Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stel je voor – Supervoorspellen voor degenen die het niet weten

Stel je voor – Supervoorspellen voor degenen die het niet weten
17 dec 2020 om 09:00
  • Deskundig advies levert niet altijd deskundige prognoses op
  • Voorspellen kan profiteren van een diversiteit aan vaardigheden en denken
  • REIT (real estate investment trusts) beleggers moeten verder denken dan de komende 12 maanden voor hun strategieën

Er is altijd veel belangstelling voor het voorspellen van de toekomst, vooral in deze tijd van het jaar waarin deskundigen ons vertellen wat we de komende 12 maanden kunnen verwachten. Over het algemeen zijn de kwaliteit en de resultaten van voorspellingen niet indrukwekkend. 2020 is daar een goed voorbeeld van. Slechts weinigen voorspelden de verwoestende tol van de COVID-pandemie voor markten en economieën. Bovendien verwachtten maar weinigen het indrukwekkende herstel op de financiële markten dat sinds maart te zien was.

Om die reden hebben we een andere aanpak gekozen voor onze vooruitblik op 2021. Die werd geïnspireerd door het werk van het Good Judgement Project (GJP), dat in 2011 werd opgericht toen de Amerikaanse inlichtingendiensten de wijsheid van de massa gingen gebruiken om gebeurtenissen in de wereld te voorspellen.[i]

We nodigden onze eigen groep “experts” uit om verbeelding toe te voegen aan het nadenken over wat de toekomst van vastgoedbeleggen zouden kunnen vormgeven en om de komende vijf jaar verder te kijken dan de post-pandemische wereld. Het was niet wetenschappelijk, maar het vermijdt de standaard “dit is onze visie” aanpak. Het benadrukt de serieuze uitdagingen van het voorspellen van de sociale, politieke en economische kwesties die onze beleggingsklasse beïnvloeden.

Er zijn twee categorieën voorspellers: Zij die het niet weten en zij die weten dat zij het niet weten[ii]

In het verleden heeft deze column geprobeerd om zowel de resultaten van de wereldbeker rugby als de verwachtingen van de vastgoedmarkt te voorspellen, met, om het aardig te zeggen, bescheiden resultaten. Soms helpt het om terug te gaan naar de basis.

Marktdeelnemers tonen een groeiende belangstelling voor zogenaamde Supervoorspellers. Het Good Judgement Project maakt gebruik van een collectief van niet-deskundige experts die bedreven zijn in het voorspellen van een hele reeks onderwerpen waar ze vaak een beperkte expertise hebben. Ze komen uit uiteenlopende achtergronden.

Niettemin hebben ze een indrukwekkende staat van dienst. Dit heeft de interesse van de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en de VS gewekt. Onderzoekers vonden dat een klein percentage van de prognosepopulatie over aanzienlijke vaardigheden beschikt. Dus, geïnspireerd door hun werk, besloten we om “getalenteerde” niet-experts te werven om te kijken naar de waarschijnlijkheid van een handvol gebeurtenissen die de vastgoedmarkten zouden kunnen vormgeven.

Een getalenteerde ‘bank’ met niet-experts

Ik heb collega’s van BNP vragen gesteld over gebeurtenissen die al dan niet de komende jaren kunnen plaatsvinden. De BNP-groep was niet zo breed als die van de GJP, maar hij was niet minder getalenteerd.

De vragen hebben betrekking op de waarschijnlijkheid dat deze gebeurtenissen zich in de komende vijf jaar zullen voordoen:

  • Een wereldwijde economische recessie
  • Een opleving van de pandemie of een soortgelijke wereldwijde virusuitbraak
  • Wereldwijd halen landen hun doelstellingen voor het terugdringen van de koolstofuitstoot
  • Werknemers in grote economieën werken gemiddeld 1 tot 2 dagen per week van huis uit
  • Het gebruik van smartphones in grote economieën daalt in plaats van te stijgen
  • Een tweede groot Europees land verlaat de EU
  • Donald Trump wint een tweede termijn als president van de VS
  • Retail vastgoed presteert beter dan de wereldwijde vastgoedbenchmark
  • De grootste beursgenoteerde vastgoedonderneming ter wereld zal zich in een ander land dan de VS bevinden
  • Het grootste wereldwijde publieke bedrijf zal zich buiten de VS bevinden.

