AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Coinmerce vrijdag, 19 maart 2021 07:29

Steeds meer vrouwen beleggen in Bitcoin

In de crypto wereld gebeurt van alles. Waar de handel in Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies ooit werd beschouwd als een door mannen gedomineerde activiteit, zijn er in 2020 meer vrouwen dan ooit toegetreden tot de wereld van cryptocurrency.

Volgens een nieuw onderzoek van Gemini, uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, zijn de bijdragen van vrouwen aan cryptocurrency in het afgelopen jaar met 20% gestegen. Vrouwen vormen 40% van het totale aantal mensen dat wil deelnemen aan cryptocurrency. eToro, een site voor cryptocurrency en aandelen, had al een aanzienlijke stijging van het aantal vrouwelijke aanmeldingen voorspeld in 2020. In tegenstelling tot 2019 steeg het aantal vrouwen dat zich aanmeldde dat jaar met 366 procent, terwijl het aantal mannen dat zich aanmeldde met 248 procent steeg. De voorspellingen zijn dus dubbel en dwars uitgekomen.

Als je naar deze cijfers kijkt, zie je hoe divers het crypto-ecosysteem lijkt te zijn, terwijl de waarheid toch anders zit. Gendergelijkheid is namelijk nog ontzettend ver te zoeken. Volgens gegevens van eToro maken vrouwen slechts 15 procent uit van het totale aantal Bitcoin-traders. Als het gaat om Ethereum, zijn 12 procent van het totale aantal traders een vrouw, vergeleken met 11 procent in het begin van 2020. Op dat gebied is er dus nog geen gelijkheid te bekennen.

De meest voorkomende gedecentraliseerde digitale valuta is Bitcoin. Het democratiseert financiële diensten. Dit doet Bitcoin door de conventionele bankieren en toezichthoudende instanties uit te schakelen. Hierdoor hebben mensen en bedrijven toegang tot hun geld zonder dat hier iemand tussen zit. Door Bitcoin te bezitten kan iemand zijn financiën direct beheren, een grotere stabiliteit ervaren en ontsnappen aan de inflatie die naar verwachting de komende jaren toe gaat nemen. Ook zullen kosten dalen, gezien er niet meer betaald hoeft te worden aan tussenpersonen en instanties.

Bitcoin wordt vooral gekocht door gebruikers die (vooral na het begin van de COVID-19 pandemie) zich zorgen maken over de economische onzekerheid in hun eigen land. Maar ook de strenge beperkingen voor buitenlandse geldtransacties zorgen ervoor dat steeds meer mensen overstappen op cryptocurrencies als Bitcoin. Je hoeft met cryptocurrencies namelijk niet eerst geld naar een andere valuta over te maken wanneer je het naar bijvoorbeeld familieleden in het buitenland wil sturen. Ook betaal je veel minder transactiekosten. Consumenten gebruiken cryptocurrencies ook om hun geld te beschermen tegen de inflatie die door de COVID-19 pandemie waarschijnlijk gaat toenemen. 

Empowerment van vrouwen door middel van cryptocurrency

De waarde die cryptocurrency vrouwen over de hele wereld biedt, kan niet worden overschat. Over de hele wereld zijn vrouwen nog steeds financieel machteloos in vergelijking met mannen. Vrouwen vormen zelfs het grootste deel van de armen in de wereld.

Verschillende complexe factoren dragen bij aan de oneerlijke armoede van vrouwen. Denk aan een gebrek van financiële kennis, maar ook de moeilijkheid van relaties waar vrouwen zich over het algemeen vaker in bevinden dan mannen.

Volgens de Nationale Alliantie tegen Huiselijk Geweld is minstens 94 procent van de vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld óók slachtoffer van economische uitbuiting. Dat gebeurt wanneer de ene persoon invloed behoudt over de financiële middelen van de vrouw. De decentralisatie van cryptocurrencies biedt unieke vooruitzichten voor gemeenschappen die veel last hadden van conventionele banken, en doorbreekt een lus van financiële machteloosheid die al eeuwenlang bij vrouwen bestaat.

De groepen vrouwen die ontstaan omtrent cryptovaluta kunnen een grote en belangrijke rol spelen bij het verspreiden van juiste informatie. Zo ontstaan er op dit gebied groepen vrouwen op conventies, universiteitscampussen en via social media over de hele wereld. Het is dus duidelijk dat vrouwen steeds actiever worden op dit gebied. Hoe meer vrouwen hier nu aan mee doen, hoe sterker de basis is voor de vrouwen van de toekomstige generaties.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2022

De NASDAQ Adam bodem – 28sep22

september 29, 2022

RELX in de rebound – 29sep22

september 29, 2022

Bankaandelen nu nog niet interessant

september 29, 2022

P911 naar beurs op €82.50 | 29 september 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 sep 10:32 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

29 sep 10:38 Redactie

ETF v/d Week: Emerging Markets High Yield

29 sep 08:13 Nico Inberg

Porsche naar beurs voor €82,50

29 sep 08:25 Redactie

Wat kan de Bank of England doen?

28 sep 14:51 Redactie

De grote gok van de Britten