeds, net als veel andere Europese indices. Tijdens deze zijwaartse trend sinds begin juni werd medio juli nog wel de top verder opgehoogd naar een niveau van 587. Bij deze top werd overigens ook een relatief zeldzaam driedaags toppatroon gevormd, een evening star. Ook was dat het startpunt van een neerwaartse doorbraak van een stijgende wig (potentieel toppatroon). Vanaf deze top bij 587 zagen we tot 2 weken geleden een patroon van lagere toppen ontstaan. Daarbij werd de cruciale onderkant van de zijwaartse fase steeds verder onder druk gezet. Deze zone is te vinden bij 529 – 530. Door de vorming van een dieptepunt in de afgelopen weken bij 533, is de zone verbreedt naar 529 – 533. Pas een structureel slot onder deze zone zorgt voor de neerwaartse afronding van de zijwaartse fase die inmiddels al ruim 4 maanden duurt. Daaronder wordt de top bevestigd en kan een nieuwe fase in de dalende langetermijntrend worden gestart. Dit is naar mijn mening voor de laatste maanden van 2020 nog steeds het meest waarschijnlijke scenario.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 562,30 / 557,70 / 555,80 / 549,30 574 / 575,70 / 580,70 / 587

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 19 oktober 2020, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

AEX nadert bovenkant zijwaartse tendens sinds juni, veel neerwaartse ruimte aanwezig komende weken
Nadat recentelijk een bodem bij 533 was gevormd, startte een stijgende zeerkortetermijntrend. Deze zorgde voor een doorbraak van de vanaf de 587 dalende toppenlijn. Hiermee was de neerwaartse druk toen ten einde gekomen en werd de zijwaartse trend sinds begin juni weer nieuw leven ingeblazen. Vorige week vond een test plaats van de lagere top van medio augustus bij 575,70. We zagen tijdens deze stijgende zeerkortetermijntrend een tweetal opgaande bodemlijnen. De meest steile opgaande bodemlijn werd vorige week al gebroken en de minst steile bodemlijn vanaf de 533-bodem werd in de afgelopen dagen met een dieptepunt bij 557,70 voor de 2e keer getest. Hiermee lijkt de eindfase van deze opgaande kortetermijntrend te zijn ingegaan. Vooral ook als we kijken naar de opwaartse potentie die aanwezig was. De AEX haperde onder de 575,70 waarboven alleen nog de top van 587 ligt. Pas een structureel slot hierboven zou de weg openen voor een verdere beweging naar de 600 – 610, een scenario dat niet mag worden uitgesloten, maar naar mijn mening weinig kansrijk is. Ik verwacht voor de komende maanden een neerwaartse impuls en hervatting van de dalende langetermijntrend. Opvallend is verder dat de gehele herstelbeweging vanaf maart zorgde voor een klassieke terugtest naar de voormalige opgaande bodemlijn van de voormalige bullmarkt die in 2009 werd gestart. Voor de komende dagen ligt de eerste weerstand bij de zone 575,50 – 575,70 waarboven de weg vrij is voor een mogelijke hertest van de 587- top. Aan de onderkant ligt nu nog de minst steil opgaande bodemlijn in het zeerkortetermijnbeeld bij 562,30 die dagelijks ongeveer 1,5 indexpunt oploopt. Daaronder liggen verder nog de recente bodem bij 557,70 en de belangrijkste gemiddelden (50-daags en 200-daags) bij 555,80 en 549,30. Een neerwaartse doorbraak onder de genoemde stijgende bodemlijn met bevestiging onder de bodem van 557,70 zou een nieuwe impuls kunnen zijn voor een krachtige verdere daling richting opnieuw de onderkant van deze brede en langdurige zijwaartse fase. Ook vanuit de technische indicatoren zien we inmiddels alweer een duidelijke afvlakking danwel verzwakking en kijkend naar de daggrafiek werd gisteren een zogenoemde dark cloud cover gevormd als potentieel toppatroon in de daggrafiek. Hiermee is de kans dus reeel dat de opgaande kortetermijnbeweging in zijn eindfase is aanbeland en we het technische vizier weer neerwaarts kunnen richten.

Xetra DAX: groot hoofd-schoudertoppatroon in de maak
Net als de AEX bevindt de Duitse graadmeter Xetra DAX zich ook in een zijwaartse consolidatiefase na een zeer krachtig herstel dat volgde op een extreme vrije val begin dit jaar. Hij viel destijds terug vanaf een all-time high bij 13.800 tot aan de 8.255 waar een dubbele bodem werd gevormd. Deze all-time high bleek een valse doorbraak te zijn boven de eerdere dubbele all-time high van 13.575 die in 2018 werd gevormd. Deze top begin dit jaar bleek achteraf ook een precieze terugtest te zijn naar de voormalige opgaande bodemlijn van de voormalige bullmarkt sinds 2009. De herstelbeweging was ook extreem sterk waarbij een top tot op heden werd gevormd bij 13.460 begin september. Hiermee is dus een meervoudige top in het langetermijnbeeld gevormd. Na de doorbraak onder de zeer steile opgaande bodemlijn vanaf het dieptepunt in maart, zit ook de DAX gevangen in een zijwaartse fase. Ik zie dit ook als een overgangsfase naar een nieuw vervolg van de dalende langetermijntrend. Daarbij zijn momenteel ook de contouren duidelijk zichtbaar van een groot hoofd-schouderpatroon over de afgelopen vier maanden. De neklijn van dit patroon ligt bij de onderkant van deze zijwaartse fase, te weten de zone 12.250 – 12.340. Een structureel slot hieronder activeert dit patroon en zorgt voor bevestiging van de top in de markt. In dat verwachte scenario in de komende tijd, mag in eerste instantie in de komende maanden een neerwaarts vervolg worden verwacht richting de 11.000.

Grafiek Xetra DAX op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 19 oktober 2020

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal
Macro-economie =/- Economische vooruitzichten zijn onzeker, herstel lijkt af te zwakken
Liquiditeit / rente ++ Centrale banken halen alles uit de kast en draaien de geldkraan vol open
Waardering ‘Veilige’ beleggingen zoals staatsobligaties zijn hooggewaardeerd, maar aandelen zijn ook duur
Sentiment¹ = Sentiment is redelijk neutraal, overdreven optimisme in technologieaandelen is afgenomen
Technische analyse² Technisch beeld van veel aandelenindices verzwakt, neerwaartse druk neemt toe
Deze tabel wordt een keer per maand geüpdatet. Laatste wijziging 7 oktober 2020

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.