AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Andreas van den Brink dinsdag, 5 juli 2022 10:06

Stellantis wil omzet verdubbelen

Stellantis is het in 2021 nieuw gevormde bedrijf dat ontstaan is uit de combinatie van FCA (Fiat) en PSA (Peugeot). Het bedrijf Stellantis is met de verkoop van zo’n 7 miljoen auto’s per jaar de nummer 3 ter wereld na de Volkswagen groep en Toyota.

  • Koers € 12.50 
  • Winst per aandeel 2021 € 4.55
  • Geen netto schuld
  • Nr. 3 wereldwijd

Stellantis heeft in totaal 14 merken, productielocaties in 30 landen en verkoopt haar auto's in meer dan 130 landen. Op dit moment heeft Stellantis zo'n 400.000 werknemers.

Merken van Stellantis

Stellantis voert verschillende voor consumenten bekende merken, waaronder Opel, Peugeot, Fiat, Lancia, Jeep en Chrysler. Je ziet hieronder op de afbeelding de merken die bij PSA vandaan komen en rechts de merken die bij FCA (Fiat/Chrysler) ressorteerden.

Oorzaak onderwaardering

De auto industrie heeft door de opkomst van Tesla en (autonome) elektrische auto’s te maken met de grootste verandering sinds de uitvinding van de auto. Het management van het oude FCA (en wijlen CEO Sergio Marchionne) zag dit aankomen en stuurde daarom aan op consolidatie.

Want alleen de grootste automakers zullen in staat zijn om de benodigde investeringen te kunnen doen om mee te kunnen in de nieuwe autowereld. Het nieuwe Stellantis is hier het resultaat van.

Stellantis heeft de sterkste balans van de industrie en heeft een brede geografische spreiding naar automarkten, landen en segmenten. Verder hebben ze anders dan concurrenten een sterke focus op de kapitaalsallocatie.

Ze investeren pas in een technologie wanneer het duidelijk is dat de consument ervoor wil betalen en wanneer er winst mee te behalen valt. Zo zet het bedrijf nu volop in op de elektrificatie van hun wagenpark.

Er komen meer dan 75 elektrische modellen van het bedrijf aan voor 2030. Management wil tegen 2030 5 miljoen elektrische auto’s per jaar verkopen.

Waardering concurrenten

Groei & Waardering

Voor komend jaar verwachten ze 5,5 – 7,5% EBIT te verdienen, op een omzet van zo’n €167 miljard (zelfde omzet als in 2019) komt dat neer op €9 tot €12 miljard aan operationele winst. Het gehele bedrijf is nu €53 miljard waard en heeft op de balans €23 miljard cash.

Daarnaast verwacht het management dat er €5 miljard te besparen valt door synergiën. Management heeft als doel om de omzet te verdubbelen naar €300 miljard in 2030 en daarbij double-digit margins te behalen.

Als het bedrijf tegen die tijd €30 miljard winst maakt per jaar zal de waardering waarschijnlijk niet meer €40 miljard zijn zoals nu op een koers van €12,50 per aandeel.

Risico’s

Het management van Stellantis is zich bewust van het cyclische karakter van de automobiel industrie. Zo worden de dealer voorraden en productie capaciteit ieder kwartaal nauwlettend besproken en afgestemd op de vraag in de markt.

Het is wel een risico dat Stellantis met automodellen op de markt komen die totaal niet in de smaak vallen bij de consument, gezien de verschillende merken, modellen en eindmarkten, lijkt dit risico in ieder geval goed verspreid.

Conclusie

Het bedrijf heeft geen nettoschuld maar zelfs een ruime kaspositie ondanks de grote investeringen die gedaan worden in nieuwe elektrische modellen. Het Foreward Value+ Fund heeft een positie in Stellantis en verwacht dat het aandeel in minder dan 4 jaar verdubbeld is.


Andreas is sinds 2008 in de financiële wereld werkzaam. Hij combineert kwantitatieve kennis met zijn kwalitatieve ervaring bij het zoeken naar Value beleggingen. In 2012 was Andreas medeoprichter van een marktneutraal Hedgefund, waar hij de Long Value portefeuille beheerde. Hij is bij Foreward Capital verantwoordelijk voor de Value beleggingen van het Fonds en mede oprichter van het Foreward Value+ Fund. Meer informatie over dit fonds vind je hier.

De portefeuille van het Foreward Value+ Fund bestaat uit 15 tot 20 aandelen met een weging van 3% tot 5%. Met een horizon van 5 jaar hebben we genoeg aan 3 tot 4 nieuwe posities per jaar. Hierboven staat de investment case van één van deze posities, het aandeel Stellantis.

Het Foreward Value+ Fund heeft een positie in Stellantis en verwacht dat het aandeel in minder dan 4 jaar verdubbeld is.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

november 25, 2022

Index bullen op dreef – 25nov22

november 25, 2022

Zuid Koreaanse exporten als winstindicator en voorspeller van de beurs. Hoe dan?

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

november 25, 2022

Twitter verrast in verder lege markt | 25 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?

23 nov 09:29 Van Eck

De voordelen van de genomicarevolutie

22 nov 14:54 Cees Smit

Column: Het gaat beginnen

Het laatste beursnieuws