Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stijgende Amerikaanse rendementen drijven zwakte van de grondstoffenmarkt aan

Stijgende Amerikaanse rendementen drijven zwakte van de grondstoffenmarkt aan
24 okt 2022 om 09:56

Grondstoffen leden een brede retraite tijdens een week waarin de meeste richtinggevende input werd geleverd door een nieuwe stijging van de Amerikaanse obligatierente over de gehele curve, een ontwikkeling die het rendement van de 10-jaars Amerikaanse obligatie zag stijgen tot 4,33%, het hoogste niveau sinds 2007. Een ontwikkeling die wordt aangedreven door het feit dat de markt opnieuw wordt gedwongen om opnieuw te evalueren hoeveel pijn de Amerikaanse Federal Reserve bereid is de markt te treffen door middel van hogere rentetarieven om de inflatie onder controle te krijgen. Dat schrijft Ole Hansen, hoofd grondstoffen bij Saxo, in zijn wekelijkse overzicht.

Terwijl de dollar vanuit een breed perspectief vrijwel onveranderd handelde, verzwakte de Japanse yen tot voorbij het nauwlettend in de gaten gehouden niveau van 150 per dollar, gedreven door een groter wordende kloof tussen de stijgende Amerikaanse rente en het door de Bank of Japan beheerde plafond van 0,25% voor tienjarige JGB’s. De genoemde stijging van de Amerikaanse rente volgde op havikistische opmerkingen van Fed-functionarissen, waardoor de markt nu rekening houdt met een piek in het beleidstarief van 5% begin 2023, d.w.z. nog eens 1,75% bovenop het huidige tarief.

Zoals de tabel laat zien, waren de verliezen in de grondstoffensector breed: alle sectoren daalden. De Bloomberg Commodity Index, die een korf van belangrijke grondstoffen volgt die gelijkmatig zijn verdeeld over energie, metalen en landbouw, daalde met 2,5%, waarbij de index dicht bij het dieptepunt van maart bleef. De zwakte werd vooral veroorzaakt door aardgas dat, ondanks een daling van meer dan 40% sinds augustus, nog steeds met meer dan 50% stijgt op jaarbasis, wat resulteert in een te groot gewicht van de index van 12,6% in vergelijking met het streefgewicht van 8%.

Gasprijzen in Europa en de VS dalen sterk per week

Amerikaanse aardgasfutures stevenen af op hun langste reeks wekelijkse dalingen sinds 1991, nu de voorraden sneller dan verwacht blijven toenemen in de aanloop naar de winter. Het front-maandcontract voor november daalde met meer dan 20% in de week en heeft nu in totaal meer dan 45% van zijn waarde verloren sinds de piek in augustus, onder invloed van het zachte herfstweer en de stijgende productie. Bovendien heeft de explosie van de Freeport LNG-exportterminal op 8 juni de export verminderd, wat een ongewoon sterke voorraadopbouw heeft ondersteund. De totale voorraden zijn gestegen tot 3342 miljard kubieke voet en liggen nu slechts 5% onder het vijfjaarsgemiddelde, tegenover 17% in april.

In Europa bleef de prijs van het Nederlandse TTF-benchmarkgas een week lang instorten en handelde op een bepaald ogenblik in de buurt van € 100/MWh, een niveau dat volgens ons pas kon worden bereikt wanneer de vooruitzichten voor de wintervraag in januari duidelijker werden. Er zijn verschillende redenen waarom de spotprijs sinds september meer dan gehalveerd is. De meest voor de hand liggende is het feit dat de prijs nooit boven €300/MWh had mogen noteren, omdat er op geen enkel moment tekorten zijn geweest tijdens een periode van zes maanden van pijn voor de Europese consumenten en industrie. Dat terzijde, dalen de gasprijzen door:

– Gasopslagplaatsen werken bijna op volle capaciteit.
– Een zachte start van de herfst in combinatie met consumenten en de industrie die de vraag beperken.
– LNG-tankers staan in de rij om ladingen te lossen op de huidige overbevoorradingsmarkt, een ontwikkeling die op korte termijn de prijzen nog verder kan doen dalen.
– Het vermogen van het Russische Gazprom om de markt op te schudden is sterk verminderd nu er nog maar twee pijpleidingen in bedrijf zijn.
– De EU-leiders zijn overeengekomen verdere werkzaamheden voor een prijsplafond te steunen om de energiecrisis in te dammen.

Het grootste risico om met succes de komende winter door te komen, is zelfgenoegzaamheid van de consumenten die minder vraagbeperkingen tonen bij lagere prijzen.

Ruwe olie

De markt voor ruwe olie blijft in een neutrale positie steken, met meerdere onzekerheden over vraag en aanbod die de prijzen binnen een relatief smalle bandbreedte houden. De lichte zwakte van de afgelopen week wordt opnieuw gedreven door recessierisico’s nu de Amerikaanse rente snel blijft stijgen. Ruwe olie en aanverwante brandstofproducten blijven echter gesteund door het risico van aanhoudende krapte als gevolg van een periode van leveringsonzekerheid in de komende maanden, wanneer OPEC+ het aanbod vermindert en de EU sancties tegen Russische olie uitvoert.