De reacties waren interessant, met vrij pessimistische opvattingen over de wereldeconomie, optimisme over thuiswerken en – interessant genoeg – enig vertrouwen dat the next big thing in aandelen buiten de VS kan gebeuren. Hoe accuraat deze voorspellingen zijn, valt te bezien, maar de antwoorden waren uitgesproken zoals figuur 1 laat zien.

Figuur 1: Gemiddelde kansscores voor vragen over mogelijke gebeurtenissen in de komende vijf jaar – minimale, maximale en gemiddelde waarschijnlijkheid (kans in %)

Bron: BNP Paribas Asset Management

Ze kunnen zeggen dat ik een dromer ben, John Lennon…

Het inspirerende werk van het GJP en ons eigen, zij het kleinschalige, onderzoek belichten enkele van de uitdagingen die inherent zijn aan strikt en gedisciplineerd voorspellen en het verbeteren van de nauwkeurigheid.

Er komen een aantal vragen naar voren.

  • Moeten REIT-analisten in de toekomst meer diversiteit in denken stimuleren bij het stellen van koersdoelen zoals behavioural finance en het werk van het GJP steeds meer suggereren?
  • Welke vragen moeten we stellen over de activaklasse?
  • Wat het belangrijkste is: wie moeten we vragen?
  • Zijn experts uit de sector, zoals ik, de juiste mensen om te vragen naar toekomstige ontwikkelingen in de samenleving en de economie die de vraag naar vastgoed zullen ondersteunen?
  • Maken we ons schuldig aan bevestigende vooringenomenheid in ons denken?
  • Hebben we een langere horizon nodig naast het voorspellen van 12-maands koersdoelen?

… maar ik ben niet de enige

Zeer weinig commentatoren voorspelden de gevolgen van de verwoestende pandemie begin dit jaar. Op vergelijkbare manier zeiden zeer weinig deskundigen in 2010 dat het Verenigd Koninkrijk de EU tegen het einde van dit decennium zou hebben verlaten. Terugkijkend naar het begin van 2009, op het hoogtepunt van de financiële crisis, hadden veel beleggers vastgoed afgeschreven omdat het een activaklasse met hefboomwerking was. Toch deed het wereldwijde vastgoed de volgende drie jaar het aanzienlijk beter dan wereldwijde aandelen.[iii]

Misschien bevestigt dit dat we meer dagdromers, glazenbolkijkers en laterale denkers nodig hebben om de toekomst te bevroeden. Zeker, na deze oefening moeten marktdeelnemers als ik erkennen dat we lid zijn van JK Galbraith’s groep van degenen die “weten dat ze het niet weten”.

Geschreven 11 december 2020

Deze column dient enkel ter informatie en is niet bedoeld als basis voor het maken van specifieke beleggingsbeslissingen, zakelijke of commerciële besluiten. Economische en markttrends, voorspellingen, projecties of prognoses zijn niet noodzakelijkerwijs een indicatie van de toekomstige of waarschijnlijke prestaties van de fondsen.

Ga voor andere artikelen van Shaun Stevens over de vastgoedmarkt en beleggen in vastgoed naar https://investors-corner.bnpparibas-am.com/author/shaun-stevens/ op de Investors’ Corner blog

[i] Philip E. Tetlock, Barbara Mellers en Don Moore, professoren aan de Universiteit van Pennsylvania

[ii] Citaat van JK Galbraith, Bron: Equities.com

[iii] Bron: Bloomberg, december 2020; de FTSE EPRA Nareit Developed index noteerde tussen 31.12.2008 en 31.12.2011 een rendement van 17,3% meer dan de MSCI World index.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.