Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Simon van Veen: Hoe zit het met dividendbelasting voor beleggers?

Simon van Veen: Hoe zit het met dividendbelasting voor beleggers?
22 dec 2017 om 13:55

Zo aan het einde van het jaar kan de balans worden opgemaakt over de inkomsten uit beleggingen over 2017. Maar hoe zit het eigenlijk met de didividendbelasting voor paticuliere beleggers?

In de loop van het jaar wordt telkens bij de uitbetaling van een dividend een deel ingehouden, en door het betreffende bedrijf doorgegeven aan de belastingdienst. Beleggers die alleen in Nederlandse aandelen beleggen, hebben het relatief eenvoudig. De dividendbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Dat betekent dat u de al eerder ingehouden dividendbelasting bij de belastingaangifte kunt verrekenen met uw nog te betalen inkomstenbelasting in Box 3. Zodoende worden dividenden niet extra belast, en zou u – uit fiscaal oogpunt – geen voorkeur hoeven hebben voor dividend of kapitaalgroei van uw portefeuille. Bij buitenlandse aandelen ligt het net wat anders. Voor de goede orde: Ik ben geen belastingspecialist, maar heb zelf wel met deze problematiek te maken.

Om een dubbele belastingheffing – dividendbelasting in het buitenland én Box 3 inkomstenbelasting in Nederland – zoveel mogelijk te voorkomen heeft Nederland belastingverdragen gesloten met de meeste andere landen. Nu zijn deze verdragen lang niet allemaal hetzelfde, maar in grote lijnen is er wel iets over te zeggen. Allereerst het goede nieuws. In het buitenland betaalde dividendbelasting is tot een maximum percentage, het zogenaamde ‘verdragstarief’, te verrekenen met de Nederlandse Box 3 belasting. Of anders in ieder geval tot het werkelijke belastingtarief, als dit lager is dan het verdragstarief. Het verdragstarief is in veel gevallen gesteld op 15%. Deze 15% van de ontvangen dividenden is daarmee net zo eenvoudig te verrekenen als de in Nederland betaalde dividendbelasting. Niet vergeten dus, bij de aangifte over een paar weken. In onderstaande tabel staan de nationale tarieven en verdragstarieven voor een aantal landen genoemd:

Dan het minder goede nieuws. Omdat de meeste landen een hoger tarief voor de dividendbelasting hanteren dan 15%, blijft een deel van de dividendbelasting niet te verrekenen met de Nederlandse fiscus. Jammer, maar dit deel kan vaak wel teruggevraagd worden bij de fiscus in het betreffende land. Hier moet u echter wel wat voor doen. Meestal begint het bij het invullen van een formulier. Deze formulieren zijn in sommige gevallen op te vragen bij de Nederlandse belastingdienst, en anders bij de belastingdienst van het betreffende land.

Soms is er vervolgens ook nog een woonplaatsverklaring van de Nederlandse belastingdienst nodig. Kortom, het terugvragen van het laatste deel van de dividendbelasting op buitenlandse aandelen kan nog best een flinke klus zijn. In de meeste gevallen heeft u er overigens wel een jaar of 3 de tijd voor. Dus misschien is er nog wel wat terug te halen van voor 2017 ingehouden belastingen. Wellicht is het toch de moeite waard om dit jaar even naar de buitenlandse dividendbelasting te kijken!

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.