Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Redactie - dinsdag, 20 april 2021 12:33

Slim beleggen in ASMI

Er is een stevig tekort aan computerchips. Experts verwachten een tekort tot zeker eind 2021 en wellicht loopt dit door in 2022. Naast dit tekort willen landen kunnen voorzien in hun eigen chips en niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de Taiwanese producent TSMC. In de nieuwe investeringsplannen begroot Joe Biden bijvoorbeeld $50 miljard voor onderzoek naar en de productie van computerchips. Deze twee elementen maken het dat producenten van machines voor de chipindustrie jaren van aantrekkelijke verdere groei in het verschiet hebben.

ASMI

Het in 1968 opgerichte ASM International (ASMI), gevestigd te Almere, produceert machines voor de halfgeleiderindustrie. De machines van ASMI brengt verschillende zeer dunne (atomaire) lagen op wafers aan met als doel chips kleiner, sneller en goedkoper te maken. Dit proces heet Atomic Layer Deposition (ALD). Met de aankomende transitie naar 7 nanometer is dit proces essentieel. ASMI is marktleider in dit segment. Verder bezit ASMI een stevig belang in chipproducent ASMPT.

Tekort aan chips

Het begin van de Corona pandemie had een grote negatieve impact op de autoverkopen. Deze impact vertaalde zich in een lagere vraag naar chips. Producenten van halfgeleiders gebruikten dit moment om de inventaris van chips zo klein mogelijk te maken. Dit gat werd gevuld door stijgende vraag in chips voor technologie die het thuiswerken mogelijk maakte. Denk hierbij aan laptops en schermen. Aan het einde van het tweede kwartaal begonnen autoverkopen weer aan te trekken en nu dat de productie elders ingezet was ontstond een tekort. Dit werd erger gemaakt door de acceleratie van de 5G smartphone markt die aan het einde van het jaar nog extra aantrok. De druk kwam dus op de productie te liggen en vooral de automarkt die grotere chips gebruikt bleek met een tekort te kampen krijgen. De focus lag op kleinere chips.

De inbalans tussen vraag en aanbod zorgt er nu voor dat de prijzen van chips stijgen. Dit biedt potentieel voor bedrijven zoals ASMI die (tijdelijk) hogere marges kunnen genieten vergeleken met vorig jaar. Een voorbeeld van de hogere prijzen zijn DRAM die nu 136% meer kosten dan aan het begin van het jaar. De verwachting is dat het tekort aan chips nog tot in H1 2022 kan duren.

ALD

ASMI bezit een dominante positie in de ALD markt. ASMI identificeert de ALD markt as de belangrijkste groeimarkt en met de verwachting dat de markt nogmaals gaat verdubbelen volgens menig analisten geven wij ze geen ongelijk. Met haar dominante positie en de toevoeging van epitaxy zit er nog veel rek in het bedrijf/ Epitaxy is het proces van een crystal met een bepaalde oriëntatie op een ander crystal zetten die veelvuldig worden gebruikt in halfgeleider wafers. In epitaxy wint ASMI nu markt aandeel waardoor het dubbelcijferige groei kan bereiken. Deze verwachtingen zien we ook doorkomen in de verwachtingen de komende jaren. Zo zien analisten de winst per aandeel oplopen naar EUR 11 in 2023.

Bron: Marketscreener.com

Balans

ASMI beschikt over een sterke balans met een solide net cash positie van €435 miljoen eind vorig jaar. De onderneming is dus schuldenvrij. ASMI koopt haast structureel eigen aandelen in. Zo is er op dit moment een inkoopprogramma gaan van €100 miljoen. Deze was recentelijk voor 94% afgerond. Het ligt in lijn der verwachting dat de onderneming in de loop van dit jaar een nieuw inkoopprogramma zal initiëren.

Slim beleggen in ASMI

Nu kunt u natuurlijk gewoon de aandelen kopen. De hoge bewegelijkheid van aandelen ASMI biedt echter ook een andere interessante mogelijkheid om op een andere wellicht slimmere manier te beleggen in de onderneming. Met het volgende Rendement Certificaat maakt u namelijk 7,6% rendement tot 17 december 2021 (geannualiseerd 11% rendement) met als voorwaarde dat de aandelen niet met 36% dalen. U betaalt nu EUR 250,75 voor een certificaat wat onder de huidige koers van het aandeel ligt! Nadeel is wel dat u ook nooit meer dan 7,6% rendement kunt maken.

Hierbij de details van het certificaat

ISIN: NLSGE001AQ78 Prijs certificaat: €250,75 Maximale Uitkering: €270,00 Ondergrens: €161,00
Peildatum: 17/12/2021 Prijs Aandeel: €254,00 Potentieel Rendement: 7,6% Dekking: 36%

 

Klik hier voor meer details

De huidige hogere volatiliteit maakt een rendement certificaten aantrekkelijker. Zo biedt dit certificaat 11% rendement of jaarbasis met een dekking van 36%. Wij zien dit als een goed alternatief voor een directe belegging in de aandelen. Het certificaat loopt tot 17 december 2021. Bij het kopen van een rendement certificaat ontvangt u geen dividend en is het opwaarts potentieel gemaximeerd. Maar in deze volatiele tijden is een brede dekking aan de onderkant ook fijn!

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De Aandeelhouder TV

mei 7, 2021

Een cijferseizoen vol verrassingen

mei 7, 2021

De hefboomwerking uitgelegd

mei 7, 2021

Kwartaalcijferfeest op het Damrak | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

mei 7, 2021

Galapagos en Aperam scoren | 7 mei 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
07 mei 11:21 Faces Online

Interview met Willem Jan Brinkman – CFRO bij PGGM

07 mei 09:32 Bas Heijink

TA Goud: Correctie ten einde

07 mei 07:59 Redactie

5 aandelen met 50% upside

06 mei 16:27 Redactie

Dogecoin: Hoe en Wat

06 mei 14:13 Redactie

ETF van de Week: Disruptie en innovatie

Het laatste beursnieuws