De krapte is duidelijk zichtbaar in de vorm van de termijncurve, waar een hoog niveau van backwardation in ruwe olie blijft wijzen op een solide vraag naar vaten die onmiddellijk kunnen worden geleverd. Een voorbeeld hiervan is de spread van $5,3 per vat tussen de contracten van december 2022 en maart 2023, momenteel de hoogste in bijna twee maanden. De belangrijkste focus in termen van krapte blijft de productmarkt op het noordelijk halfrond, waar de lage beschikbare voorraden diesel en stookolie zorgen blijven baren.

Een situatie die is verergerd door het besluit van OPEC+ om de productie vanaf volgende maand te verlagen. Terwijl de verdere vrijgave van Amerikaanse (lichtzoete) ruwe olie uit de strategische reserves de productie van benzine zal ondersteunen, zullen de OPEC+ productieverlagingen voornamelijk worden geleverd door Saudi-Arabië, Koeweit en de VAE, allemaal producenten van de middelzware/zware ruwe olie die de grootste hoeveelheid distillaat oplevert.

Volgende week gaat de aandacht naar de kwartaalcijfers van vijf van ’s werelds grootste olie- en gasmultinationals, die samen een marktkapitalisatie van meer dan $1 biljoen hebben. De resultaten van Shell en TotalEnergies worden op donderdag verwacht, samen met het Chinese PetroChina, terwijl Exxon, Chevron en Equinor hun resultaten op vrijdag bekendmaken. De markt zal letten op hun respectieve vooruitzichten op de vraag en of de toenemende politieke druk om te investeren in nieuwe voorraden zich zal vertalen in een grotere investeringslust.

Goud houdt steun ondanks nieuwe stijging Amerikaanse rente

Goud handelde deze week lager in reactie op de genoemde piek in de Amerikaanse obligatierente en de verhoging van de verwachtingen van de markt over hoe hoog de Fed funds rate zal gaan voordat de Federal Reserve zich comfortabel voelt dat de rente hoog genoeg is om de inflatie onder controle te krijgen. Terwijl de stijgende rente veel tegenwind zal blijven creëren voor edele metalen, is de reden waarom goud tot nu toe steun heeft weten te houden op $1617, het laagste punt van september en 50% retracement van de rally van 2018 tot 2020, waarschijnlijk te danken aan een zeer uitdagende geopolitieke situatie.

Deze ondersteunende zorgen verhinderden echter niet een voortdurende exodus uit ETF’s met goud als onderpand, die de afgelopen week in een stroomversnelling kwam. Nu de dollar de belangrijkste safe-haven is, begonnen sommige beleggers waarde te vinden aan het korte eind van de Amerikaanse rentecurve, waar de tweejaars note nu een rendement van bijna 4,6% oplevert.

Vooruitkijkend zien wij geen reden om onze langetermijnvisie op goud te wijzigen, met steun van het risico van een beleidsfout die de Amerikaanse economische groei, de dollar en de obligatierente doet dalen. Bovendien vrezen wij dat de langetermijninflatie op een hoger niveau kan uitkomen dan momenteel door de markt is ingeprijsd. Als de langetermijninflatie niet naar de marktverwachtingen daalt, kan dat een belangrijke en goudondersteunende herschikking teweegbrengen tussen (stijgende) break-even rendementen en (dalende) reële rendementen. Voorlopig, en tot we een duidelijker idee krijgen over wanneer de Amerikaanse renteverwachtingen beginnen te dalen, zal de edelmetaalmarkt waarschijnlijk defensief handelen.

Source: Saxo Group

Katoen en koffie dalen omdat consumenten de broekriem aanhalen

Naast de daling van de Bloomberg Commodity Energy Index, die wordt geleid door aardgas, heeft de sector van de zachte grondstoffen een duikvlucht genomen, waarbij de verliezen werden aangevoerd door katoen en koffie, die beide afhankelijk zijn van een gezond bestedingsgedrag van consumenten over de hele wereld. Katoen, dat sinds mei met 42% is gedaald, heeft te kampen met tegenwind van de vraag. De VS, een van de grootste verzenders, zag de exportvraag in vergelijking met een jaar eerder dalen, vooral van belangrijke kopers in Azië. Adidas en andere kledingleveranciers hebben hun voorraden zien stijgen door de lagere consumentenvraag op de grote westerse markten.

Dezelfde ontwikkelingen hebben ook steeds meer gevolgen voor de koffieprijzen, die tot voor kort de storm van de economische vertraging grotendeels hadden doorstaan in een zeer krap aanbod. Deze week daalde de prijs van Arabica koffie echter tot een dieptepunt in 13 maanden door een combinatie van een zwakkere vraag en verminderde bezorgdheid over de leveringsvooruitzichten in Brazilië, ’s werelds grootste exporteur.

Bron: Saxo Group

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.